🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta
Mainokset

Suositut koulutusalat

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Näyttelijän koulutus

Näyttelijäksi voi opiskella Teatterikorkeakoulussa Helsingissä suorittaen opinnot näyttelijäntyön koulutusohjelmassa. Myös Tampereen yliopistossa voi opiskella näyttelijäksi näyttelijäntyön laitoksella. Yliopistossa suoritettu alempi korkeakoulututkinto on teatteritaiteen kandidaatti, ylempi puolestaan on teatteritaiteen maisteri.

Näyttelijäksi voi opiskella myös joissakin kansanopistoissa, mutta niistä ei saa samanlaista tutkintoa kuin yliopistoista. Teatteritaidetta voi opiskella harrastusmielessä myös erilaisissa teatterikerhoissa tai -ryhmissä. Monet näyttelijät ovat myös itseoppineita ammattilaisia.

Näyttelijän koulutus on hyvin kilpailtua. Teatterikorkeakoulu on tunnettu siitä, että pääsykokeet osoittautuvat monelle suureksi haasteeksi. Vain harva halukas pääsee opiskelemaan arvostettuun yliopistoon, ja monelle paikka aukeaa vasta useamman yrityksen jälkeen. 

Kun opiskelupaikka vaikkapa Teatterikorkeasta on saatu, näyttelijän koulutus ei ole yhtään sen helpompaa. Opinnot ovat rankkoja ja saattavat viedä omalle epämukavuusalueelle. Monelle näyttelijä on kutsumusammatti, joten unelman toteuttamiseksi ollaan valmiita tekemään paljon töitä.

Näyttelijä työelämässä

Näyttelijän töistä on kova kilpailu Suomessa. Työpaikkoja ei ole liikaa tarjolla, ja usein työsuhteet ovat projektiluontoisia ja vakituista tai pidempiaikaista pestiä voi olla vaikea löytää ainakin heti opintojen päätyttyä. Toisaalta onnekkaimmat työllistyvät hyvin jo opintojen aikana.

Näyttelijä työskentelee perinteisesti teattereissa, televisiosarjoissa ja elokuvissa. Julkisuus tulee usein työn mukana, ja monet näyttelijät ovatkin monelle tuttuja kasvoja.

Näyttelijän työhön kuuluu rooliin perehtymistä, käsikirjoituksen lukua ja sisäistämistä sekä tietenkin paljon harjoittelua. Esitykset ja kuvaukset ovat työn näkyvin osa.

Näyttelijän työ Suomessa ei ole kauhean rahakasta, vaikka palkka määräytyykin työehtosopimuksen mukaisesti. Etenkin freelancer-näyttelijöillä palkkioiden suuruus riippuu työn luonteesta ja näyttelijän tunnettuudesta.

Näyttelijöitä työskentelee myös esimerkiksi radioissa tai televisiossa juontotehtävissä. Monet näyttelijät tekevät työnsä ohella myös esimerkiksi some-vaikuttajan töitä.

Työn vaatimukset

Näyttelijältä vaaditaan kykyä sisäistää asioita nopeasti, kykyä heittäytyä ja muuntautua erilaisten roolien mukaisesti. Yhteistyötaidot ja sosiaalinen älykkyys ovat näyttelijälle tärkeitä ominaisuuksia. Näyttelijän koulutus koulii opiskelijoista alan ammattilaisia, joilla edellämainitut kyvyt tulevat luonnostaan.

Näyttelijän työ on fyysisesti raskasta. Teattereissa näytökset ovat usein iltaisin ja harjoituksia on ainakin yhdet päivässä. Televisio- ja elokuvapuolella kuvaukset ovat usein intensiivisiä usean päivän tai viikon kestäviä rutistuksia, joissa päivät voivat venyä pitkiksi ja yöunet jäädä vähäisiksi.

Näyttelijän koulutus vastaa hyvin todellisuutta, ja sen tarkoituksena on luoda alan tulevia tähtiä. Näyttelijän on hallittava kokonaisuuksia, sillä joskus saatetaan olla tilanteessa, jossa on esitettävä toista roolia, mutta perehdyttävä jo seuraavaan. Joskus sama näyttelijä saattaa olla mukana useassa eri produktiossa, jolloin roolit eivät saa mennä näyttämöllä sekaisin.

Töiden epävarmuus voi stressata ja oman itsensä esilletuominen voi olla toisille haastavaa. Suomessa näyttelijäpiirit ovat pienet, ja usein menestyvät näyttelijät työllistyvät hyvin, mutta myös työttömiä näyttelijöitä on suhteellisen paljon.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, Teatterikorkeakoulu, Opiskelupaikka.fi