Matruusi ja pursimies toimivat kansi- ja koneosaston yleistoimihenkilöinä eri alustyypeillä. Matruusin työtehtäviin kuuluu mm. toimiminen tähystäjänä ja ruorimiehenä sekä erilaisia kunnossapito-, korjaus- ja puhdistustöitä. Pursimies toimii laivalla kansimiehistön työhön osallistuvana työnjohtajana tai kansikorjausmiehenä. Kansimiehistön tehtävissä tarvitaan ammattitaidon lisäksi kädentaitoja ja hyvää fyysistä kuntoa.
Matruusi ja pursimies toimivat usein laivoilla kansi- ja koneosaston yleistoimihenkilöinä. Matruusin ja pursimiehen työtehtävät saattavat vaihdella riippuen alustyypistä ja liikennealueesta.
Matruusit toimivat vahtivuoroillaan tähystäjinä sekä satama-ajossa ruorimiehinä. Lisäksi he osallistuvat aluksen kiinnitys- ja irrotustoimiin, ankkurointeihin sekä luotsin ottoon ja jättöön. Työhön kuuluu myös erilaisia kunnossapito-, korjaus- ja puhdistustöitä aluksen lastitiloissa sekä pelastuslaitteistoon, kiinnitysvälineistöön ja lastauslaitteistoon kohdistuen.
Matruusin on osattava käyttää aluksen nostolaitteita, lastiramppeja, lastihissejä ja luukkuja. Tarvittaessa matruusit suorittavat erilaisia turvallisuuskierroksia aluksella, toimivat satamassa yövahtina, osallistuvat lastin kiinnitykseen sekä suorittavat tankkien mittauksia. Osa matruuseista on erikoistunut toimimaan aluksilla kansikorjausmiehinä, jolloin toimenkuva koostuu erityisesti korjaus-, huolto- ja sisustustöistä.
Pursimies on aluksella kansimiehistön työnjohtaja tai kansikorjausmies. Pursimies ottaa vastaan työmääräykset pääasiassa yliperämieheltä ja suunnittelee töiden käytännön toteutuksen. Tehtäviin kuuluu jakaa työt miehistölle, valvoa työskentelyä, jakaa miehistölle tarvikkeita ja työkaluja varastosta sekä valvoa järjestystä ja turvallisuusmääräysten noudattamista.
Pursimies osallistuu myös itse alusten lastaus- ja purkauslaitteiden ja lastinkäsittelykaluston vaativimpiin kunnossapito- ja korjaustöihin sekä valvoo niiden kuntoa. Toisinaan pursimies osallistuu myös ruorinpitoon ja vahdinajoon komentosillalla ja kannella. Alusten kiinnitys-, irrotus- ja ankkurointityössä pursimiehellä on keskeinen rooli töiden oikeassa ja turvallisessa suunnittelussa ja toteutuksessa.
Työ aluksilla on ryhmätyötä, mutta myös yksin työskentelyä on paljon. Työ on monipuolista ja vaihtelevaa, ja siinä käytetään käsityövälineitä ja koneita.
Merimiehen ura aloitetaan vahtimiehenä. Ammattitaidon, koulutuksen ja pätevyyksien karttuessa työntekijällä on mahdollisuus edetä aluksen kansiosaston miehistötehtävissä matruusin, kansikorjausmiehen ja pursimiehen tehtäviin. Vahtimiesten ja matruusien tehtävät ovat varsin samankaltaisia, mutta matruusit tekevät vaativammat merimiestyöt.
Työ on usein jatkuvaa vahtityötä joka on kolmivuorotyötä. Tällöin tavallisesti neljän tunnin vahtia seuraa kahdeksan tunnin vapaa tai kuuden tunnin vahtia vastaavasti kuuden tunnin vapaa. Päivämiehet työskentelevät sekä merellä että satamassa kello 06.00-18.00 välillä. Työajan ja vapaajakson välinen suhde suomalaisissa aluksissa on useimmiten 1:1. Näin esimerkiksi 2 kk työssäolon jälkeen seuraa 2 kk vapaata.
Matruusit ja pursimiehet työskentelevät varustamoiden eri alustyypeillä sekä koti- että ulkomaanliikenteessä.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa asteella voi suorittaa merenkulkualan perustutkinnon, jossa voi suuntautua kansi- ja konekorjaukseen. Tutkintonimike on korjaaja. Tutkinnon suorittaneet voivat toimia kaikissa kansi- ja konemiehistötehtävissä erityyppisillä aluksilla.
Merenkulun koulutuskokonaisuus perustuu kiinteästi käytännön työharjoittelun ja opiskelun vuorotteluun sekä eritasoisiin pätevyyskirjoihin.
Jo alalla toimineet ja riittävän työkokemuksen hankkineet voivat hankkia matruusin pätevyyteen oikeuttavan koulutuksen myös näyttötutkintona, suorittamalla korjaajan osatutkintonäytön.
Vastaavasti matruusin pätevyyskirjan ja riittävän työkokemuksen omaavat voivat hankkia pursimiehen pätevyyteen oikeuttavan koulutuksen myös näyttötutkintona.