Agrologit työskentelevät maaseutuelinkeinojen parissa neuvonnan, kehittämisen ja hallinnon tehtävissä. Työhön voi kuulua myös kouluttamista ja markkinointia. Työpaikkoja on mm. maatalouden neuvontajärjestöissä, kuntien maaseutuhallinnossa ja kaupan alalla. Monet agrologit toimivat yrittäjinä omilla maatiloillaan. Ammatissa tarvitaan kasvi-, kotieläin- ja
Palkka ja tietoa ammatista Agrologi
Agrologit työskentelevät maaseutuelinkeinojen parissa neuvonnan, kehittämisen ja hallinnon tehtävissä. Työhön voi kuulua myös kouluttamista ja markkinointia. Työpaikkoja on mm. maatalouden neuvontajärjestöissä, kuntien maaseutuhallinnossa ja kaupan alalla. Monet agrologit toimivat yrittäjinä omilla maatiloillaan. Ammatissa tarvitaan kasvi-, kotieläin- ja metsätuotannon sekä maatalousteknologian ja maaseudun yritystoiminnan tuntemusta.
Agrologi on maaseudun asiantuntija, jonka työ liittyy maaseutuelinkeinoihin sekä maaseudun kehittämiseen. Agrologi työskentelee tyypillisesti neuvonta-, hallinto- ja kehitystehtävissä, mutta työnä voi olla myös kouluttaminen, markkinointi, tutkimus, tuotekehitys tai toiminnan johtaminen.
Agrologin tehtävänimike voi olla esimerkiksi neuvonta-agrologi,
Agrologi on maaseudun asiantuntija, jonka työ liittyy maaseutuelinkeinoihin sekä maaseudun kehittämiseen. Agrologi työskentelee tyypillisesti neuvonta-, hallinto- ja kehitystehtävissä, mutta työnä voi olla myös kouluttaminen, markkinointi, tutkimus, tuotekehitys tai toiminnan johtaminen.
Agrologin tehtävänimike voi olla esimerkiksi neuvonta-agrologi, maaseutuneuvoja, toiminnanjohtaja, myyntipäällikkö, projektipäällikkö, maataloustyönjohtaja, maaseutuyrittäjä tai maanviljelijä.
Neuvontatehtävissä työskennellään usein järjestöissä. Neuvontatyö kohdistuu esimerkiksi kasvi-, kotieläin- ja metsätuotantoon, maatalousteknologiaan sekä maatalouteen ja maaseutuun liittyvään yritystoimintaan.
Hallintotyötä tehdään esimerkiksi kunnissa ja ELY-keskuksissa. Työnkuvaan kuuluvat esimerkiksi tuki-, avustus-, korvaus-, lupa- ja kiintiöasiat. Kunnissa, ELY-keskuksissa ja järjestöissä tehtävänä voi olla myös maaseudun kehittämishankkeiden suunnittelu, ohjaus, toteutus ja seuranta.
Agrologin asiantuntemusta tarvitaan myös kaupan alalla, erityisesti maatalouskauppaa harjoittavissa yrityksissä, sekä teollisuudessa, pankeissa ja vakuutusyhtiöissä, joissa he toimivat esimerkiksi neuvonnan ja markkinoinnin tehtävissä. Agrologeja toimii myös opettajina maaseutuelinkeinojen koulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa.
Agrologit toimivat usein yrittäjinä omilla maatiloillaan, joiden toiminnan pyörittämisestä ja kehittämisestä he vastaavat. Maa- ja metsätalouden lisäksi yritystoiminta voi liittyä myös esimerkiksi hevostalouteen, matkailutoimintaan tai koneurakointiin.
Työympäristö vaihtelee riippuen toimenkuvasta ja työtehtävistä. Toimistossa tehdään tietotekniikan avulla erilaisia hallinnollisia töitä sekä suunnittelua ja kehitystyötä. Neuvontatyötä tehdään sekä puhelimitse että järjestämällä neuvontatilaisuuksia ja käymällä maatiloilla tai yrityksissä. Yrittäjänä toimivat työskentelevät maatiloilla monenlaisissa tehtävissä viljelystä eläintenhoitoon ja tilojen kunnossapitoon.
Työtä tehdään sekä itsenäisesti että ryhmissä varsinkin kehittämistehtävissä. Neuvonta-, koulutus- ja markkinointityöhön kuuluu käyntejä asiakkaiden luona. Työhön voi kuulua paljonkin erilaisia kokouksia. Työaika on erilaisissa hallinto- ja neuvontatehtävissä tyypillisesti toimistotyöaika, mutta koulutus- ja neuvontatilaisuuksia voidaan järjestää myös iltaisin ja viikonloppuisin. Työhön kuuluu myös matkustamista. Maatalousyrittäjinä toimivilla työajat vaihtelevat.
Maatalousyrittäjänä omalla tilalla. Yrittäjänä maatalouteen liittyvällä alalla. Maatalouden neuvontajärjestöt. ProAgria. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset). Kuntien ja kuntayhtymien maaseututoimi (maaseutuhallinto). Maatalouteen liittyvät kunnalliset liikelaitokset. Maatalouskauppa. Kaupan ala. Rehuteollisuus. Lannoiteteollisuus.
Maatalousyrittäjänä omalla tilalla. Yrittäjänä maatalouteen liittyvällä alalla. Maatalouden neuvontajärjestöt. ProAgria. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset). Kuntien ja kuntayhtymien maaseututoimi (maaseutuhallinto). Maatalouteen liittyvät kunnalliset liikelaitokset. Maatalouskauppa. Kaupan ala. Rehuteollisuus. Lannoiteteollisuus. Elintarviketeollisuus. Pankit. Vakuutusyhtiöt. Valtionhallinto. Valtion liikelaitokset. Maatalouden tutkimuslaitokset. Oppilaitokset.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkinnon agrologi (AMK).
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkinnon agrologi (AMK).