Sivuston käyttötapa: Mobiili

Elintarvikeala

Valmista ja toimita laadukasta ruokaa suomalaisiin koteihin!

Elintarvikealan ammattilaisena tuotat herkullisia ja laadukkaita leipomo-, liha- tai meijerituotteita. Voit toimia myös elintarvikealan eri tehtävissä. Tutustu elintarvikealan koulutuksiin ja löydä itsellesi sopivin vaihtoehto!

 
Näyttää 1-37 yhteensä 37 tulosta
Hakutulokset Koulutustyyppi Paikka
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Oulun seudun ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Oulu
Oulun seudun ammattiopiston leipomoalan osaamisalalta valmistuu leipuri-kondiittoreita, jotka valmistavat monenlaisia ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä tai konditoriatuotteita. Työpaikkoina voivat olla muun...
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja
Oulun seudun ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Oulu
Elintarviketeknologian osaamisalalta valmistuu elintarvikkeiden valmistajia, jotka voivat työskennellä elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä. Koulutus painottuu ruokavalmisteiden valmistukseen, kasvisten ja kalan...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Vammalan ammattikoulu
Ammatilliset perustutkinnot
Sastamala
Leipuri-kondiittorin ammattiin voi valmistua elintarvikealan perustutkinnosta Vammalan ammattikoulusta. Koulutuksessa opiskellaan muun muassa leivän, piirakoiden, kakkujen ja leivosten valmistusta. Lisäksi opitaan...
Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja
Oulun seudun ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Oulu
Oulun seudun ammattiopiston elintarvikealan perustutkinto koostuu sekä pakollisista että valinnaisista tutkinnon osista. Pakollisiin tutkinnon osiin kuuluu elintarviketuotannossa toimimisen, elintarvikeprosessien ohjauksen...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Savon ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Kuopio
Elintarvikkeiden valmistajana tai leipuri-kondiittorina tunnet monipuolisesti niin alkutuotantoa, raaka-aineiden koostumuksia kuin elintarviketeknologiaakin. Voit työskennellä elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkauksessa ja varastoinnissa tai...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Vantaan ammattiopisto Varia
Ammatilliset perustutkinnot
Vantaa
Leipuri-kondiittorien tärkeitä ominaisuuksia ovat ahkeruus, järjestelmällisyys ja tiimityötaidot. Lisäksi edellytetään huolellisuutta ja hygieniaosaamista. Työpaikat löytyvät esim. leipomoista, kauppojen paistopisteistä, ravintoloista, pitopalveluyrityksistä,...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Stadin ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Helsinki
Valmistuneet leipuri-kondiittorit työskentelevät esimerkiksi leipomoissa, konditorioissa, kahviloissa, teollisuusleipomoissa sekä pitopalveluyrityksissä. Myös alan koulutus-, neuvonta- ja markkinointitehtävät ovat valmistuneen mahdollisia työtehtäviä....
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Stadin aikuisopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Helsinki
Opintojen aikana harjoitellaan leipomo- ja konditoria-alan työtehtävissä vaadittavia tietoja ja taitoja. Opinnoissa painotetaan erityisesti käsillä tekemistä. Perustutkinnossa on suoritettava vähintään...
Elintarvikealan perustutkinto | meijeristi
Hämeen ammatti-instituutti
Ammatilliset perustutkinnot
Hämeenlinna
Meijeristit toimivat pääosin teollisuudessa eri tuotteiden valmistajina ja valmistuksen ohjaajina, tuote- tai pakkausosastojen esimiehinä, laboratoriotehtävissä ja maidon vastaanoton sekä yhteiskäsittelyn...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Koulutuskeskus JEDU
Ammatilliset perustutkinnot
Haapavesi
Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut leipuri-kondiittori toimii pienissä tai keskisuurissa leipomoissa ja konditorioissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä, kahvila-konditorioissa, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä sekä...
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja
Savon ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Kuopio
Elintarvikkeiden valmistajana tai leipuri-kondiittorina tunnet monipuolisesti niin alkutuotantoa, raaka-aineiden koostumuksia kuin elintarviketeknologiaakin. Voit työskennellä elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkauksessa ja varastoinnissa tai...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Riveria
Ammatilliset perustutkinnot
Joensuu
Oletko taitava käsistäsi? Kiinnostaako sinua leipomoala? Opiskele elintarvikealan perustutkinto ja valmistu leipuri-kondiittoriksi . Tuotteiden valmistuksessa käytettävät raaka-aineet Tuotannon koneet, laitteet...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori, elintarvikkeiden valmistaja, lihatuotteiden valmistaja
Sedu
Ammatilliset perustutkinnot
Seinäjoki
Koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet. Alan työkokemus katsotaan eduksi. Koulutus on tarkoitettu myös sinulle, jolla on jo ammatillinen tutkinto...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori, elintarvikkeiden valmistaja
Ylä-Savon ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Iisalmi
Elintarvikkeiden valmistajan opintojen aikana opiskelija harjaantuu elintarvikealan työtehtäviin. Tavoitteena on, että opiskelija saa hyvät perusvalmiudet työllistyä alalle. Opiskelija valitsee ensimmäisen...
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja, leipuri-kondiittori tai lihatuotteiden valmistaja
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Kokkola
Elintarvikkeiden valmistajan ammattiin opiskellessasi opit ruokavalmisteiden valmistusta, kasvisten ja kalan käsittelyä ja jalostusta sekä makeisten valmistusta. Perehdyt pakkaamiseen, varastointi- ja...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Tampereen palvelualan ammattiopisto
Ammatilliset perustutkinnot
Tampere
Leipuri-kondiittori on leipomoalan ammattilainen, joka valmistaa mm. leipiä, täytekakkuja, kääretorttuja, leivoksia ja pikkuleipiä. Kondiittorin työhön voi kuulua myös tuotteiden myyntiä....
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Edupoli nuorille
Ammatilliset perustutkinnot
Porvoo
Koulutuksen suorittanut voi löytää työpaikan esimerkiksi leipomosta, konditoriasta, kahvilasta tai pitopalveluyrityksestä. Työtehtävät vaativat kädentaitoja, tarkkuutta ja hyvää hygieniaosaamista. Hyvä haju-...
Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto
Sedu
Ammattitutkinnot
Seinäjoki
Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat pienimuotoisessa elintarvikkeiden jalostuksessa työntekijöinä tai itsenäisinä yrittäjinä. Tutkinto soveltuu elintarvikejalostuksen työntekijöille, yrittäjyyttä aloittaville...
Elintarvikejalostajan ammattitutkinto
Koulutuskeskus JEDU
Ammattitutkinnot
Haapavesi
Elintarvikejalostajan ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille jotka toimivat pienimuotoisessa elintarvikkeiden jalostuksessa työntekijöinä tai yrittäjinä. Elintarvikejalostajan ammattitutkinnon suorittanut henkilö työskentelee elintarvikealan pienissä...
Lihanjalostajan ammattitutkinto
Riveria
Ammattitutkinnot
Joensuu
Koulutus tarjoaa lihanjalostusta harjoittavan yrittäjän tai yrityksen henkilöstön ammattitaidon kehittämistä ja syventämistä. Yritysten on koulutuksen avulla mahdollista kehittää yritystään ja...
Elintarvikejalostajan ammattitutkinto
Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Ammattitutkinnot
Raisio
Tutkinto on tarkoitettu jo alalla työskenteleville henkilöille, alan yrittäjille tai omia tuotteitaan kehittäville alkutuottajille, jotka haluavat täydentää ja syventää osaamistaan...
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus | insinööri | päivätoteutus
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
AMK-tutkinnot, päiväopinnot
Seinäjoki
Elintarviketeollisuus on monipuolinen, kehittyvä ja kansainvälinen ala, jossa bio- ja elintarviketekniikan insinöörin työtehtävät ovat monipuolisia ja työntekijöiltä edellytetään korkeaa ammattitaitoa....
Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto
Hämeen ammatti-instituutti
Ammattitutkinnot
Hämeenlinna
Koulutuksen tavoitteena on pienimuotoista lihanjalostusta harjoittavan yrittäjän tai yrityksen henkilöstön ammattitaidon ja -tiedon syventäminen ja kehittäminen. Lisäksi on mahdollisuus yrittäjävalmiuksien...
Kondiittorin ammattitutkinto
Riveria
Ammattitutkinnot
Useita (2)
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joka pitää sisällään lähiopintoja, etäopintoja ja työssäoppimista. Kondiittorin ammattitutkinto koostuu kaikille yhteisistä tutkinnon osista sekä yhdestä valinnaisesta...
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus | päivätoteutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
AMK-tutkinnot, päiväopinnot
Hämeenlinna
Hämeen ammattikorkeakoulun toteuttamasta bio- ja elintarviketekniikan koulutuksesta valmistuu insinöörejä, jotka voivat  toimia asiantuntija-, suunnittelu- ja kehitystehtävissä elintarvike- ja ympäristöbiotekniikan alalla. Hämeen...
Elintarvikejalostajan ammattitutkinto
Riveria
Ammattitutkinnot
Joensuu
Työskenteletkö elintarvikkeiden jalostuksen tehtävissä, mutta sinulta puuttuu alan ammattitutkinto? Elintarvikejalostajan ammattitutkintoon sisältyy mm. elintarvikehygieniaa, omavalvontaa, elintarviketuotantoa sekä yritystoiminnan suunnittelua ja...
Lihateollisuuden ammattitutkinto
Riveria
Ammattitutkinnot
Joensuu
Lihateollisuuden ammattilaisena työskentelet osana prosessiteollisuuden valmistusketjua. Voit työskennellä teurastuksessa, lihanleikkuussa ja/tai lihatuotteiden valmistuksessa. Työ vaatii tarkkuutta ja vastaat omalta osaltasi...
Luonnontuotealan ammattitutkinto
Ylä-Savon ammattiopisto
Ammattitutkinnot
Iisalmi
Tutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on luonnontuotealan perustutkinto tai perustutkintoa vastaavat tiedot hankittuna muutoin, esimerkiksi työkokemuksen kautta. Tutkinto soveltuu myös matkailun,...
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus | insinööri | monimuotototeutus
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
AMK-tutkinnot, monimuoto-opinnot
Seinäjoki
Elintarviketeollisuus on monipuolinen, kehittyvä ja kansainvälinen ala, jossa bio- ja elintarviketekniikan insinöörin työtehtävät ovat monipuolisia ja työntekijöiltä edellytetään korkeaa ammattitaitoa....
Suurtalouskokin ammattitutkinto
Savon ammattiopisto
Ammattitutkinnot
Kuopio
Suurtalouskokin ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat suurtalousalan ruoanvalmistustehtävissä, mutta eivät ole suorittaneet ammattitutkintoa. Opetus tapahtuu verkossa kaksipäiväistä starttitapahtumaa lukuunottamatta. Suurtalouskokin...
Ruokaketjun kehittäminen | agrologi | YAMK
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ylemmät AMK-tutkinnot
Seinäjoki
Ruokaketjun kehittämisen ylempi AMK-koulutus on suunnattu yhteisesti agrologeille, bio- ja elintarviketekniikan insinööreille sekä restonomeille. Koulutuksessa innovoit ja tutkit eri menetelmin...
Ravintoterapian perusteet
Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Ammatillinen koulutus
Kälviä
Ravintoterapian perusteet -koulutus toteutetaan kolmena lähiopetusviikonloppuna. Lisäksi koulutukseen kuuluu etätehtävinä omien ravintotottumusten ja oireiden kirjaaminen ravintopäiväkirjaan ja näiden yhteyksien omakohtainen...
Leipurin ammattitutkinto
Riveria
Ammattitutkinnot
Useita (2)
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, joka pitää sisällään lähiopintoja, etäopintoja ja työssäoppimista. Leipurin ammattitutkinto koostuu kaikille yhteisistä tutkinnon osista sekä yhdestä valinnaisesta...
Ruokaketjun kehittäminen | insinööri | YAMK
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ylemmät AMK-tutkinnot
Seinäjoki
Ruokaketjun kehittämisen ylempi AMK-koulutus on suunnattu yhteisesti agrologeille, bio- ja elintarviketekniikan insinööreille sekä restonomeille. Koulutuksessa innovoit ja tutkit eri menetelmin...
Ruokaketjun kehittäminen | restonomi | YAMK
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ylemmät AMK-tutkinnot
Seinäjoki
SeAMKin restonomin YAMK-opinnoissa opiskelija liittyy ruokaketjun kehittämisen uudenlaiseen osaajaryhmään, jossa osa opinnoista suoritetaan monialaisissa ryhmissä. Ryhmissä voi olla restonomiopiskelijoiden lisäksi insinööri- ja...
Protein Science and Biotechnology
Oulun yliopisto | University of Oulu
Maisteriopinnot ja itsenäiset maisteriohjelmat
Oulu
In-depth training in understanding structure-function relationships of proteins and their characterisation Strong focus on practical skills and use of most...
Advanced Professional Diploma in Swiss Pastry and Chocolate Arts | Switzerland
Culinary Arts Academy, Switzerland
Pääaineopinnot ja kandidaatin tutkinnot
Lucerne
Up to 700 kitchen hours, alongside the opportunity to undertake professional internships, will offer you the ideal environment to perfect...
  • = Videoesittely
  • = Yo-pohjaiset koulutukset
  • = Jatkuva haku
Näyttää 1-37 yhteensä 37 tulosta
 

Opiskelemaan elintarvikealaa?

Elintarvikeala kattaa ruoan tuotannon ja jalostuksen koko tuotantoketjun. Tukipalveluina ovat tutkimus, koulutus, neuvonta ja hallintoalat. Elintarvikealan suorat vaikutukset ovat merkittäviä monille lähialoille ja laajemmin maakunnan elinkeinorakenteelle. Nykypäivän ruokateollisuus on innovatiivinen ja uudistuva teollisuudenala, jossa tarvitaan käden­taitojen osaajia ja asiantuntijoita. Elintarviketeollisuus työllistää noin 32 500 henkeä ja on siten neljänneksi suurin teollisuudenala sekä suurin kulutustavaroiden valmistaja.

Elintarviketeollisuudessa työskentelee ihmisiä useissa kymmenissä eri työtehtävissä ja ammateissa. Ala tarjoaa haastavia ja palkitsevia tehtäviä: tuotekehittäjä tutkii ja kehittää tuotteita, kondiittori pääsee käyttämään luovuuttaan ja käsien taitoaan tai markkinointijohtaja hankkii esimieskokemusta ja kaupallisia haasteita. Ruokien, herkkujen ja janonsammuttajien tekemiseen tarvitaan päteviä osaajia joka päivä.

Elintarvikealan koulutusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Lisäksi koska ruokaa syödään joka päivä, elintarviketeollisuus on moniin muihin aloihin verrattuna vakaa maailmantalouden suhdanteissa.

Ammattinimikkeitä elintarvikealan työntekijöillä ovat esim.:

  • Pakkaaja
  • Mylläri
  • Tuotekehittäjä
  • Leipomotyöntekijä
  • Lihavalmistetyöntekijä
  • Meijeristi
  • Ravitsemusasiantuntija
  • Elintarviketyöntekijä
  • Kondiittori

Leipomoala

Elintarvikealan opinnoissa voi suuntautua leipomoalalla. Leipomoala työllistää toisen asteen oppilaitoksista, ammatti- ja tiedekorkeakouluista valmistuvia osaajia vuosittain150 - 200 henkilöä. Taikinantekijä, ylöslyöjä, leipuri, paistaja, tuotesuunnittelija, kondiittori ovat ammatteja joihin opiskelijat valmistuvat. Elintarviketeollisuudessa työskentelevistä 32 500 työntekijästä noin 8500 - 9 000 työskentelee leipomoissa.

Liha-ala

Liha-ala kattaa Suomessa sian, naudan ja siipikarjan tuotannon. Suomen lihateollisuuden yrityksissä työskente­lee yhteensä lähes 11 000 työntekijää. Liha-ala työllistää monipuolisesti; työpaikkoja on alkutuotannosta laadun tarkkaillun saakka. Kansainvälistymisprosessi on ollut viime vuosina merkittävää Suomalaisilla yrityksillä.

Meijeriala

Meijerialalla voit työskennellä tuotantoketjun eri osissa kuten alkutuotannossa, maidon keräilyssä, meijerissä, pakkaamisessa, laadunvarmistuksessa sekä varastoinnin ja jakelun parissa.

Elintarvikeala ammatillisessa peruskoulutuksessa

Useat eri ammatilliset oppilaitokset tarjoavat elintarvikealan koulutusohjelmia. Ammatillisessa peruskoulutuksessa voi opiskella esimerkiksi elintarviketeknologian koulutusohjelmassa, leipomoalan koulutusohjelmassa, liha-alan koulutusohjelmassa tai esimerkiksi kalatalouden koulutusohjelmassa. Vaihtoehtoja on monia ja oppilaitoksia ympäri Suomen.

Elintarvikealan toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Hämeen ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa meijerialan ammattikorkeakoulutusta tarjoava oppilaitos. Hämeen ammattikorkeakoulun meijerialan opetusta järjestetään sekä Hattelmalan kaupunginosassa että Hämeen ammatti-instituutin yhteydessä Sairiossa sijaitsevassa opetusmeijerissä. Helsingin yliopisto tarjoaa yliopistotasoista meijeriteknologian opetusta Suomessa. Helsingin yliopiston meijeriteknologian opetusta annetaan Viikissä.

Elintarvikeala ammattikorkeakouluissa

Ammattikorkeakouluista elintarvikealan koulutusta tarjoavat muun muassa Metropolia, Hämeen ammattikorkeakoulu, Savonia, Seinäjoen ammatikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu.

Bio- ja elintarviketekniikka on yksi ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmista. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat monissa eri asiantuntija- ja johtotehtävissä elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa mm. tuotanto-, tuotekehitys-, tutkimus-, markkinointi-, ympäristönsuojelu- tai hallintotehtävissä.

Elintarvikeala yliopistoissa ja korkeakouluissa

Yliopisto- ja korkeakoulutasolla elintarvikealaa voit opiskella muun muassa Helsingin yliopistossa, Turun yliopistossa ja Kuopion yliopistossa. Elintarvikehygienia on yksi monista yliopistoissa opiskeltavista opintojaksoista. Elintarvikehygienian opintojaksossa käsitellään elintarvikkeista aiheutuvia terveydellisiä vaaroja, elintarvikkeiden laatua heikentäviä tekijöitä sekä näiden haittojen ennaltaehkäisyä.

Elintarvike- ja ravitsemustieteet on myös yksi yliopistollinen elintarvikealan koulutus. Elintarvike- ja ravitsemustieteissä opiskelija voi syventyä muun muassa seuraaviin pääaineisiin: biotekniikka, kuluttajaekonomia, ravitsemustiede, elintarvike-ekonomia ja elintarviketeknologia.

Elintarvikealan tulevaisuus

Suomalaisella elintarviketeollisuudella on johtava markkina-asema kotimaassa. Elinatarvikealan asiakkaita ovat muu elintarviketeollisuus, kaupan keskusliikkeet ja myymäläketjut, vähittäiskaupat ja kioskit, suurtaloudet ja ravintolat, kuluttajat. Positiivista elintarvikealalla työskennellessä on sen vakaus: se on verraten vakaa maailmantalouden suhdanteissa, sillä ruokaa syödään joka päivä.

 Palaa sivun alkuun

Lähteet: etl.fi, ammattinetti.fi