Sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-34 yhteensä 34 tulosta
  • = Videoesittely
  • = Hakuaika käynnissä
  • = Yo-pohjaiset koulutukset
Näyttää 1-34 yhteensä 34 tulosta
 

Opiskelemaan elintarvikealaa?

Elintarvikeala kattaa ruoan tuotannon ja jalostuksen koko tuotantoketjun. Tukipalveluina ovat tutkimus, koulutus, neuvonta ja hallintoalat. Elintarvikealan suorat vaikutukset ovat merkittäviä monille lähialoille ja laajemmin maakunnan elinkeinorakenteelle. Nykypäivän ruokateollisuus on innovatiivinen ja uudistuva teollisuudenala, jossa tarvitaan käden­taitojen osaajia ja asiantuntijoita. Elintarviketeollisuus työllistää noin 32 500 henkeä ja on siten neljänneksi suurin teollisuudenala sekä suurin kulutustavaroiden valmistaja.

Elintarviketeollisuudessa työskentelee ihmisiä useissa kymmenissä eri työtehtävissä ja ammateissa. Ala tarjoaa haastavia ja palkitsevia tehtäviä: tuotekehittäjä tutkii ja kehittää tuotteita, kondiittori pääsee käyttämään luovuuttaan ja käsien taitoaan tai markkinointijohtaja hankkii esimieskokemusta ja kaupallisia haasteita. Ruokien, herkkujen ja janonsammuttajien tekemiseen tarvitaan päteviä osaajia joka päivä.

Elintarvikealan koulutusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Lisäksi koska ruokaa syödään joka päivä, elintarviketeollisuus on moniin muihin aloihin verrattuna vakaa maailmantalouden suhdanteissa.

Ammattinimikkeitä elintarvikealan työntekijöillä ovat esim.:

  • Pakkaaja
  • Mylläri
  • Tuotekehittäjä
  • Leipomotyöntekijä
  • Lihavalmistetyöntekijä
  • Meijeristi
  • Ravitsemusasiantuntija
  • Elintarviketyöntekijä
  • Kondiittori

Leipomoala

Elintarvikealan opinnoissa voi suuntautua leipomoalalla. Leipomoala työllistää toisen asteen oppilaitoksista, ammatti- ja tiedekorkeakouluista valmistuvia osaajia vuosittain150 - 200 henkilöä. Taikinantekijä, ylöslyöjä, leipuri, paistaja, tuotesuunnittelija, kondiittori ovat ammatteja joihin opiskelijat valmistuvat. Elintarviketeollisuudessa työskentelevistä 32 500 työntekijästä noin 8500 - 9 000 työskentelee leipomoissa.

Liha-ala

Liha-ala kattaa Suomessa sian, naudan ja siipikarjan tuotannon. Suomen lihateollisuuden yrityksissä työskente­lee yhteensä lähes 11 000 työntekijää. Liha-ala työllistää monipuolisesti; työpaikkoja on alkutuotannosta laadun tarkkaillun saakka. Kansainvälistymisprosessi on ollut viime vuosina merkittävää Suomalaisilla yrityksillä.

Meijeriala

Meijerialalla voit työskennellä tuotantoketjun eri osissa kuten alkutuotannossa, maidon keräilyssä, meijerissä, pakkaamisessa, laadunvarmistuksessa sekä varastoinnin ja jakelun parissa.

Elintarvikeala ammatillisessa peruskoulutuksessa

Useat eri ammatilliset oppilaitokset tarjoavat elintarvikealan koulutusohjelmia. Ammatillisessa peruskoulutuksessa voi opiskella esimerkiksi elintarviketeknologian koulutusohjelmassa, leipomoalan koulutusohjelmassa, liha-alan koulutusohjelmassa tai esimerkiksi kalatalouden koulutusohjelmassa. Vaihtoehtoja on monia ja oppilaitoksia ympäri Suomen.

Elintarvikealan toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Hämeen ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa meijerialan ammattikorkeakoulutusta tarjoava oppilaitos. Hämeen ammattikorkeakoulun meijerialan opetusta järjestetään sekä Hattelmalan kaupunginosassa että Hämeen ammatti-instituutin yhteydessä Sairiossa sijaitsevassa opetusmeijerissä. Helsingin yliopisto tarjoaa yliopistotasoista meijeriteknologian opetusta Suomessa. Helsingin yliopiston meijeriteknologian opetusta annetaan Viikissä.

Elintarvikeala ammattikorkeakouluissa

Ammattikorkeakouluista elintarvikealan koulutusta tarjoavat muun muassa Metropolia, Hämeen ammattikorkeakoulu, Savonia, Seinäjoen ammatikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu.

Bio- ja elintarviketekniikka on yksi ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmista. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat monissa eri asiantuntija- ja johtotehtävissä elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa mm. tuotanto-, tuotekehitys-, tutkimus-, markkinointi-, ympäristönsuojelu- tai hallintotehtävissä.

Elintarvikeala yliopistoissa ja korkeakouluissa

Yliopisto- ja korkeakoulutasolla elintarvikealaa voit opiskella muun muassa Helsingin yliopistossa, Turun yliopistossa ja Kuopion yliopistossa. Elintarvikehygienia on yksi monista yliopistoissa opiskeltavista opintojaksoista. Elintarvikehygienian opintojaksossa käsitellään elintarvikkeista aiheutuvia terveydellisiä vaaroja, elintarvikkeiden laatua heikentäviä tekijöitä sekä näiden haittojen ennaltaehkäisyä.

Elintarvike- ja ravitsemustieteet on myös yksi yliopistollinen elintarvikealan koulutus. Elintarvike- ja ravitsemustieteissä opiskelija voi syventyä muun muassa seuraaviin pääaineisiin: biotekniikka, kuluttajaekonomia, ravitsemustiede, elintarvike-ekonomia ja elintarviketeknologia.

Elintarvikealan tulevaisuus

Suomalaisella elintarviketeollisuudella on johtava markkina-asema kotimaassa. Elinatarvikealan asiakkaita ovat muu elintarviketeollisuus, kaupan keskusliikkeet ja myymäläketjut, vähittäiskaupat ja kioskit, suurtaloudet ja ravintolat, kuluttajat. Positiivista elintarvikealalla työskennellessä on sen vakaus: se on verraten vakaa maailmantalouden suhdanteissa, sillä ruokaa syödään joka päivä.

 Palaa sivun alkuun

Lähteet: etl.fi, ammattinetti.fi

Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.
Vertaile koulutuksia