Varhaiserityispedagogiikka
Tavoite
Varhaiserityispedagogiikan kandidaatti- ja maisteriohjelman tavoitteena on kouluttaa erityisopettajia ja erityiskasvatuksen asiantuntijoita erityisesti varhaiskasvatuksen kentälle. Koulutus antaa valmiuksia myös tutkijanuralle haluavalle opiskelijalle. Koulutuksessa tuetaan opiskelijoiden kasvua ihmisten tasavertaiseen kohtaamiseen ja ihmisoikeuksien toteutumisen edistämiseen sekä laajentamaan näkemystä kasvatuksesta osana yhteiskunnallista vaikuttamista.
Varhaiserityispedagogiikan kandidaattiohjelman suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet
- soveltaa erityispedagogisen työn keskeisiä ammatillisia sisältöjä erityisesti varhaiskasvatusikäisille
- välittää erityspedagogista tietämystä erityisenä painoalueena varhaiskasvatusikäiset
Varhaiserityispedagogiikan maisteriohjelman suoritettuaan opiskelija
- osaa systemaattisesti arvioida oman toiminnan vaikuttavuutta
- osaa kehittää omaa ammattitaitoaan tutkivan työotteen, itsearvioinnin ja vertaispalautteen avulla
- osaa toimia varhaiserityisopetuksen asiantuntijana erilaisissa erityiskasvatuksen toimintaympäristöissä
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida kehityksen ja oppimisen tukea osana moniammatillista työyhteisöä erityisesti varhaiskasvatuksessa
- hallitsee tieteellisen tiedon tuottamisen perustiedot ja taidot
Koulutuksen sisältö
Opetussuunnitelma on rakennettu siten, että opintojen edetessä asiantuntijuus erityisopettajana ja alan asiantuntijana laajenee ja syvenee. Erityispedagogiikan perusopinnoissa perehdytään laajasti ja monitieteisesti oppijoiden moninaisuuteen, yksilöllisiin ominaisuuksiin ja oppimisen haasteisiin. Aineopinnoissa painopiste on pedagoginen ja keskittyy erityispedagogisten ratkaisujen ja menetelmien tarkasteluun sekä tieteellisen tutkimuksen perusteisiin. Varhaiserityispedagogiikan maisteriohjelmassa opiskelija syventää erityispedagogista osaamistaan ja saa valmiudet teoreettisen ja tutkimustiedon soveltamiseen erityispedagogisessa toiminnassa sekä itsenäiseen tieteelliseen tiedontuottamiseen. Erityispedagogiikan opetussuunnitelmassa kuvataan tarkemmin opetuksen laajuus, opiskelutapa, arviointi ja osaamistavoitteet.
Opiskelutavat vaihtelevat ja sisältävät sekä läsnäoloa vaativaa kontaktiopetusta (luennot, seminaarit, pienryhmätyöskentely), että itsenäistä opiskelua. Tutkinnon valmistuminen tavoiteajassa edellyttää päätoimista opiskelua ja läsnäoloa kontaktiopetuksessa.
Lähde: Opintopolku
Hakeminen
Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi.
Tutkinto / todistus
Kasvatustieteen kandidaatti ja maisteri
Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto on yksi Suomen suosituimmista yliopistoista. Kuudessa tiedekunnassa voit opiskella yli sataa oppiainetta ja monipuolisen sivuainevalikoiman avulla voit räätälöidä oman näköisen, unelmiesi tutkinnon. Jyväskylän yliopisto on kansainvälinen yliopisto keskellä Suomea aidossa opiskelijakaupungissa. Yliopistossa opiskelee vuosittain noin 1000 ulkomaalaista opiskelijaa...
Yhteystiedot
Jyväskylän yliopisto
Opiskele ohjaamista ja kasvattamista
Tule opiskelemaan kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto! Valmistut lastenohjaajaksi tai nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.