Näyttää 1-20 koulutusta 208 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Relevanssi
  • = Mukana kevään yhteishaussa
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 208 tuloksesta
1
2
3
4
...
11

Opinto-ohjaajan koulutus

Opinto-ohjaajan koulutus valmistaa työskentelemään eri opetusasteilla auttaen oppilaita suunnittelemaan jatko-opintoja ja niihin hakeutumista. Opinto-ohjaaja neuvoo opiskelutaitoja tai auttaa työelämään siirryttäessä. 

Opinto-ohjaajan koulutus suoritetaan yliopistoissa opiskellen kasvatustieteen maisterin tutkinto, jossa pääaineena on kasvatustiede ja kasvatussosiologia. Opinto-ohjaajan koulutus kestää noin viisi vuotta, riippuen opiskelutahdista.

Opinto-ohjaajan työ

Opinto-ohjaaja ohjaa ja opastaa opiskelijoita opintojen suunnittelussa, jatko-opintoihin hakeutumisessa sekä työelämään suuntautumisessa. 

Opinto-ohjaajan eli OPOn työ on luokkamuotoista opetusta ja yksilöllistä ohjausta. Työtä saatetaan tehdä myös pienryhmissä tai henkilökohtaisesti kahden kesken oppilaan kanssa. Yhä enemmän opinto-ohjaaja järjestää myös verkko-opetusta. Opinto-ohjaajan koulutus auttaa toimimaan yksinlönohjaustilanteissa, joissa autetaan opiskelijoita suunnittelemaan opintojaan.

Työhön kuuluu myös opinto- ja tutustumiskäyntien järjestämistä, tutustumista erilaisiin työpaikkoihin sekä info- ja vanhempaintilaisuuksien järjestämistä. Opinto-ohjaajan työ on tiivistä yhteistyötä muiden opettajien ja oppilashuoltohenkilöstön kanssa.

Työn vaatimukset

Opinto-ohjaajien on oltava ajan tasalla siitä, mitä alalla tapahtuu, jotta he voivat antaa ohjattaville opiskelijoille parhaat ja ajantasaisimmat tiedot. Omat työskentelytaidot on pidettävä ajan tasalla, jotta opiskelijoita osaa ohjata parhaalla mahdollisella tavalla. Opinto-ohjaajan koulutus antaa tarvittavat taidot ammatissa toimimiseen, mutta ammattitaitoa on päivitettävä tasaisin väliajoin.

Oppilaitoksen monikulttuuristuvat yhteisön kanssa ja oppilaanohjaajan on osattava kohdata oppilaat kaikista kulttuureista. On siis tärkeää osata toimia erilaisten ihmisten kanssa. Organisointitaidot sekä esiintymistaidot ovat myös eduksi. Nuoriin vetoaa parhaiten opinto-ohjaajan oma persoona.

Vastuullisuus ja luotettavuus ovat niin ikään tärkeitä ominaisuuksia, jotka opinto-ohjaajalta on hyvä löytyä. Opinto-ohjaajan koulutus valmistaa työskentelemään ammatissa, mutta vasta työelämässä huomaa parhaat tavat toimia erilaisten nuorten kanssa.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, töissä.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!