Miten päättää minne lähteä opiskelemaan?

21 tammi 2013
KYSYMYS
Moi!
Olen käynyt lukion ja pidän nyt välivuotta. Haluaisin aloittaa opinnot ensi syksynä. Mielenkiintoa ja motivaatiota on kertynyt lomaillessa eikä toinen välivuosi kiinnostaisi tippaakaan. Ongelmana onkin se, että mihin haen. En tiedä yhtään mikä minua kiinnostaa. Olen lukenut paljon eri ammateista ja opinnoista, mutta mikään ei nappaa yhtään. En edes tiedä haluanko ammattikouluun, amk:kkiin vai yliopistoon. Kolmannen asteen koulu kiinnostaisi, mutten osaa arvioida mihin taitoni riittäisi. Kirjoitin ok:sti, keskitasoa huonommin ja kielipääni on mitä surkein. Olen aivan umpikujassa. Kaikki kiinnostaa, mutta mikään ei taas kiinnosta.
Osaatteko auttaa? Mikä olisi järkevää, hakea vain johonkin ja kokeilla, vai avoin yliopisto tms. (ei tietääkseni saa kylläkään opintotukea siihen)?

Vastaus

21 tammi 2013

Oletko tehnyt sivuillamme olevan ammatinvalintatestin? Kenties tästä voisi olla jotain apua ja saisit hieman vinkkiä, mikä ala voisi olla juuri sinulle sopiva.

Kiinnostaisiko sinua enemmän käytännönkautta oppiminen vaiko teoriapohjainen opiskelu? Yliopisto-opiskelu on useimmiten melko itsenäistä ja lukupainotteista (huom. poikkeuksia toki on!) kun taas AMK:ssa opiskeluun kuuluu mukaan esimerkiksi pakolliset työssäoppimisjaksot.

Lisäksi kannattaa miettiä, millaista tutkintoa haluaisit lähteä opiskelemaan - olisiko sinulla motivaatiota opiskella yliopistotutkinto vaiko hieman lyhyempi amk-tutkinto.

Millaisia harratuksia sinulla on? Voisiko niistä löytyä jotain suuntaa tuleviin opintoihin? Tai olisiko sinulla jotain ammattia, jonka koet mielenkiintoiseksi? Kannattaa lähteä näistä muutamista kysymyksistä liikkeelle ja sen jälkeen selailla vaihtoehtoja.

Kannattaa myös selailla sivuillamme esimerkiksi etusivuilla olevia esittelyjä tai lukea koulutusesittelyjä, joista löytyy myös opiskelijahaastatteluja!

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi