Äänittäjä vastaa äänen tallentamisesta esimerkiksi elokuvatuotannon aikana. Äänittäjällä on myös taiteellista vastuuta, sillä työllä tuodaan sisältöä elokuvaan tai ohjelmaan. Ammatissa tarvitaan äänitekniikan hallitsemisen lisäksi taiteellista näkemystä, tarkkuutta ja yhteistyökykyä.
Äänittäjiä työskentelee elokuva-, video- ja tv-tuotannoissa. Äänittäjä vastaa äänen tallentamisesta tuotannon aikana. Hän voi omalla työllään tuoda elokuvaan tai ohjelmaan sisältöä ja mielenkiintoisia näkökulmia. Äänittäjällä on siten myös taiteellista vastuuta lopullisesta teoksesta.
Ennen kuvauksia äänittäjän tehtäviin kuuluu tutustua kuvauspaikkoihin sekä ryhtyä kuvauksissa tarvittavan äänen ja äänikaluston suunnitteluun. Kuvausten ollessa käynnissä hän äänittää dialogia, äänitehosteita ja atmosfääriä (ilmapiiriä, tunnelmaa).
Kuvausten jälkeen äänittäjä käsittelee äänimateriaalin. Äänittäjän on tarkistettava jokainen elokuvaan tuleva ääni ennen kuin äänet miksataan leikkausvaiheessa yhteen kuvan kanssa. Hän sovittaa myös yhteen elokuvan musiikin, äänet, vuorosanat. Pitkän elokuvan äänimateriaalin käsittelyyn kuluu aikaa 3-4 kuukautta.
Äänittäjä työskentelee yhdessä muun ohjelma- tai elokuvatiimin kanssa. Äänittäjällä voi olla apuna ääniassistentti tai puomimies, joka ohjaa puomin päähän kiinnitettyä suuntamikrofonia. Toimenkuvaan kuuluu sekä yksintyöskentelyä että esimerkiksi kahdenkeskistä neuvottelua ohjaajan kanssa.
Työn vuoksi äänittäjä joutuu matkustamaan sinne missä kuvataan. Työskentely tapahtuu sekä ulkona että sisätiloissa. Työajat vaihtelevat suuresti, töihin voi joutua myös yöllä. Työskentelyajanjaksot saattavat esimerkiksi ohjelmaa tehtäessä olla lyhyitä mutta kiivastahtisia.
Äänittäjät työskentelevät tuotanto- tai tv-yhtiöissä. Suurin osa toimii tv-yhtiöiden, YLE:n ja MTV:n palveluksessa.
Aalto-yliopistossa taideteollisessa korkeakoulussa voi suorittaa elokuva- ja lavastustaiteen osastolla taiteen maisterin tai taiteen kandidaatin tutkinnon elokuvaäänitystä ja äänisuunnittelua opiskellen.
Teatterikorkeakoulussa voi suorittaa teatteritaiteen maisterin ja kandidaatin tutkinnot valo- ja äänisuunnittelussa.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon, medianomi (AMK) elokuvan ja television opintoihin suuntautuen.
Toisella asteella voi suorittaa audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon, media-assistentti. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.
Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto ja audiovisuaalisen viestinnän erikoisammattitutkinto.