Lentokoneasentaja huoltaa ja korjaa lentokoneita tai helikoptereita. Lentokoneasentajia työskentelee lentoyhtiöiden, Puolustusvoimien, lentokonekorjaamoiden ja lentokoneita valmistavien yritysten palveluksessa. Ammatissa tarvitaan vahvaa teknistä osaamista sekä huolellisuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötaitoja
Lentokoneasentaja tai avioniikka-asentaja on erikoistunut lentokoneiden tai helikoptereiden asennukseen, huoltoon ja korjaukseen. Työn tavoitteena on varmistaa ilma-aluksen ja sen osien virheetön toiminta.
Lentokoneasentaja tekee lentokoneen tai helikopterin määräaikaishuollot, laitehuollot ja vauriokorjaukset. Työtehtäviin kuuluu ilma-alusten rakenteiden, järjestelmien ja moottoreiden sekä laitteiden ja osien huollon ja korjauksen lisäksi tarkastamista ja vianetsintää.
Työt tehdään huolto-ohjeiden ja kansainvälisten määräysten mukaisesti. Työ kohdistuu mm. ilma-aluksen runkoon, siipiin, moottoriin, lentokoneen potkureihin, helikopterin roottoreiden lapoihin, laskutelineisiin ja hydraulijärjestelmiin. Tehtäviin kuuluu myös huoltaa ja korjata lentokoneiden ja helikoptereiden sähkö-, elektroniikka- ja tietotekniikkalaitteita ja -järjestelmiä.
Lentokoneasentaja tekee lisäksi laitevaihtoja ja niihin liittyviä testaustoimenpiteitä. Lentokoneasentajan työtehtäviin kuuluu myös voiteluja ja rasvauksia. Tehtäviin voi kuulua myös lentokoneen huoltotoimintaan kuuluvaa maalaamista, puhdistamista, hiomista, sovitustöitä sekä putkenvalmistusta ja ohutlevytöitä.
Lentoyhtiöissä lentokoneasentajat huoltavat, korjaavat ja tarkastavat liikennelentokoneita. Lentokonekorjaamoissa työ kohdistuu pääasiassa pienkoneisiin ja helikoptereihin. Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksella huolletaan ja korjataan sotilaslentokoneita ja -helikoptereita.
Lentokoneasentajan työparina on usein lentokonemekaanikko. Lentokoneasentaja voi työkokemuksen myötä pätevöityä lentokoneen huoltomekaanikoksi tai ilmailualan teknisiin toimihenkilötehtäviin kuten esimerkiksi työnjohtajaksi, suunnittelijaksi tai tarkastajaksi.
Työ tehdään yleensä huoltohalleissa ja korjaamoissa, mutta myös ulkona vaihtelevissa sääoloissa. Tehtäviin kuuluu myös vikaraporttien laatimista, dokumentointia ja muuta tietokoneella tehtävää toimistotyötä.
Työssä käytetään erilaisia mittareita, tyyppikohtaisia testauslaitteita, moottoreiden koeajopenkkejä sekä monia kone- ja metallialan käsityökaluja ja laitteita sekä sähkö- ja elektroniikkatöiden työvälineitä ja tietotekniikkaa.
Työ on suurelta osin vuorotyötä, sillä lentokoneiden lentokelpoisuus on varmistettava jokaiselle lentotunnille. Työhön voidaan kutsua myös hälytysluonteisesti.
Lentokoneasentajia työskentelee lentoyhtiöiden, lentokonehuoltoyritysten, lentokonekorjaamoiden, Puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja lentokoneita valmistavien yritysten palveluksessa.
Työpaikkoja on myös muualla Euroopassa yhdenmukaisen koulutuksen ja vaatimusten ansiosta.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa lentokoneasennuksen perustutkinnon. Tutkintonimike on lentokoneasentaja tai avioniikka-asentaja.
Lentokoneasennuksen perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona.
Koulutuksesta eri lentokonetyyppeihin vastaa työnantaja.