Rikosseuraamuslaitoksen arviointikeskuksessa työskentelevän erikoissuunnittelijan tehtäviin kuuluu osallistua vankien riski- ja tarvearvioiden, rangaistusajan suunnitelmien ja sijoituspäätösten tekemiseen. Työssä tarvitaan rikosseuraamusalan tuntemusta, tietoa rikolliseen käyttäytymiseen vaikuttamisesta sekä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.
Rikosseuraamuslaitoksen arviointikeskuksessa työskentelevä erikoissuunnittelija tekee oman rikosseuraamusalueen vankien arviointia ja tuomittujen rangaistusajan suunnittelua.
Rikosseuraamuslaitoksen (RISE) arviointikeskuksen tehtäviin kuuluu vankeusrangaistukseen tuomittujen riskien ja tarpeiden arviointi, rangaistusajan suunnittelu ja vankien sijoittelu vankiloihin tai valvottuun koevapauteen. Arviointikeskukset antavat myös yhdyskuntaseuraamuksiin liittyviä lausuntoja tuomioistuimia varten.
Rangaistusajan suunnitelma tehdään haastattelemalla tuomittua arviointikeskuksessa tai asiakirjojen pohjalta. Suunnitelmaan vaikuttavat mm. tuomitun rikoshistoria ja mahdolliset aikaisemmat tuomiot. Rangaistusajan toiminta pyritään suunnittelemaan sellaiseksi, että sillä edistetään vangin elämänhallintaa, rikoksetonta elämää, ammatillisia valmiuksia ja sopeutumista yhteiskuntaan.
Sijoituslaitoksen valintaan vaikuttavat mm. tarvittava laitosturvallisuuden taso, vangin kotipaikka, yhteyksien säilyminen läheisiin, ikä, sukupuoli ja terveydentila sekä mahdollisuudet sijoittua rangaistusajan suunnitelman edellyttämään toimintaan kuten kuntoutukseen, työhön tai opiskeluun.
Erikoissuunnittelija ottaa kantaa rangaistusajan suunnitelmassa myös poistumislupiin ja valvotun koevapauden mahdollisuuteen. Ennen vapauttamista suunnitelmaa täydennetään vapauttamissuunnitelmalla, joka valmistellaan yhteistyössä vangin koti- tai asuinkunnan viranomaisten kanssa. Vapauttamisvaiheeseen voi kuulua myös valvottu koevapaus.
Erikoissuunnittelijat tekevät myös yhdyskuntaseuraamuksiin liittyviä selvityksiä ja antavat lausunnot tuomioistuimia varten. Tällaisia ovat esimerkiksi yhdyskuntapalvelun soveltuvuusselvitys, nuorisorangaistuksen toimeenpanosuunnitelma ja nuoria rikoksentekijöitä koskeva henkilötutkinta.
Työympäristönä on rikosseuraamusalueen vankila tai yhdyskuntaseuraamustoimisto, jossa toimii alueen arviointikeskus. Työtä tehdään pääasiassa toimistomaisessa ympäristössä tietotekniikkaa apuna käyttäen. Työssä ollaan tekemisissä arviointikeskuksen henkilökunnan, vankilan ja muiden viranomaisten sekä tuomittujen kanssa. Työ on päivätyötä.
Rikosseuraamuslaitoksen (RISE) rikosseuraamusalueiden (Etelä-Suomi, Länsi-Suomi, Itä-ja Pohjois-Suomi) alaisuudessa toimivat arviointikeskukset.
Laurea-ammattikorkeakoulussa Vantaan Tikkurilassa voi opiskella rikosseuraamusalaa ja suorittaa sosiaali- ja terveysalan sosionomi (AMK) -tutkinnon.
Itä-Suomen yliopistossa (Joensuu) voi oikeustieteiden laitoksella suorittaa juridiikan erikoisaloille julkisoikeuteen pätevöittävän yhteiskuntatieteellisen alan lakiasiantuntijakoulutuksen.
Alempi korkeakoulututkinto on hallintotieteiden kandidaatti, ylempi puolestaan hallintotieteiden maisteri.