Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 85 tuloksesta
1
2
3
4
5
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Psykologin koulutus

Psykologin työ on haastavaa ja psykologiksi opiskelu vaatii paljon työtä. Kaikki psykologit ovat käyneet maisterin opinnot yliopistoissa pääaineenaan psykologia. Tutkintoon kuuluu pakollinen viiden kuukauden mittainen työharjoittelu. Maisteriksi opiskelu kestää noin 5 - 5,5 vuotta.

Psykologikoulutus on mahdollista käydä Helsingin, Jyväskylän, Turun, Tampereen tai Itä-Suomen yliopistoissa. Yhteensä aloituspaikkoja on joka vuosi noin 250. Psykologian opintojen jälkeen on mahdollista opiskella psykoterapeutiksi tai kouluttautua esimerkiksi lasten ja nuorten erikoispsykologiksi.

Valvira myöntää laillistukset psykologeille ja valvoo psykologien toimintaa. Vain laillistetut psykologit voivat käyttää nimikettä psykologi. Ainoastaan psykologian maisterit saavat oikeuden toimia laillistettuina psykologeina.

Psykologi työelämässä

Psykologin ammatti on haastava työ. Psykologikoulutus on pitkä ja se antaa parhaat mahdolliset taidot alalla toimimiseen. Psykologin ammatti edellyttää kyvyn hallita laajoja teoreettisia kokonaisuuksia ja taidon soveltaa niitä käytännössä. Psykologilla on oltava kyky syventyä ongelmiin ja hänen on oltava kiinnostunut inhimillisen käyttäytymisen lainalaisuuksista ja sen syistä.

Työ on hyvin ihmisläheistä. Psykologin on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Psykologin on oltava huomiokykyinen, empaattinen ja herkkä. Työssä on siedettävä ongelmia ja pitkäjänteisyyttä vaaditaan. Psykologin täytyy olla henkisesti tasapainoinen, jotta hän voi toimia ammatissaan.

Psykologi toimii niin itsenäisesti kuin hoitoryhmän jäsenenä. Näin ollen psykologin on kyettävä toimimaan itsenäisesti, mutta myös ryhmässä.

Psykologin työtehtäviin kuuluu ihmisten kanssa keskusteleminen ja heidän neuvominen, tukeminen ja auttaminen erilaisissa elämän kriisi- ja ongelmatilanteissa. Psykologi suunnittelee ja ohjaa mielenterveysongelmien hoitoa ja kuntoutusta. Tavoitteena on auttaa potilasta selviytymään arjessa, ja lopulta auttaa häntä palaamaan takaisin normaaliin elämään. Monesti psykologi työskentelee myös ennaltaehkäisevän mielenterveystyön parissa. Psykologit toimivat myös erilaisissa asiantuntijatehtävissä sekä tutkijoina.

Psykologikoulutus valmistaa työskentelemään esimerkiksi mielenterveystoimistoissa, psykiatrisissa sairaaloissa tai osastoilla, terveyskeskuksissa, kouluissa, sosiaalitoimessa tai työvoimatoimistoissa. Psykologeja on myös yritysten tai työterveyden palveluksessa. Osa psykologeista toimii itsenäisinä ammatinharjoittajina tai yrittäjinä.

Psykologin työtehtävät vaihtelevat työpaikan ja tehtävänimikkeen mukaan. Hyvin työtä kuvaavia tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi ammatinvalintapsykologi, psykoterapeutti, työpsykologi, neuropsykologi tai kuntoutuspsykologi.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Psykologiliitto, opiskelupaikka.fi, ammattinetti.fi