🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Aikuiskoulutus vai ns. nuorisoasteen koulutus?

08 helmi 2016
KYSYMYS
Hei! Olen miltei 24-vuotias ja takanani minulla on peruskoulun lisäksi ylioppilastutkinto. Minulla on myös kokemusta työkokeiluista, mutta ei juuri lainkaan varsinaisesta työelämästä tai ylipäätään työmarkkinoilla olemisesta. Olen yrittänyt kerran sekä ammattikorkeaan että yliopistoon huonoin tuloksin. Eväät siis eivät riitä kumpaankaan tällä hetkellä, joten sen sijaan minulla on aikeissa opiskella itselleni am.perustutkinto + ammattitutkinto (kenties jopa erityisammattitutkinto), ja jos rahkeet/motivaatio riittää, niin edetä vielä AMK:n tai yliopistoon.

Tässä siis hiukan taustatietoja ja nyt varsinaiseen kysymykseeni: Aikuiskoulutus vai ns. nuorisoasteen koulutus? Ongelmani siis ei ole niinkään se mitä opiskella, vaan minkä väylän kautta tämä koulutus tapahtuisi. En mielelläni menisi enää nuorison sekaan, koska en jaksa epäkypsää menoa ja tarvitsen rauhan opiskella, ja siksi aikuiskoulutus tuntuisi sopivammalta vaihtoehdolta. Toisaalta olen ymmärtänyt niin että peruskoulusta valmistuneet ovat etusijalla am.oppilaitoksiin valittaessa eli toisin sanoen minun ikäiseni ylioppilaan olisi hankalampi edes päästä sisään(?)Aikuiskoulutuksen puolella ongelmana on taas rahoitusbyrokratia, koska en aio käydä töissä opiskelun ohella - joko opiskelen päätoimisesti tai en ollenkaan. Lisäksi aikuiskoulutus tuntuu suuntautuvan enemmän niille, joilla on jo työkokemusta/ammatti/vastaavia opintoja takana, ja niitä siis vain hiotaan, ja minullahan näitä ei ole ollenkaan.

Eli kumpi koulutustyyppi voisi olla parempi minulle? Tiedän, että lopullinen päätös on tietenkin minulla itselläni, mutta jotta tekisin oikean päätöksen, tarvitsen neuvoja. Päätavoitteeni on vain saada jokin ammatti ensi alkuun ja sen jälkeen mietin, onko suuntana työelämä vaiko lisää opintoja.

Vastaus

08 helmi 2016

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärrän hyvin, että 24-vuotiaana ei ehkä ole ihannetilanne aloittaa opintoja yhdessä 16-vuotiaiden nuorten kanssa. Siten aikuisopinnot voisivat olla parempi vaihtoehto sinulle.

Kun kyseessä on ammatillinen perustutkinto, niin aikuispuolella ei yleensä vaadita aiempaa kokemusta alalta. Aikuisopintoihin riittää usein, että hakija on kiinnostunut opiskeltavasta alasta. Sitten kun miettii ammattitutkintoa, niin niissä sitten useimmiten vaaditaan joko opiskelun tai töiden kautta hankittua kokemusta kyseiseltä alalta. Tämänkin kannalta voisit siis hakea opiskelemaan aikuisopintoihin.

Aikuisille suunnattuihin ammatillisiin perustutkintoihin sekä ammatilliseen lisä- ja täydennyskoulutukseen voi saada Kelan myöntämää opintotukea, jos opinnot ovat päätoimisia. Lisäksi on mahdollista hakea myös Koulutusrahaston myöntämää ammattitutkintostipendiä. Ammattitutkintostipendi myönnetään näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittaneelle henkilölle. Ammattitutkintostipendi on 390 € suuruinen veroton kertakorvaus, jota tulee hakea vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta.

Aikuiskoulutustuen saamisen kriteerejä sinä et täytä (mm. vähintään kahdeksan vuotta työelämässä). Lisätietoa aikuisopiskelijan rahoitusvaihtoehdoista löydät täältä.

Näiden tietojen pohjalta siis uskon, että aikuisopintoina suoritettava ammatillinen perustutkinto voisi sopia sinulle oikein hyvin.

Paljon tsemppiä sinulle päätöksentekoon ja opintoihisi!

Terveisin,
Maija Studentumilta

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi