Sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-20 koulutusta 20 tuloksesta
Näyttää 1-20 koulutusta 20 tuloksesta
 

Leipurikoulutus

Leipuriksi tai leipuri-kondiittoriksi voi opiskella useissa ammatillisissa oppilaitoksissa ympäri Suomea. Leipuriksi valmistutaan käymällä elintarvikealan perustutkinto, jolloin valmistutaan leipuri-kondiittoriksi. Leipuriksi voi valmistua myös suorittamalla leipurin ammattitutkinnon.

Leipurin opinnot

Koulutuksen aluksi opitaan perusasioita elintarvikealasta. Leipurikoulutus opettaa laatutietoista ja hygieniavaatimusten mukaisen työskentelytavan. Opiskelijat saavat laittaa kätensä taikinaan ja opetella leipurin työtä käytännössä. Teknologia tulee yhä enemmän mukaan myös leipurin työhön, joten koulutuksessa tutustutaan myös alan uusimpaan teknologiaan ja automatisoituun teollisuusprosessiin.

Leipurikoulutus on hyvin käytännönläheistä. Opiskelijat osaavat toimia niin teollisen leipomotuotannon, leipomoeineksien sekä konditoriaprosessien parissa. Myös erikoisruokavaliot kuuluvan opintoihin. Opiskelijat voivat erikoistua perinteisen leipomotoiminnan ohella myös esimerkiksi varasto- ja lähettämötoimintaan sekä pakkaus- ja pitopalveluun.

Leipurikoulutukseen hakeutuvan on huomioitava, että leipurin työ on pitkälti seisomatyötä ja jonkin verran fyysistä. Työssä altistutaan allergisoiville raaka-aineille. Koulutukseen hakeutuvalta vaaditaan hyvän fyysisen kunnon lisäksi hyvää organisointikykyä, paineensietokykyä, sosiaalisia taitoja sekä kykyä ratkaista ongelmia.

Leipuri työelämässä

Leipurit voivat työskennellä suurleipomoissa, pienemmissä koti- tai kahvilaleipomoissa tai ravintoloissa. Myös suurkeittiö- tai pitopalvelutyöt ovat mahdollisia leipureille. Suurempien ruokakauppojen leipäosastot tarjoavat niin ikään töitä leipureille. Leipurikoulutus antaa mahdollisuuden erikoistua myös varasto-, pakkaus- ja lähettämötoimintaan. Leipuri voi työllistyä myös leipomotuotteiden tai muiden elintarvikkeiden myyntitehtäviin.

Leipurin on oltava valmis työskentelemään vaihtelevissa työvuoroissa. Yleisesti leipurin työt alkavat aamuyöstä. Toisinaan työt aloitetaan jo keskiyön jälkeen. Suurissa leipomoissa tehdään myös kolmivuorotyötä.

Lähivuosina eläköityminen avaa uusia työpaikkoja alalle. Toisaalta alan teknologisoituminen muuttaa leipurien työtehtäviä tulevaisuudessa. Siksi on tärkeää, että leipuri hallitsee alan teknologian ja automatisoidun teollisuusprosessin uudet tekniikat.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: hel.fi, Ammattinetti.fi, Omnia.fi, Edupoli.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
EU & Minä

Oletko miettinyt EU-vaihtoa tai opiskelua toisessa EU-maassa? Tai kiinnostaisiko sinua tehdä vapaaehtoistyötä EU:ssa?

Tutustu EU-osioon!

Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!