🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Maisterihaku toiselle alalle

04 marras 2022
KYSYMYS
Hei!

Jos on suorittanut AMK tutkinnon liiketaloudesta, onko mahdollista hakea maisteritutkintoon muihin aloille? Mm. Kulttuurialan tai Psykologian alan maisteritutkintoihin, vai pitäisikö hakeutua tekemään toista kandia? Onko toisen alan kandia mahdollista tehdä? Onko myös mahdollista tehdä muutamia avoimen YO:n kursseja ja sitä kautta pystyä hakemaan sitten maisterin tutkintoon?

Vastaus

04 marras 2022

Hei,

Hakukohteesta riippuen soveltuvat opinnot voivat joko sisältyä hakuperusteena olevaan tutkintoon, tai ne voivat olla myös tutkintoon kuulumattomia opintoja. Erityisesti jos hakuperusteena oleva tutkintosi on eri alalta kuin hakemasi maisteriohjelman tieteenala, sinulla tulee olla suoritettuna vaaditut soveltuvat opinnot hakemasi maisteriohjelman tieteenalalta. Tiedekunta voi siis ottaa valintaperusteidensa mukaisesti huomioon myös tutkintosi ulkopuolella suorittamasi soveltuvat opinnot, esimerkiksi sellaiset, jotka olet suorittanut avoimessa yliopistossa tai osana toista tutkintoa.

Ammattikorkeakoulututkinto antaa hakukelpoisuuden maisteriohjelmaan, ellei valintaperusteissa ole erikseen määritelty tiettyjä hakukelpoisuuden antavia tutkintoja Jos haet ammattikorkeakoulututkinnolla sellaiseen maisteriohjelmaan, johon vaaditaan yliopiston opetusohjelmaan kuuluvat tietyt perus- tai aineopinnot (tai opintokokonaisuudet) ja aineita ei opeteta ammattikorkeakoulussasi, sinun tulee olla suorittanut ne esimerkiksi avoimessa yliopistossa.

Jossakin maisteriohjelmissa soveltuvat opinnot on tarkasti määritelty valintaperusteissa. Näin on esimerkiksi, jos maisteriohjelmaan vaaditaan tietyt opintokokonaisuudet tai tietyt opintosuoritukset.

Mikäli hakukohteessasi ei ole tarkemmin määritelty, mitkä opinnot ovat soveltuvia tai antavat hakukelpoisuuden, voit arvioida opintojesi soveltuvuutta esimerkiksi tutustumalla hakemasi maisteriohjelman verkkosivuihin ja tutkintorakenteeseen, ja arvioimalla oletko suorittanut sellaisia opintoja, jotka antavat sinulle riittävät pohjatiedot suorittaa maisteriohjelman opinnot. Voit myös olla yliopistojen hakijapalveluihin yhteydessä, mikäli opintojesi soveltuvuus mietityttää.

Onnea maisterihakuun!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi