🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Haku Pelastusalan päällystötutkintoon (AMK) ja Ensihoitajan AMK-tutkintoon

27 elo 2017
KYSYMYS
Hei, aion lukion jälkeen hakea opiskelemaan palomieheksi, pelastusalanpäällystö tutkinto (AMK), tai ensihoitajaksi (AMK). Minkälaisista ainevalinnoista lukiossa olisi hyötyä (esim. kielet ja reaaliaineet), ja kannattaako valita pitkä- vai lyhyt matematiikka?

Vastaus

26 syys 2017

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että tiedät jo mitä haluat tehdä lukion jälkeen ja pohdit jatkokoulutuspaikan vaatimuksia.

Ensihoitaja (AMK) -tutkintoon haettaessa ylioppilastodistus pisteytetetään seuraavasti:

Äidinkieli: L/E: 10 pistettä M: 9 pistettä C: 8 pistettä B: 7 pistettä A: 6 pistettä

Paras kieli (vieraat kielet ja toinen kotimainen):
pitkä (lyhyt/keskipitkä): L/E: 10 (9) M: 9 (8) C: 8 (7) B: 7 (6) A: 6 (5)

Matematiikka (lyhyt tai pitkä)
tai paras reaaliaineiden kokeista: L/E: 10 M: 9 C: 8 B: 7 A: 6

Lähde: opintopolku.fi

Lisäksi valintakoe vaikuttaa opiskelijavalintaan. Todistuksella on mahdollista saada max. 30 pistettä ja valintakokeesta max. 70 pistettä. Osa koulutuspaikoista voidaan myös täyttää pelkästään valintakokeen pistemäärää käyttäen.

Ensihoitajan tämänhetkistä opiskelijavalintaa ajatellen äidinkieleen, pitkään kieleen (yleensä englanti) sekä joko matematiikkaan tai yhteen reaaliaineeseen kannattaa erityisesti panostaa.

Pitkästä matematiikasta ei valinnassa ole ainakaan tällä hetkellä erityistä hyötyä. Pitkästä matematiikasta voi kuitenkin olla hyötyä ensihoitajan opintoihin liittyvän matematiikan, esimerkiksi lääkelaskujen, opettelussa. Ensihoitajan opintoja ja työtä ajatellen erityisen hyödyllisiä reaaliaineita voisivat olla biologia (varsinkin ihmisen biologia), terveystieto sekä mahdollisesti myös kemia ja fysiikka. Lisäksi ruotsin kielen hallinnasta on varmasti hyötyä ensihoitajan työssä.

Lisätietoa sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnoista ja hakemisesta löydät täältä

Pelastusalan päällystötutkinnossa todistusta ei pisteytetä lainkaan, vaan opiskelijavalinta tehdään valintakokeen ja työkokemuksen perusteella. Lukio antaa kuitenkin yleisen hakukelpoisuuden korkeakouluihin, ja hyödyllisiä aineita pelastusalan päällystötutkintoa ajatellen ovat varmasti aika lailla samat aineet kuin ensihoitajakoulutuksenkin yhteydessä: äidinkieli, matematiikka ja kielet sekä reaaliaineista erityisesti biologia, terveystieto, kemia ja fysiikka.

Pelastusalan päällystötutkintoon haettaessa valintakokeesta voi saada enintään 85 pistettä ja pelastusalan työkokemuksesta 15 pistettä. Lisäksi pääsyvaatimuksena koulutukseen on B-ajokortti. Lisätietoa Pelastusopistoon hakemisesta ja pääsykokeista löydät opiston verkkosivuilta.

Hurjasti tsemppiä opintoihisi!

Terveisin, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi