Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta

Diakoniakoulutus

Suomessa diakoniakoulutusta järjestää Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak. Koulutus tarjoaa väylän kirkon diakoniatyöhön, mutta myös yhteiskunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviin. Diakoniakoulutus sisältyy esimerkiksi sairaanhoitajan, terveydenhoitaja, sosionomin tai tulkin koulutuksiin.

Diakonissaksi kutsutaan kirkollisen koulutuksen lisäksi sairaanhoitajakoulutuksen saanutta henkilöä. Diakoni puolestaan on saanut sosiaalialan koulutuksen tai on miespuolinen sairaanhoitajakoulutuksen käynyt. Diakoniakoulutuksen saanut voi yhtä hyvin toimia myös sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai sosionomin nimikkeiden alla.

Työelämä

Diakoniakoulutus valmistaa ihmisläheiseen työhön, jossa työtä tehdään perheiden ja ryhmien kanssa. Diakoniatyön perimmäinen tehtävä on lievittää ihmisten hätää ja kärsimystä elämän eri kriisitilanteissa. Diakoniakoulutus edistää myös yhteiskunnan epäkohtiin puuttumista.

Seurakunnan diakoniatyöntekijä on ihmisten tukena esimerkiksi taloudellisissa vaikeuksissa, onnettomuuksien sattuessa, läheisen kuollessa, sairauden kohdatessa, mielenterveysongelmissa tai päihdeongelmissa. Diakoniatyöntekijät auttavat myös sairaita, vanhuksia tai pakolaisia.

Diakoniatyöntekijä voi tehdä käyntejä ihmisten koteihin, laitoksiin tai kouluihin. Diakoniatyöntekijällä voi olla myös oma työhuone, jossa hän voi ottaa vastaan ihmisiä tai tehdä muita töitä. Diakoniakoulutus valmistaa opiskelijat vetämään etilaisia tukiryhmiä sekä järjestämään retkiä ja leirejä. 

Suurin osa diakoniakoulutuksen käyneistä toimii seurakunnissa tai muissa kirkon tehtävissä. Diakoniakeskus hoitaa yhteisiä diakoniatehtäviä ja diakonian erityisalueita.

Diakoniakoulutus antaa mahdollisuuden toimia myös valtakunnallisen terveydenhuollon työpaikoissa.

Työn vaatimukset

Diakoniatyöntekijältä vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja. Hänen on hallittava sairaanhoitajan tai sosiaalialan työ sekä hänellä on oltava tietämystä ihmisten ja yhteiskunnan tarpeista. Diakoniatyöntekijän on osattava toimia rauhallisesti vaikeissakin tilanteissa. Diakoniatehtävissä kristillinen usko ja ihmiskäsitys sekä sosiaalieettinen toimintatapa ovat työn lähtökohtia.

Diakoniakoulutuksen käynyt tekee työpaikasta riippuen vuorotyötä ja työajat vaihtelevat suuresti työpaikan mukaan. Diakoniatyö on usealle kutsumusammatti.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Diakonia-ammattikorkeakoulu, ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!