Sivuston käyttötapa: Mobiili

Elintarvikeala

Alta löydät listauksen elintarvikealan koulutuksista. Elintarvikeala on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala metalli-, metsä- ja kemianteollisuuden jälkeen. Elintarviketeollisuudessa tarvitaankin valmiuksia monenlaisiin työtehtäviin. Tutkinto-opiskelun lisäksi alalla voi pätevöityä myös näyttötutkinnon ja siihen valmistavan aikuiskoulutuksen avulla. Elintarvikealaan katsotaan kuuluvan leipomoala, liha-ala, meijeriala sekä yleinen elintarvikeala.

Tutustu elintarvikealan koulutuksiin ja vertaile niitä keskenään! Saadaksesi lisätietoja koulutuksista voit olla yhteydessä kiinnostaviin kouluttajiin täyttämällä kustakin esittelystä löytyvän yhteydenottolomakkeen.

 
Näyttää 1-50 yhteensä 50 tulosta
   
Hakutulokset Koulutustyyppi Paikka
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Omnia Koulutus
Ammatilliset oppilaitokset
Espoo
Leipuri-kondiittori valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä tai konditoriatuotteita. Leipuri-kondiittorin koulutukseen sisältyy  elintarviketuotannon ja teollisuuden elintarvikeprosessien perusasiat, teollinen leipomotuotanto sekä ruokaleipä-,...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Oulun seudun ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Oulu
Leipuri-kondiittori valmistaa leipomotuotteita kahviloissa, leipomoissa ja suurtalousyksiköissä.  Oulun seudun ammattiopiston leipomoalan osaamisalalta valmistuu leipuri-kondiittoreita, jotka valmistavat monenlaisia ruoka- ja kahvileipiä,...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Oulun seudun ammattiopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Oulu
Leipuri-kondiittori valmistaa leipomotuotteita kahviloissa, leipomoissa ja suurtalousyksiköissä.  Oulun seudun ammattiopiston leipomoalan osaamisalalta valmistuu leipuri-kondiittoreita, jotka valmistavat monenlaisia ruoka- ja kahvileipiä,...
Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Kokkola
Elintarvikealan perustutkinnossa voit opiskella elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi tai lihatuotteiden valmistajaksi. Suuntautuminen tapahtuu ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen. Elintarvikealan perustutkinto on laajuudeltaan 180...
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja
Oulun seudun ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Oulu
Elintarvikkeiden valmistaja valmistaa, käsittelee ja pakkaa ruokia. Tutkinnon suorittanut osaa laadukkaan tuotekehittelyn, joka auttaa menestymään alan kovassa kilpailussa.  Elintarviketeknologian osaamisalalta...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Vammalan ammattikoulu
Ammatilliset oppilaitokset
Sastamala
Leipuri-kondiittorin ammattiin voi valmistua elintarvikealan perustutkinnosta Vammalan ammattikoulusta. Koulutuksessa opiskellaan muun muassa leivän, piirakoiden, kakkujen ja leivosten valmistusta. Lisäksi opitaan...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Ylä-Savon ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Iisalmi
Leipuri-kondiittori työskentelee leipomoissa, pitopalveluissa tai ravintola-alan toimipisteissä erilaisia kahvileipiä sekä leipomoherkkuja valmistaen. Pienemmissä yrityksissä työtä tehdään pitkälti käsityönä, kun taas...
Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja
Oulun seudun ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Oulu
Liha-alan osaamisalalta valmistuu lihatuotteiden valmistajia, jotka voivat työskennellä lihavalmisteiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä tai suurteollisuudessa. Koulutus painottuu lihavalmisteiden valmistukseen,...
Elintarvikealan perustutkinto
Savon ammatti- ja aikuisopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Kuopio
Elintarvikealan perustutkinnossa voit valita seuraavista vaihtoehdoista: Elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja Leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori Tutkinnon voi suorittaa myös yo-pohjaisena. Elintarviketeknologian osaamisalan suorittanut...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Vantaan ammattiopisto Varia
Ammatilliset oppilaitokset
Vantaa
Elintarvikealan perustutkinto antaa perusvalmiudet leipomo- ja konditoria-alan työtehtäviin. Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. ruoka- ja kahvileipien, leipomoeinesten, perinneleivonnaisten, kansainvälisten leipomotuotteiden, erilaisten...
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja
Ylä-Savon ammattiopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Iisalmi
Elintarvikealan perustutkintoon valmistava koulutus on tarkoitettu leipuri-kondiittorina työskenteleville elintarvikealan ammattailaisille, jotka haluavat laajentaa omaa osaamistaan työmarkkinoilla. Elintarvikealan perustutkinto koostuu kolmesta...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Stadin ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Helsinki
Leipuri-kondiittoriksi tähtäävän on suoritettava leipomoalan koulutusohjelma, joka kuuluu elintarvikealan perustutkintoon. Leipuri-kondiittori valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksia sekä konditoriatuotteita käsityönä tai...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Omnia Koulutus
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Espoo
Elintarvikealan perustutkinnon leipuri-kondiittorin suuntautumisvaihtoehto antaa monipuoliset valmiudet toimia leipomoiden ja konditorioiden erilaisissa työtehtävissä. Tutkinnon suorittanut hallitsee leipomoalan työmenetelmät, koneet ja...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Stadin aikuisopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Helsinki
Leipuri-kondiittoriksi tähtäävän henkilön on suoritettava elintarvikealan perustutkinto. Leipuri-kondiittori valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä sekä konditoriatuotteita käsityönä tai automatisoidussa tuotannossa. Valmistuneet...
Elintarvikealan perustutkinto | meijeristi
Hämeen ammatti-instituutti
Ammatilliset oppilaitokset
Hämeenlinna
Meijeristit toimivat pääosin teollisuudessa eri tuotteiden valmistajina ja valmistuksen ohjaajina, tuote- tai pakkausosastojen esimiehinä, laboratoriotehtävissä ja maidon vastaanoton sekä yhteiskäsittelyn...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu Palvelut
Ammatilliset oppilaitokset
Joensuu
Oletko taitava käsistäsi? Kiinnostaako sinua leipomoala? Opiskele Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuussa elintarvikealan perustutkinto ja valmistu leipuri-kondiittoriksi . Tuotteiden valmistuksessa käytettävät raaka-aineet...
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Kokkola
Elintarvikealan perustutkinnossa voit opiskella elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi tai lihatuotteiden valmistajaksi. Suuntautuminen tapahtuu ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen. Elintarvikealan perustutkinto on laajuudeltaan...
Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja
Koulutuskeskus Sedu
Ammatilliset oppilaitokset
Seinäjoki
Lihatuotteiden valmistajan koulutus antaa kattavat tiedot ja ammattitaidon liha-alan eri tehtäviin. Lihateollisuus on Etelä-Pohjanmaan tärkeä teollisuuden ala, joka tarvitsee ammattiosaajia...
Elintarvikealan perustutkinto nuorille aikuisille | leipuri-kondiittori
Omnia Koulutus
Osaamisohjelmat 20–50-vuotiaille
Espoo
Omnia Koulutuksessa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnosta osan  elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissä pito. Koulutus on tarkoitettu 20–29-vuotiaille nuorille aikuisille, joilla ei...
Elintarvikealan perustutkinto | Leipuri-kondiittori
Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Useita (2)
Kondiittori valmistaa makeisia leivonnaisia, kuten pikkuleipiä ja täytekakkuja. Ammattiin valmistuvalta edellytetään kädentaitoja, tarkkuutta, hyvää muoto- ja väritajua sekä sommittelu- ja...
Elintarvikealan perustutkinto | Leipomoalan osaamisala | Leipuri-kondiittori
Tampereen seudun ammattiopisto | Tredu
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Useita (2)
Jatkuvasti kehittyvällä elintarvikealalla tarvitaan laajaa ammatillista osaamista. Alalla työskentelet tuotteiden valmistuksen sekä valmistustekniikoiden ja -prosessien kehittämisen parissa. Elintarvikealan perustutkinto leipomoalan...
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja
Koulutuskeskus Sedu
Ammatilliset oppilaitokset
Seinäjoki
Koulutus antaa hyvät valmiudet elintarviketeollisuuteen sekä elintarvikekaupan alalle. Monipuolisessa elintarvikkeiden valmistajan koulutuksessa perehdytään elintarvikkeiden teollisiin valmistusmenetelmiin, erilaisiin prosesseihin ja niiden...
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja, leipuri-kondiittori ja lihatuotteiden valmistaja
Tampereen seudun ammattiopisto | Tredu
Ammatilliset oppilaitokset
Useita (2)
Monipuolisella ja jatkuvasti kehittyvällä elintarvikealalla tarvitaan laajaa ammatillista osaamista. Alalla työskentelet tuotteiden valmistuksen sekä valmistustekniikoiden ja -prosessien kehittämisen parissa. Elintarvikealan...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Kokkola
Elintarvikealan perustutkinnossa voit opiskella elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi tai lihatuotteiden valmistajaksi. Suuntautuminen tapahtuu ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen. Leipurin ammatissa yhdistyvät luovuus ja kädentaidot....
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Koulutuskeskus Sedu
Ammatilliset oppilaitokset
Seinäjoki
Osaamisala antaa ammatilliset valmiudet toimia leipomo-, konditoria- ja erikoistuotteiden valmistuksessa sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa tai itsenäisenä yrittäjänä. Opiskelu on...
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori
Porvoon ammattiopisto
Ammatilliset oppilaitokset
Porvoo
Porvoon ammattiopistosta valmistuvat leipuri-kondiittorit valmistavat kahvi- ja ruokaleipiä sekä konditoriatuotteita kuten kakkuja, leivoksia ja wienerleipiä. Työ voi sisältää myös asiakaspalvelua...
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus | insinööri | päivätoteutus
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ammattikorkeakoulututkinnot
Seinäjoki
Elintarviketeollisuus on monipuolinen, kehittyvä ja kansainvälinen ala, jossa bio- ja elintarviketekniikan insinöörin työtehtävät ovat monipuolisia ja työntekijöiltä edellytetään korkeaa ammattitaitoa....
Lihanjalostajan ammattitutkinto
Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Joensuu
Koulutus tarjoaa lihanjalostusta harjoittavan yrittäjän tai yrityksen henkilöstön ammattitaidon kehittämistä ja syventämistä. Yritysten on koulutuksen avulla mahdollista kehittää yritystään ja...
Myynnin ammattitutkinto | palvelutiskissä toimiville
Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutus
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Kokkola
Työskenteletkö myynnin parissa palvelutiskillä? Haluatko kehittää ammattitaitoasi ja hankkia oman alasi tutkinnon? Tule opiskelemaan työn ohessa mukavaan porukkaan! Koulutuksesta saat...
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus | päivätoteutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
Ammattikorkeakoulututkinnot
Hämeenlinna
Hämeen ammattikorkeakoulun toteuttamasta bio- ja elintarviketekniikan koulutuksesta valmistuu insinöörejä, jotka voivat  toimia asiantuntija-, suunnittelu- ja kehitystehtävissä elintarvike- ja ympäristöbiotekniikan alalla. Hämeen...
Kondiittorin osatutkinto | jälkiruokien ja patisserie -tuotteiden valmistaminen
Tampereen seudun ammattiopisto | Tredu
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Useita (2)
Onko sinulla kokemusta leipomoalasta, mutta haaveilet ammattitaidon laajentamisesta konditoriatuotteisiin? Kondiittorin ammattitutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia pienissä leipomoissa ja konditorioissa...
Kondiittorin ammattitutkinto | Kondiittori
Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Joensuu
Kondiittorin tutkinto antaa opiskelijalle valmiudet työskennellä pienissä ja keskisuurissa leipomoissa ja konditorioissa, paistopisteissä, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä sekä pitopalveluyrityksissä. Suurissa...
Kondiittorin ammattitutkinto
Savon ammatti- ja aikuisopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Kuopio
Kondiittorin ammattitutkinto on tarkoitettu konditoria-alalla työskenteleville, jotka haluavat täydentää ja syventää ammatillista konditoria-alan osaamistaan. Pakolliset tutkinnon osat: Täytekakkujen, leivoksien ja...
Kondiittorin ammattitutkinto | kondiittorikisälli
Tampereen seudun ammattiopisto | Tredu
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Useita (2)
Onko sinulla kokemusta leipomoalasta, mutta haaveilet ammattitaidon laajentamisesta konditoriatuotteisiin? Kondiittorin ammattitutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia pienissä leipomoissa ja konditorioissa...
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus | insinööri | monimuotototeutus
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Seinäjoki
Elintarviketeollisuus on monipuolinen, kehittyvä ja kansainvälinen ala, jossa bio- ja elintarviketekniikan insinöörin työtehtävät ovat monipuolisia ja työntekijöiltä edellytetään korkeaa ammattitaitoa....
Kondiittorin ammattitutkinto
Omnia Koulutus
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Espoo
Koulutuksen tavoiteena on ammatillisen osaamisen syventäminen sellaiseksi, että opiskelija pystyy suorittamaan kondiittorin ammattitutkinnon näyttötutkintona. Lähiopetus toteutetaan kontaktijaksoilla iltaisin klo 16.15...
Luonnontuotealan ammattitutkinto
Ylä-Savon ammattiopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Iisalmi
Tutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on luonnontuotealan perustutkinto tai perustutkintoa vastaavat tiedot hankittuna muutoin, esimerkiksi työkokemuksen kautta. Tutkinto soveltuu myös matkailun,...
Ruokaketjun kehittäminen | agrologi | YAMK
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot
Seinäjoki
Ruokaketjun kehittämisen ylempi AMK-koulutus on suunnattu yhteisesti agrologeille, bio- ja elintarviketekniikan insinööreille sekä restonomeille. Koulutuksessa innovoit ja tutkit eri menetelmin...
Suurtalouskokin ammattitutkinto
Savon ammatti- ja aikuisopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Kuopio
Suurtalouskokin ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka toimivat suurtalousalan ruoanvalmistustehtävissä, mutta eivät ole suorittaneet ammattitutkintoa. Opetus tapahtuu verkossa kaksipäiväistä starttitapahtumaa lukuunottamatta. Suurtalouskokin...
Leipurin ammattitutkinto | leipurikisälli
Tampereen seudun ammattiopisto | Tredu
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Kangasala
Onko sinulla kokemusta leipomoalasta, mutta haaveilet ammattitaidon laajentamisesta alalla. Leipurin ammattitutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia pienissä leipomoissa valmistaen leipomo-alan...
Leipurin ammattitutkinto
Omnia Koulutus
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Espoo
Leipurin ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka nykyisessä työssään tekevät leipomotuotteita ja haluavat kehittää omaa ammattitaitoa, pätevöityä leipomoalan työssään tai hakeutua...
Ruokaketjun kehittäminen | insinööri | YAMK
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot
Seinäjoki
Ruokaketjun kehittämisen ylempi AMK-koulutus on suunnattu yhteisesti agrologeille, bio- ja elintarviketekniikan insinööreille sekä restonomeille. Koulutuksessa innovoit ja tutkit eri menetelmin...
Ruokaketjun kehittäminen | restonomi | YAMK
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot
Seinäjoki
SeAMKin restonomin YAMK-opinnoissa opiskelija liittyy ruokaketjun kehittämisen uudenlaiseen osaajaryhmään, jossa osa opinnoista suoritetaan monialaisissa ryhmissä. Ryhmissä voi olla restonomiopiskelijoiden lisäksi insinööri- ja...
Leipurin ammattitutkinto
Savon ammatti- ja aikuisopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Kuopio
​Leipurin ammattitutkinnon suorittanut tuntee leipomoalan työmenetelmät, koneet ja laitteet sekä niiden puhdistuksen. Leipurin työskentely on joustavaa, sujuvaa ja hygieenistä. Leipuri...
Ravintoterapian perusteet
Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Kälviä
Ravintoterapian perusteet -koulutus toteutetaan kolmena lähiopetusviikonloppuna. Lisäksi koulutukseen kuuluu etätehtävinä omien ravintotottumusten ja oireiden kirjaaminen ravintopäiväkirjaan ja näiden yhteyksien omakohtainen...
Leipurin ammattitutkinto
Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Joensuu
Koulutus on tarkoitettu työkseen leipomotuotteita valmistaville, jotka haluavat kehittää oman alan osaamistaan tai hakeutua vaativampiin työtehtäviin. Koulutuksesta valmistuneet voivat työskennellä itsenäisenä...
Protein Science and Biotechnology
Oulun yliopisto | University of Oulu
Maisteriopinnot ja itsenäiset maisteriohjelmat
Oulu
In-depth training in understanding structure-function relationships of proteins and their characterisation Strong focus on practical skills and use of most...
Yrkesexamen inom branschen för naturprodukter
Axxell
Aikuiskoulutus ja monimuotokoulutus
Kemiö
Vill du lära dig att förädla naturprodukter annat än till mat? Är du intresserad av att tillverka smycken av ben...
Hotelli- ja ravintola- ja cateringalan perustutkinto | kokki
Vamia
Ammatilliset oppilaitokset
Vaasa
Kokkina valmistat ruokia ja huolehdit annosten esillepanosta sekä muista keittiön töistä. Työsi on vuorotyötä, ja työajat ajoittuvat usein iltoihin ja...
Sveitsiläisen leivostaiteen syventävät opinnot | Sveitsi
Culinary Arts Academy, Switzerland
Pääaineopinnot ja kandidaatin tutkinnot
Lucerne
Lucernen kampuksella suoritettavat sveitsiläisen leivostaiteen syventävät opinnot keskittyvät leivontaan ja leivonnaisiin. Opiskelijat kehittyvät leivonnassa ja tutustuvat perinteisiin sveitsiläiseen leivonnaisiin mutta...
  • = Videoesittely
  • = Yo-pohjaiset koulutukset
Näyttää 1-50 yhteensä 50 tulosta
 

Opiskelemaan elintarvikealaa?

Elintarvikeala kattaa ruoan tuotannon ja jalostuksen koko tuotantoketjun. Tukipalveluina ovat tutkimus, koulutus, neuvonta ja hallintoalat. Elintarvikealan suorat vaikutukset ovat merkittäviä monille lähialoille ja laajemmin maakunnan elinkeinorakenteelle. Nykypäivän ruokateollisuus on innovatiivinen ja uudistuva teollisuudenala, jossa tarvitaan käden­taitojen osaajia ja asiantuntijoita. Elintarviketeollisuus työllistää noin 32 500 henkeä ja on siten neljänneksi suurin teollisuudenala sekä suurin kulutustavaroiden valmistaja.

Elintarviketeollisuudessa työskentelee ihmisiä useissa kymmenissä eri työtehtävissä ja ammateissa. Ala tarjoaa haastavia ja palkitsevia tehtäviä: tuotekehittäjä tutkii ja kehittää tuotteita, kondiittori pääsee käyttämään luovuuttaan ja käsien taitoaan tai markkinointijohtaja hankkii esimieskokemusta ja kaupallisia haasteita. Ruokien, herkkujen ja janonsammuttajien tekemiseen tarvitaan päteviä osaajia joka päivä.

Elintarvikealan koulutusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Lisäksi koska ruokaa syödään joka päivä, elintarviketeollisuus on moniin muihin aloihin verrattuna vakaa maailmantalouden suhdanteissa.

Ammattinimikkeitä elintarvikealan työntekijöillä ovat esim.:

  • Pakkaaja
  • Mylläri
  • Tuotekehittäjä
  • Leipomotyöntekijä
  • Lihavalmistetyöntekijä
  • Meijeristi
  • Ravitsemusasiantuntija
  • Elintarviketyöntekijä
  • Kondiittori

Leipomoala

Elintarvikealan opinnoissa voi suuntautua leipomoalalla. Leipomoala työllistää toisen asteen oppilaitoksista, ammatti- ja tiedekorkeakouluista valmistuvia osaajia vuosittain150 - 200 henkilöä. Taikinantekijä, ylöslyöjä, leipuri, paistaja, tuotesuunnittelija, kondiittori ovat ammatteja joihin opiskelijat valmistuvat. Elintarviketeollisuudessa työskentelevistä 32 500 työntekijästä noin 8500 - 9 000 työskentelee leipomoissa.

Liha-ala

Liha-ala kattaa Suomessa sian, naudan ja siipikarjan tuotannon. Suomen lihateollisuuden yrityksissä työskente­lee yhteensä lähes 11 000 työntekijää. Liha-ala työllistää monipuolisesti; työpaikkoja on alkutuotannosta laadun tarkkaillun saakka. Kansainvälistymisprosessi on ollut viime vuosina merkittävää Suomalaisilla yrityksillä.

Meijeriala

Meijerialalla voit työskennellä tuotantoketjun eri osissa kuten alkutuotannossa, maidon keräilyssä, meijerissä, pakkaamisessa, laadunvarmistuksessa sekä varastoinnin ja jakelun parissa.

Elintarvikeala ammatillisessa peruskoulutuksessa

Useat eri ammatilliset oppilaitokset tarjoavat elintarvikealan koulutusohjelmia. Ammatillisessa peruskoulutuksessa voi opiskella esimerkiksi elintarviketeknologian koulutusohjelmassa, leipomoalan koulutusohjelmassa, liha-alan koulutusohjelmassa tai esimerkiksi kalatalouden koulutusohjelmassa. Vaihtoehtoja on monia ja oppilaitoksia ympäri Suomen.

Elintarvikealan toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Hämeen ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa meijerialan ammattikorkeakoulutusta tarjoava oppilaitos. Hämeen ammattikorkeakoulun meijerialan opetusta järjestetään sekä Hattelmalan kaupunginosassa että Hämeen ammatti-instituutin yhteydessä Sairiossa sijaitsevassa opetusmeijerissä. Helsingin yliopisto tarjoaa yliopistotasoista meijeriteknologian opetusta Suomessa. Helsingin yliopiston meijeriteknologian opetusta annetaan Viikissä.

Elintarvikeala ammattikorkeakouluissa

Ammattikorkeakouluista elintarvikealan koulutusta tarjoavat muun muassa Metropolia, Hämeen ammattikorkeakoulu, Savonia, Seinäjoen ammatikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu.

Bio- ja elintarviketekniikka on yksi ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmista. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat monissa eri asiantuntija- ja johtotehtävissä elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa mm. tuotanto-, tuotekehitys-, tutkimus-, markkinointi-, ympäristönsuojelu- tai hallintotehtävissä.

Elintarvikeala yliopistoissa ja korkeakouluissa

Yliopisto- ja korkeakoulutasolla elintarvikealaa voit opiskella muun muassa Helsingin yliopistossa, Turun yliopistossa ja Kuopion yliopistossa. Elintarvikehygienia on yksi monista yliopistoissa opiskeltavista opintojaksoista. Elintarvikehygienian opintojaksossa käsitellään elintarvikkeista aiheutuvia terveydellisiä vaaroja, elintarvikkeiden laatua heikentäviä tekijöitä sekä näiden haittojen ennaltaehkäisyä.

Elintarvike- ja ravitsemustieteet on myös yksi yliopistollinen elintarvikealan koulutus. Elintarvike- ja ravitsemustieteissä opiskelija voi syventyä muun muassa seuraaviin pääaineisiin: biotekniikka, kuluttajaekonomia, ravitsemustiede, elintarvike-ekonomia ja elintarviketeknologia.

Elintarvikealan tulevaisuus

Suomalaisella elintarviketeollisuudella on johtava markkina-asema kotimaassa. Elinatarvikealan asiakkaita ovat muu elintarviketeollisuus, kaupan keskusliikkeet ja myymäläketjut, vähittäiskaupat ja kioskit, suurtaloudet ja ravintolat, kuluttajat. Positiivista elintarvikealalla työskennellessä on sen vakaus: se on verraten vakaa maailmantalouden suhdanteissa, sillä ruokaa syödään joka päivä.

 Palaa sivun alkuun

Lähteet: etl.fi, ammattinetti.fi