🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Voinko hakea uutta korkeakoulupaikkaa seuraavassa yhteishaussa?

22 syys 2017
KYSYMYS
Hei, olen saanut kevään 2017 yhteishaussa itselleni korkeakoulupaikan ja koska paikka vaikutti mieluiselta päätin ottaa sen vastaan. Asepalvelukseni alkaa Tammikuussa 2018 joten lykkäsin opintojani, koska haluan suorittaa palvelukseni mahdollisimman nopeasti alta pois. Nyt olen kuitenkin alkanut pohtimaan olisiko minulla ollut mahdollisuuksia päästä toiseen koulutukseen. Kysymys kuuluukin, voinko hakea kevään 2018 yhteishaussa toista korkeakoulupaikkaa ilman että menetän nykyisen opiskelupaikkani ja voiko opintojen aloituksen lykkäys vaikuttaa paikan menettämiseen tai saamiseen. En haluaisi menettää nykyistä odottavaa korkeakoulupaikkaani sillä en halua jäädä tyhjän päälle, mikäli "epäonnistun" kevään 2018 yhteishaussa.

Vastaus

25 syys 2017

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi ja onnittelut opiskelupaikasta!

Voit hakea kevään yhteishaussa toiseen koulutukseen ilman mitään esteitä. Korkeakoulupaikoista on olemassa niin kutsuttu yhden korkeakoulupaikan säännös, mikä tarkoittaa, että samana lukukautena alkavista koulutuksista voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan paikan. Vuonna 2017 vastaanotettu paikka ei näin ollen vaikuta enää vuoden 2018 yhteishakuun. Sinulla voi olla useampia tutkinnonsuoritusoikeuksia (=opiskelupaikkoja) korkeakoulussa kunhan paikat on otettu vastaan eri lukukausina.

Et myöskään menetä jo saamaasi korkeakoulupaikkaa, vaikka hakisit toiseen koulutukseen kevään yhteishaussa. Voit ottaa uuden paikan vastaan mikäli pääset sisään, etkä siltikään automaattisesti menetä nykyistä opiskelupaikkaasi.

Opintojen aloittamisen lykkäys nykyisessä opiskelupaikassa ei vaikuta merkittävästi kevään 2018 yhteishakuun ja mahdollisuuksiisi siinä. Ainoa asia, mihin vastaanottamasi opiskelupaikka vaikuttaa on se, ettet ole enää ensikertalainen korkeakouluhaussa. Korkeakoulut voivat varata osan aloituspaikoistaan ensikertalaisille eli niille, jotka eivät ole suorittaneet korkeakoulututkintoa eivätkä ottaneet vastaan korkeakoulupaikkaa vuoden 2014 jälkeen.

Ensikertalaiskiintiöiden koko vaihtelee opiskelupaikan mukaan. Vaikka korkeakoulupaikan vastaanottamisen myötä et siis enää ole ensikertalainen, voit joka tapauksessa hakea normaalisti kevään 2018 yhteishaussa ja päästä sisään. Ensikertalaiskiintiö ei saa lain mukaan kohtuuttomasti heikentää mahdollisuuksia päästä opiskelemaan, vaikka ei ensikertalainen olisikaan. Kannattaa siis ehdottomasti hakea yhteishaussa ja katsoa miten käy.

Tsemppiä asepalvelukseen, yhteishakuun ja opintoihisi!

Terveisin, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi