🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Kaksoiskansalaisuus yliopistohaussa

29 syys 2017
KYSYMYS
Hei. Miten kohdellaan US;ssa asuvaa Suomen kaksoiskansalaista yliopiston haku prosessissa? Henkilo ei ole asunut Suomessa eika siten omaa suomalaista koulupohjaa.

Vastaus

02 loka 2017

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! 

Kaksoiskansalaisuuden omaavaa henkilöä kohdellaan Suomessa ja ulkomailla Suomen kansalaisena, ja näin on myös yliopistohaussa. Suomen kansalaisuus vaaditaan esimerkiksi tiettyihin turvallisuus- ja sotilasalan koulutuksiin. Suomen kansalainen on opiskelun aikana oikeutettu myös esimerkiksi opinto- ja asumistukeen. 

Suomalaiseen yliopistoon voi hakea, mikäli pohjakoulutus- ja kielitaitovaatimukset täyttyvät. Hakijalla ei tarvitse olla suomalaista koulutaustaa, mutta vastaavat korkeakoulukelpoisuuden antavat opinnot pitää olla taustalla. Useimmiten tämä tarkoittaa lukio-opintoja tai kolmivuotista ammatillista opiskelua vastaavia opintoja tai osaamista.

Lisäksi hakijalta edellytetään riittävää opetuskielen hallintaa. Suomalaisissa yliopistoissa on opetuskielenä pääsääntöisesti suomi, ruotsi tai englanti. Mikäli hakijan koulusivistyskieli on englanti, ei englannin kielitaitoa tarvitse osoittaa erikseen englanninkielisiin ohjelmiin haettaessa. Opetuskielen riittävä hallinta voidaan todistaa erilaisin kielikokein, jos ko. kieli ei ole hakijan äidinkieli tai koulusivistyskieli.

Moniin yliopistojen koulutusohjelmiin järjestetään myös pääsykokeita, joista saa tarkempaa tietoa ko. koulutusohjelman tai ylioipiston verkkosivuilta. 

Yliopistot päättävät aina viime kädessä itse opiskelijavalinnoista, ja suosittelen tarkistamaan ajantasaiset valintakriteerit aina kiinnostavan yliopiston omilta sivuilta tai Opintopolku-sivustolta. Yliopistojen hakupalveluihin kannattaa ottaa myös suoraan yhteyttä, mikäli hakuasiat askarruttavat. 

Kaksoiskansalaisuuden omaavaa kohdellaan yhteishaussa siis Suomen kansalaisena. Pohjakoulutus- ja kielitaitovaatimukset pitää kuitenkin täyttää, ja mahdolliset pääsykokeet selvittää ennen kuin henkilö voidaan ottaa opiskelijaksi suomalaiseen yliopistoon. Hakukriteerien lisäksi myös hakuajat kannattaa tarkistaa yliopistojen sivuilta tai Opintopolku-sivustolta.

Suosittelen hyödyntämään Studentumin etusivulta löytyvää koulutushakukonetta unelmien koulutuksen etsinnässä. 

Oikein paljon tsemppiä yliopistohakuun!

Terveisin, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi