🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Yhden korkeakoulupaikan säännös

13 syys 2013
KYSYMYS
Jos saan yliopistojen syksyn yhteishaussa opiskelupaikan tammikuussa alkavaan koulutukseen, voinko lykätä paikan vastaanottamista ja hakea kevään yhteishaussa toiseen koulutusohjelmaan? Jos saan kevään haussakin paikan, voinko vain jättää ottamatta lykkäämäni paikan? Sotiiko tämä yhden korkakoulupaikan säännöstä vastaan?

Vastaus

13 syys 2013

Hei,

Yhden paikan säännöksessä sanotaan näin:


"Yhden paikan säännöksen mukaan opiskelijaksi hyväksytty voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan saman lukukauden aikana alkavista opinnoista. Lisäksi säännös koskee ainoastaan valtakunnallisessa yhteishaussa mukana olevia koulutuksia (mukaan lukien Maanpuolustuskorkeakoulu). Yliopistojen erillisvalinnat ja ammattikorkeakoulujen vieraskielinen aikuiskoulutus ja vieraskieliset ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot jäävät säännöksen ulkopuolelle.

Säännös ei estä ottamasta vastaan toista korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa jonain muuna lukukautena alkavasta koulutuksesta.

Vaikka siirtäisit opintojen aloittamista tai keskeyttäisit opintosi, et voi silti vastaanottaa toista opiskelupaikkaa samana lukukautena alkaviin korkeakouluopintoihin.

Säännöksen tarkoituksena on, että mahdollisimman moni hakija saisi opiskelupaikan korkeakoulusta.

Säännös ei koske Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja."

Lähde: Koulutusnetti


Minä tulkitsen sääntöä niin, että voit hyvin vastaanottaa syksyn yhteishaussa saamasi koulupaikan ja lykätä opintojen aloittamista esimerkiksi tammikuusta syksyyn. Näin olet kuitenkin vastaanottanut paikan keväällä 2014, vaikka aloittaisit opinnot vasta myöhemmin.

Kevään 2014 yhteishaussa vastaanottamasi paikka koskee seuraavaa lukukautta, joten mielestäni se ei vaikuta syksyn 2013 yhteishaussa saamaasi paikkaan. Säännössä kun sanotaan, että "Yhden paikan säännöksen mukaan opiskelijaksi hyväksytty voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan saman lukukauden aikana alkavista opinnoista."

Sinuna varmistaisin kuitenkin asian vielä kyseisestä oppilaitoksesta, jotta voit olla täysin varma, että toimit oikein.

Onnea syksyn ja mahdollisesti myös tulevan kevään yhteishakuun!

Aurinkoisin syysterveisin,
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi