Uuteen ammattiin kouluttautuminen?

09 helmi 2023
KYSYMYS
Hei,

Olen kohta 40-v henkilö ilman ammattia. Olen aikanaan opiskellut pätkissä Yliopistossa sosiaalityötä 215op käyden mm. kaikki harjoittelut. Kandin työkin tuli tehtyä ja gradu saatettua pitkälle, joskin syventäviä ja kieliopintoja jäi uupumaan. Kandin tutkinnosta jäi uupumaan mm. kieli- ja menetelmäopintoja.

Tie vei kesken opiskelujen työelämään kahdeksaksi vuodeksi. Töitä tein ohjaajana päihdeyksiköissä ja kriminaalihuolloissa. Alan koulutuksia tuli kriisi- ja päihdetyöstä väkivaltatyöhön. Sosiaalialan työt jätin muuan vuosi sitten (töissä liikuntapuolella ja luontaistuotteiden parissa viime vuoteen) ja opiskeluoikeuttakaan ei enää ole.

Nyt olisi tavoitteena saada turvaksi ammatti nopeasti ja joustavasti, ehkäpä sosiaali- ja terveysalalta, mutta en tiedä alan vaihtoehtoja. Asteella tai opiskelutavalla ei ole väliä. Olen miettinyt, olisiko joku polku, jossa saisin hyväksi lukuja tms. niin, että vanhasta kokemuksesta ja osaamisesta olisi hyötyä mahdollisimman pitkälle. Sosiaaliala tai ihmisten kanssa työskentely muutoin kiinnostaa edelleen, mutta pitkäaikainen opiskelu ei tässä kohtaa mahdollistu. Ehkä vielä myöhemmin.

Vastaus

09 helmi 2023

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Sinulla onkin takana jo monipuolinen ja vaiheikas työura!

Mainitset, että opiskeluoikeutesi sosiaalialan opintoihin on jo päättynyt – opintoikeuteen voi hakea pidennystä, mutta ehkä kohdallasi kyse on jo vuosikymmenten takaisista opinnoista, eikä tämä ole vaihtoehto?

Välttämättähän sinulla ei tarvitse olla jotain tiettyä tutkintoa suoritettuna työllistyäksesi alan tehtäviin (kuten työtaustasi jo todistaakin).

Jos sosiaaliala edelleen kiinnostaa, voisivatkohan esimerkiksi korkeakoulujen tarjoamat alan erikoistumiskoulutukset olla sinulle kiinnostavia vaihtoehtoja?

Et kertonut toivetta opintojen sijainnista, mutta tässä muutamia vaihtoehtoja:

Ammatillisiin opintoihin puolestaan voi hakeutua ympäri vuoden, ja opintosuunnitelma suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaiseksi. Tarjonnasta löytyy esimerkiksi Mielenterveys- ja päihdetyön ammatti & erikoisammattitutkinnot – voisivatko ne olla sinulle kiinnostavia vaihtoehtoja?

Kannattaa myös olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostaviempien oppilaitosten hakuneuvontaan, sillä sieltä saatat saada hyviä täsmävinkkejä oman opintopolun rakentamiseen.

Tsemppiä uusien opintojen valintaan ja opintoihin!

Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi