Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta

Geronomikoulutus

Geronomi on vanhustyön koulutusohjelmasta valmistunut sosiaali- ja terveysalan ammattilainen. Geronomeja alettiin kouluttaa Suomessa vuonna 1993. Tällä hetkellä geronomiksi voi opiskella Seinäjoen, Satakunnan, Lapin, Kymenlaakson ja Metropolian ammattikorkeakouluissa. Geronomin nimike on sosiaalihuollon ammattirekisterissä.

Geronomin opinnot kestävät yleensä 3,5 vuotta. Opintoihin kuuluu myös käytännön harjoittelua. Koulutuksessa painotetaan ikääntyvien henkilöiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemista sosiaali- ja terveysalan sekä liikunta-alan uudistuvia menetelmiä apuna käyttäen. Geronomikoulutus antaa opiskelijalle laajan gerontologisen tietoperustan. Opiskelija osaa soveltaa ja kehittää vanhustyön eri menetelmiä.

Geronomikoulutus sisältää muun muassa psykososiaalisten menetelmien, muistisairauksien, omaishoidon, kuntoutuksen, geriatrian sekä palveluohjauksen opintojaksoja. Opinnoissa kannustetaan opiskelemaan myös lähiesimies- ja kehittämistehtävien opiskelua. Geronomikoulutus tarjoaa viimeisenä lukuvuonna mahdollisuuden opiskella hallinnon ja laadun kehittämisen teoriaopintoja.

Geronomi työelämässä

Geronomin työtehtäviin kuuluu vanhojen ihmisten hyvinvoinnin, terveyden sekä toimintakyvyn arviointi ja edistäminen erilaisin keinoin. Geronomi osaa huomioida henkilön yksilölliset tarpeet elämän eri tilanteissa ja antaa yksilöllistä palveluohjausta ja terveysneuvontaa sekä auttaa vanhusta selviytymään arjessa. Geronomin ydinosaamiseen kuuluu moniammatillinen yhteistyö, muistisairauksien tunteminen sekä kohtaamistaidot.

Geronomit työskentelevät vanhustyön palvelujen tuottajina sekä suunnittelijoina, koordinoijina ja kehittäjinä. Joskus geronomi saattaa toimia myös yrittäjänä. Geronomikoulutus antaa valmiudet toimia myös palveluohjaajina, sosiaaliohjaajina sekä muistikoordinaattoreina.

Geronomien työpaikkoina voivat olla muun muassa seniorineuvonta ja -pävätoimintakeskukset, vanhustenkeskukset, palvelutalot ja hoivakodit. Geronomeja työskentelee myös kotihoidon parissa sekä erilaisissa alan järjestöissä.

Geronomikoulutus antaa hyvät uramahdollisuudet ja geronomien työllisyystilanne on hyvä.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: XAMK, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Suomen Geronomiliitto Ry

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!