Näyttää 1-20 koulutusta 44 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Relevanssi
 • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 44 tuloksesta
1
2
3

Restonomi (AMK)

Restonomi on matkailu-, ravitsemis- ja talousalan asiantuntija

Restonomi on matkailu-, ravitsemis- ja talousalan asiantuntija. Restonomikoulutus antaa laajan osaamisen muun muassa palveluprosessien suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä eri kohderyhmille rakennettujen palvelujen rakentamisessa ja tuotteistamisessa.

Restonomiksi voi opiskella ammattikorkeakoulussa. Restonomikoulutuksen voi suorittaa joko päivä- tai monimuoto-opintoina. Päiväopintojen kesto on noin 3,5 vuotta ja monimuoto-opintojen 1,5–3,5 vuotta. Restonomitutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Restonomitutkinnon jälkeen voi hakea myös suorittamaan restonomin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, jos erityisesti matkailu- ja ravitsemispalveluiden kehittäminen ja johtaminen kiinnostaa.

Restonomikoulutuksen suuntautumisvaihtoehdot

Restonomikoulutuksessa on useita eri suuntautumisvaihtoehtoja. Vaihtoehdot vaihtelevat ammattikorkeakouluttain. Alle on listattu joitakin restonomin suuntautumisvaihtoehtoja.

Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutus

Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon restonomikoulutus paneutuu hotelli- ja ravintola-alan eri sektoreiden liikkeenjohdossa vaadittavaan asiakaskeskeiseen ja tulokselliseen toimintaan. Liikkeenjohdollisuus näkyy erikoistumisalan opintojen lisäksi etenkin johtamisen, juridiikan, markkinoinnin, laskentatoimen ja yrittäjyyden opinnoissa. Valmistunut hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon restonomi hallitsee laaja-alaisen ammatillisen ajattelun ja kykenee loogiseen työskentelyyn.

Matkailun koulutus

Matkailun restonomikoulutuksessa opiskelija oppii laajaa liiketoiminta- ja yrittäjyysosaamista, myynti- ja palvelutaitoja sekä itsensä johtamista. Matkailu opitaan hahmottamaan kansainvälisenä ja myös sähköisenä liiketoimintana. Opintojen aikana harjoitellaan asiakaspalvelua työelämälähtöisesti eri yritysten ja toimeksiantajien kanssa eri kielillä. Matkailun restonomi voi erikoistua muuttuvan matkailumyynnin tai matkailupalveluiden ja -tapahtumien kehittämiseen.

Matkailun liikkeenjohdon koulutus

Matkailun liikkeenjohdon restonomikoulutus valmistaa matkailualan esimiestehtäviin, asiantuntijarooliin tai vaikka yrittäjäksi. Matkailun liikeenjohdon restonomitutkinto antaa selkeän käsityksen matkailualan eri sektoreiden liikkeenjohdossa vaadittavasta asiakaskeskeisestä ja tuloksellisesta toiminnasta. Valmistunut restonomi osaa soveltaa oppimaansa matkailualan yritysten ja muiden yhteisöjen kehittämisessä.

Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomikoulutus mahdollistaa työskentelyn monipuolisella matkailu- ja ravitsemisalalla. Matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomin työtehtävissä keskeistä on palvelutilanteista huolehtiminen sekä asiakassuhteiden, työn ja työyhteisön kehittäminen. Restonomikoulutuksessa opiskellaan elämyksellisen matkailuliiketoiminnan ja kestävän ravitsemispalveluliiketoiminnan tuottamista, johtamista ja kehittämistä.

Ravitsemispalvelujen koulutus

Ravitsemispalvelujen restonomikoulutuksessa opiskelija syventää tietojaan omien kiinnostuksenkohteidensa mukaan. Opintoja voi valita mm. ravitsemukseen, palveluliiketoimintaan ja ruokapalvelujen kehittämiseen liittyen. Valmistunut ravitsemispalvelujen restonomi tuntee ruoan läpikotaisin eri näkökulmista: kokemuksellisuus, taloudellisuus, terveellisyys ja turvallisuus. Ravitsemispalvelujen restonomi hallitsee koko ruokaketjun pellolta pöytään.

Ruokatuotannon johtamisen koulutus

Ruokatuotannon johtamisen restonomikoulutuksen suorittanut on ruokatuotannon osaaja, joka on varustettu vastuullisella ja yrittäjähenkisellä asenteella. Ruokatuotannon johtamisen restonomi voi toimia ruokapalvelualan esimies- ja asiantuntijatehtävissä, keittiöpäällikkönä ja keittiömestarina, sekä yrittäjänä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ruokatuotannon johtamisen koulutuksesta valmistunut restonomi hallitsee riittävän teoreettisen tiedon ruokapalvelutoimintojen suunnitteluun ja johtamiseen sekä omaa tarvittavat ammatilliset kädentaidot.

Restonomi työelämässä

Restonomikoulutus antaa valmiudet työskennellä monipuolisesti matkailu- ja ravitsemisalan esimies- ja asiantuntijatehtävissä, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Restonomi voi työskennellä myös esimerkiksi lento- ja laivaliikenteen tehtävissä sekä kaupan alalla. Lisäksi restonomin koulutus antaa hyvän pohjan yrittäjänä toimimiseen. Monipuolinen restonomin tutkinto avaa lukemattomia mahdollisuuksia haasteellisiin ja mielenkiintoisiin töihin ja kehittyvään työuraan.

Restonomiksi valmistuneen ammattinimike voi olla esimerkiksi:

 • hotellipäällikkö
 • ravintolapäällikkö
 • baariesimies
 • palvelupäällikkö
 • tapahtumakoordinaattori
 • ohjelmapalvelutuottaja
 • markkinointipäällikkö
 • Experience Designer
 • vastaanottopäällikkö
 • toiminnanjohtaja
 • kaupan tai tukun tuotepäällikkö
 • projektisuunnittelija
 • yrittäjä.

Restonomin työssä tarvittava osaaminen

Restonomin työtehtävissä tarvitaan laaja-alaista majoitus-, ravitsemis- ja ohjelmapalveluiden tuntemusta. Palvelu- ja liiketoimintaosaamista sekä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja tarvitaan lähes kaikissa alan työtehtävissä. Myös hyvä palveluasenne ja ulospäinsuuntautuneisuus ovat tarpeen restonomin työssä. Matkailun työtehtävissä kulttuurien välisen viestinnän hallinta, monipuolinen kielitaito ja asiakkaan kuulemisen taito ovat edellytyksiä.


Palaa sivun alkuun


Lähteet: Haaga-Helia, Lapin ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!