Maanrakennusinsinöörit toimivat maa- ja vesirakentamisen johto- ja suunnittelutehtävissä. He suunnittelevat esimerkiksi rakennusten perustuksia, teitä, siltoja, tunneleita, vesi- ja energiahuollon verkostoja sekä kanavia. Työpaikkoja on maanrakennusyrityksissä, suunnittelu- ja insinööritoimistoissa ja kunnilla. Ammatissa tarvitaan maa- ja vesirakentamisen tekniikoiden hallintaa, johtamis- ja suunnittelutaitoja sekä ongelmanratkaisukykyä ja taloudellista ajattelua.
Maanrakennusinsinööri työskentelee monipuolisissa tehtävissä maa- ja vesirakentamisessa, jota kutsutaan myös infrarakentamiseksi, yhdyskuntarakentamiseksi ja ympäristörakentamiseksi. InfraRakennusala sisältää kaikki nämä tehtäväalueet.
Tehtävänimike vaihtelee ammatillisen suuntautumisen ja työnantajan mukaan. Se voi olla esimerkiksi maanrakennusinsinööri, rakennesuunnittelija, työmaapäällikkö, työmaainsinööri, rakennuspäällikkö, rakennustyön valvoja tai rakennusinsinööri.
Infrarakentamisessa suunnitellaan, uudis- ja korjausrakennetaan sekä kunnossapidetään monenlaisia yhteiskunnassa tarvittavia teknisiä perusrakenteita, joita ilman useimmat yhteiskunnan toiminnot eivät olisi mahdollisia. Tällaisia ovat esimerkiksi tiet, rautatiet, lentoasemat, satamat, sillat, tunnelit, vesihuoltojärjestelmät, voimalaitokset, energiaverkot, teollisuuslaitokset, tietoliikenneyhteydet, ympäristörakenteet ja kalliotilat.
Maanrakennusinsinöörit suunnittelevat näiden tarvitsemia perustuksia ja rakenteita sekä toimivat rakentamisen ja kunnossapidon johto- ja suunnittelutehtävissä. Muita työllistäviä tehtäväalueita ovat esimerkiksi työnjohto, laskenta ja laadunvalvonta. Tuotekehitys ja tutkimus voivat kohdistua esimerkiksi uusiin rakenteisiin, rakennusmateriaaleihin, rakennusmenetelmiin, laatustandardeihin tai ympäristövaikutusten arviointiin.
Maarakennusalaala on kaikissa rakennushankkeissa tehtävää maansiirtämistä, louhintaa, aluskasvillisuuden poistoa ja viherrakentamista. Pohjarakentamisessa tehdään alueet, rakennuspohjat ja -perustukset sekä maaperän vahvistukset ja rakennuskaivannot talojen ja tuotantolaitosten rakentamista varten sekä asennetaan yhdyskuntatekniikka kuten kaukolämpö ja vesihuolto. Maarakentamiseen kuuluu myös pilaantuneen maan poisto.
Väylärakentamisessa uudis- ja korjausRakennusala kohdistuu teihin, katuihin ja ratoihin, siltarakentamisessa siltoihin ja niiden rakenteisiin. Maanalainen Rakennusala on esimerkiksi parkkihallien, tunneleiden ja kaivosten rakentamista. Työ voi kohdistua myös mm. teollisuuslaitosten perustuksiin, energiaverkostoihin sekä jätteiden käsittelyalueisiin.
Maanrakennusinsinöörit voivat työskennellä myös rakentamisen taloudellisessa suunnittelussa ja ohjauksessa, ympäristö- ja laatujärjestelmien toteuttamisessa, myynnissä ja markkinoinnissa sekä valtiolla ja kunnilla hallinnollisissa tehtävissä.
Maanrakennusinsinööri on rakennushankkeen toteuttavan tiimin jäsen. Työtä tehdään mm. hankkeen tilaajan, suunnittelijoiden, maanrakennusliikkeen tai rakennusliikkeen henkilöstön ja urakoitsijoiden kanssa. Tehtävästä riippuen maanrakennusinsinööri voi olla esimiesasemassa.
Työympäristö vaihtelee suunnittelutoimistolta rakennustyömaille. Työvälineinä käytetään erilaisia suunnitteluohjelmistoja (CAD), 3-ulotteisia tuotemalleja, laskentaohjelmistoja ja maanrakennuksen mittalaiteita. Ammatissa työskennellään pääsääntöisesti päivätyöaikaan, mutta tarvittaessa muulloinkin. Työn vuoksi on matkustamista työmaille sekä tehtävistä riippuen asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden luokse.
Maanrakennusalan yritykset. Rakennusliikkeet. Rakennustuoteteollisuus. Insinööritoimistot. Suunnittelutoimistot. Tutkimuslaitokset. Kunnat. Yrittäjänä.
Ammattikorkeakouluissa voi opiskella rakennustekniikkaa ja suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK). Opinnoissa voi suuntautua yhdyskuntatekniikkaan tai maa- ja kalliorakentamiseen. Ammattikorkeakouluissa voi opiskella myös rakennusalan työjohtoa. Tutkintonimike on tekniikan ammattikorkeakoulututkinto rakennusmestari (AMK).
Yliopistoissa voi opiskella teknisissä tieteissä rakennustekniikkaa. Alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri. Opinnoissa voi suuntautua esimerkiksi infrarakenteisiin, rakenne- ja rakennustuotantotekniikkaan sekä yhdyskunta- ja ympäristötekniikkaan.