🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Kielten opiskelu ja hakukelpoisuudesta yliopistoihin

14 syys 2015
KYSYMYS
Hei. Minua kiinnostaa työskennellä kääntäjänä ja/tai tulkkina. Minulla on Ammatillinen tutkinto -14 ja Erityistutkinto ammattikoulussa -07. Minulla ei ole ylioppilastutkintoa suomesta. Ruotsin Gymnasiumista on 2 vuotinen tutkinto -83. Minua kiinnostaa tietää onko aina pakko olla ylioppilas tutkinto päästääkseen yliopistoon opiskelemaan? Tutustuin alustavasti yliopiston tarjoamaa opiskelu valikoimaan ja siellä oli mielenkiintoinen: Pohjoismaiset kielet, toinen kotimainen kieli. Onko mahdollista edetä kääntäjäksi/tulkiksi muuta kautta? Esim. AMK? Kansanopistoja? Kovasti toivoisin tehdä tämän ponnistuksen vielä elämässäni. Nyt kun on lapset aikuisia. Nälkä tähän alan koulutukseen on kova.

Vastaus

14 syys 2015

Hei,

Kiitos kysymyksestä!

Olet kelpoinen hakemaan yliopistokoulukoulutukseen, mikäli olet suorittanut jonkin seuraavista:

  • ylioppilastutkinnon
  • International Baccalaureate-tutkinnon (IB)
  • Eurooppalaisen ylioppilastutkinnon (EB)
  • Reifeprüfung-tutkinnon (RP)
  • vähintään kolmivuotisen ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot
  • näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon
  • ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin

Opiskelijaksi voidaan hyväksyä myös hakija, jolla yliopisto toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet.

Näin ollen ei ole pakko olla ylioppilastutkintoa, jotta voi hakea yliopistoon - tämän pitäisi onnistua myös ammatillisella tutkinnolla, mikä sinulla näyttäisi olevan. Kannattaa kuitenkin varmistaa oma yksilöllinen tilanne siitä yliopistosta, mihin haluaisit hakea, mutta uskoisin sinun olevan kertomasi perusteella hakukelpoinen.

Kieliin liittyviä AMK-tutkintoja löydät täältä. Ammattikorkeakoulussa pystyy opiskelemaan ainakin viittomakielen tulkiksi. Kansanopistotasoisia kielten koulutuksia löydät sen sijaan täältä.

Onnea koulutuksen etsintään! Pystyt ponnistukseen varmasti!

Terkuin,
Emilia
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi