🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Sosionomista lastentarhanopettajaksi

09 kesä 2017
KYSYMYS
Hei!

Olen valmistunut ammattikorkeakoulusta sosionomiksi vuonna 2013. En suorittanut tuolloin lastentarhaopettajan pätevyyteen vaadittavia opintokokonaisuuksia (mitä ne ovat ja kuinka paljon?). Nyt mietin kuitenkin, että mielelläni haluaisin koittaa työskennellä päiväkodissa. Minkälaisia työtehtäviä voin siis päiväkodissa hakea?

Ja miten voisin kouluttautua saadakseni tuon lastentarhaopettajan pätevyyden?

Entäpä jos haluaisin jopa erityislastentarhaopettajan pätevyyden, mihin koulutukseen silloin tulisi hakea, tai miten voisin tutkintoani täydentää saavuttaakseni pätevyyden?

Vastaus

09 kesä 2017

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Lastentarhanopettajan pätevyyden voi saada joko opiskelemalla kasvatustieteen kandidaatiksi lastentarhanopettajakoulutuksessa tai sosionomiksi (AMK) siten, että tutkintoon sisältyvät tietyt 60 opintopisteen laajuiset, LTO-pätevyyden tuottavat varhaiskasvatuksen opinnot.

Ainakin Metropolia-ammattikorkeakoulu järjestää Sosiaaliala, täydentävä: Lastentarhanopettajan kelpoisuus -nimisen koulutuksen. Se on tarkoitettu sosionomi AMK -tutkinnon suorittaneille, joiden nykyinen tutkinto ei sisällä lastentarhanopettajan kelpoisuutta.

Koulutuksen alussa jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka pohjalta hän suorittaa sosionomi AMK-tutkinnon, joka sisältää 90 opintopistettä varhaiskasvatuksen opintoja ja tuottaa kelpoisuuden toimia lastentarhanopettajan tehtävässä.

Joidenkin lähteiden mukaan myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisen yhteydessä voisi suorittaa nämä 60 opintopistettä varhaiskasvatusta. Tästä vaihtoehdosta sinun kannattaa tiedustella suoraan ammattikorkeakouluilta.

Erityislastentarhanopettajan kelpoisuusvaatimuksena on tehtävän edellyttämä peruskoulutus ja sen lisäksi suoritettu soveltuva erikoistumiskoulutus tai jatkotutkinto. Erityislastentarhanopettajan tehtäviin kelpoisuuden tuottava erikoistumiskoulutus on yliopistossa suoritetut erityisopettajan opinnot. (Lähde: oaj.fi)

Lastentarhassa voi työskennellä lastentarhanopettajia ja lastenhoitajia. Lastentarhanopettajan työ eroaa lastenhoitajan työstä lastentarhassa suoritettavan opetuksen ja sen suunnittelun osalta. Lastenhoitajan työnkuvasta niin kutsuttu opetus- ja sen suunnitteluvastuu puuttuvat. Molemmat osallistuvat lastentarhan päivittäisiin rutiineihin. Lastenhoitajan koulutus voi olla esimerkiksi lähihoitaja. Myös sosionomit saattavat työskennellä lastenhoitajina.

Onnea sinulle opintoihisi ja aurinkoista kesää!

Terveisin,
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi