🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 31 tuloksesta
1
2
Mainokset

Suositut koulutusalat

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Erityisopettajan koulutus

Erityisopettajat opettavat eri-ikäisiä opiskelijoita, jotka tarvitsevat erityistä opetusta psyykkisestä, fyysisestä tai muusta syystä. Erityisopetuksen tarpeen voi synnyttää esimerkiksi vammaisuus, sairaus, tunne-elämän häiriö, kehityksen viivästyminen tai sosiaalinen sopeutumattomuus.

Erityisopettajat työskentelevät sekä yleissivistävissä että ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelijoiden kanssa, joilla on lieviä oppimisvaikeuksia. Erityisluokanopettajat opettavat pienryhmissä opiskelijoita, joilla on suurempia oppimisvaikeuksia.

Kouluttautuminen erityisopettajaksi

Erityisopettajalta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa. Yliopistossa voi suorittaa kasvatustieteen maisterin tutkinnon pääaineena erityispedagogiikka. Tutkintoon kuuluu myös erityisopettajan opinnot ja opettajan pedagogiset opinnot. Erityisopettajan pätevyyden voi hankkia myös opettajankoulutuksen jälkeen suorittamalla erilliset erityisopettajan opinnot.

Myös ammatillinen koulutus tarjoaa polun erityisopettajaksi. Ammatillisten opintojen erityisopettajalta edellytetään oman opetusalansa korkeakoulututkinto tai muu opettajan pätevyyden antava tutkinto. Lisäksi tarvitaan opettajan pedagogiset opinnot ja erityisopettajan opinnot.

Erityisopettaja voi pätevöityä erityisluokanopettajaksi opiskelemalla perusopetuksessa opetettavia aineita ja ainekokonaisuuksia. 

Erityisopettaja työelämässä

Erityisopettaja työskentelee sekä perusopetuksen että ammatillisen opetuksen parissa eri-ikäisten opiskelijoiden kanssa. Erityisopettajan oppilailla on lieviä oppimisvaikeuksia esimerkiksi lukemisen, puhumisen, kirjoittamisen tai jonkin oppiaineen oppimisessa.

Hän voi työskennellä yksilöllisesti oppilaan kanssa tai yhteisopetuksessa toisen opettajan kanssa. Erityisluokanopettaja opettaa pienryhmää, jonka oppilailla on vaativampia oppimisvaikeuksia. 

Työhön kuuluu opetuksen ja opetusjärjestelyjen suunnittelua. Erityisopettaja laatii opiskelijalle henkilökohtaisen oppimissuunnitelman yhdessä opiskelijan, opiskelijan huoltajan ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Opetuksen suunnittelun ja opetuksen lisäksi erityisopettaja tarkastaa tehtäviä ja kokeita, seuraa opiskelijan edistymistä ja tekee erilaisia tuki-, kehittämis- ja konsultointitehtäviä.

Erityisopettajan keskeiset ominaisuudet

Erityisopettajalta edellytetään erilaisuuden ymmärtämistä ja hyväksymistä. Työssä menetyminen vaatii myös joustavuutta ja kykyä suunnittelemaan opetusta pitkällä tähtäimellä. Opetuksen suunnittelu edellyttää kykyä toimia yhteistyössä opiskelijan ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Erityisopettaja tarvitsee koulutuksen tarjoamaa tietoa erityiskasvatuksesta ja -ohjauksesta. Ammatillisessa opetuksessa hän tarvitsee lisäksi opetusalansa ja sen kehityksen tuntemusta.

Erityisopettajan tulee ymmärtää erityisopetuksen merkitys opiskelijan kehittymiselle ja oppimiselle. Hänen täytyy myös mukauttaa opetus opiskelijan iälle ja edellytyksille sopivaksi. Opiskelijat voivat olla myös aikuisia, jolloin erityisopettaja tarvitsee perehtyneisyyttä aikuisten oppimiseen.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, opintopolku.fi