🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Sosionomin jatko-opinnot

27 tammi 2023
KYSYMYS
Olen valmistunut sosionomiksi 2015 ja siitä lähtien olen työskennellyt päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana. Minua kiinnostaisi kouluttautua lisää, jotta saisin uralleni etenemismahdollisuuksia, uusia haasteita ja mahdollisesti myös kovempaa palkkaa. Olen kuitenkin vaihtoehtojen ja vaatimusten viidakossa aivan sekaisin. Minua kiinnostaisi niin varhaiserityisopettajan työ, päiväkodin johtaminen, sosiaalityöntekijän ammatti, erilaiset asiantuntijaroolit sekä muutenkin lasten, nuorten ja perheiden auttaminen. Pitäisin niin toimistotyöstä, kuin lasten kanssa touhuilustakin.

Osa töistä vaatisi kuitenkin yliopistokoulutuksen. Millaisia vaihtoehtoja siellä on, mikäli kiinnostaisi kouluttautua mieluiten työn ohessa? Mihin kaikkeen sosionomin koulutuksella saa hyväksi luettua osan opinnoista? Mihin oikeastaan valmistuu ylemmän AMK:n käyvä sosionomi?

Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

Vastaus

27 tammi 2023

Hei,

Työn ohessa ainakin ammattikorkeakoulussa voit suorittaa sosiaalialan ylemmän AMK-tutkinnon monimuoto-opintoina. Monimuoto-opiskelu on suunniteltu siten, että töissä käyminen onnistuu samanaikaisesti. Monimuoto-opiskelu koostuu yleensä pääsääntöisesti  ilta- ja verkko-opinnoista.

Sosiaalialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet voivat työskennellä hyvin erilaisissa työtehtävissä, kuten sosiaalialan eri palvelualojen erityisasiantuntijoina, suunnittelijoina, projektipäälliköinä tai esihenkilöinä. Lisäksi koska olet valmistunut vuonna 2015, ei pitäisi olla mitään estettä pystyä hyväksilukemaan ainakin osa perusopinnoista YAMK-tutkintoon. Opintokokonaisuudet ja mahdollisuus hyväksilukea opintoja voivat kuitenkin vaihdella eri oppilaitosten välillä. Kannattaakin olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostavien hakukohteiden hakijapalveluihin, jotta saat tarkat tiedot.

Myös yliopistoissa on mahdollista suorittaa joitakin varhaiskasvatuksen tutkintoja monimuoto-opiskeluna. Esimerkiksi Tampereen yliopistolla on tähän mahdollisuus. Mikäli haluaisit suorittaa koko yliopistotutkinnon (kandi ja maisteri), esimerkiksi sosiaalityön koulutuksen (yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja maisteri), voi suorittaa joustavasti myös esimerkiksi Tampereen yliopiopistossa.Tutkinnon suorittaneilla on asiakastyön lisäksi valmiudet toimia erilaisissa johtamis-, hallinto-, kehittamis-, opetus-, ja tutkimustehtävissä ja muissa sosiaalialan tuntemusta vaativissa asiantuntijatehtävissä. Työn ohessa tutkinnon suorittamisesta kannattaa kysyä oppilaitoksen hakijapalveluilta lisätietoa. 

Mikäli maisteriohjemat kiinnostavat, esimerkiksi Helsingin yliopiston kasvatustieteiden maisteriohjelmaan voit tulla valituksi, jos olet suorittanut 60 opintopisteen laajuiset yliopistotasoiset kasvatustieteen tai kasvatustieteiden perus- ja aineopinnot. Avoimen yliopiston kautta voi myös suorittaa perusopinnot työn ohella. 

Toivottavasti tästä oli jotain apua pohdintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi