Elintarvikeala

Elintarvikeala

Elintarvikeala

Elintarvikeala on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala metalli-, metsä- ja kemianteollisuuden jälkeen. Elintarviketeollisuudessa tarvitaankin valmiuksia monenlaisiin työtehtäviin. Tutkinto-opiskelun lisäksi alalla voi pätevöityä myös näyttötutkinnon ja siihen valmistavan aikuiskoulutuksen avulla. Elintarvikealaan katsotaan kuuluvan leipomoala, liha-ala, meijeriala sekä yleinen elintarvikeala.

Näyttää 1-50 yhteensä 63 tulosta
Aikuiskoulutus
Elintarvikeala Paikkakunta Arvostelut Oppilaitokset
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja Iisalmi Ylä-Savon ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja, leipuri-kondiittori Kuopio          
(1)
Savon ammatti- ja aikuisopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Espoo Omnia Koulutus
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Oulu Oulun seudun ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Helsinki Stadin aikuisopisto
Elintarvikealan perustutkinto | Leipuri-kondiittori Useita (2) Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Kondiittorin ammattitutkinto Espoo Omnia Koulutus
Kondiittorin ammattitutkinto Kuopio Savon ammatti- ja aikuisopisto
Kondiittorin ammattitutkinto | Kondiittori Joensuu Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Leipurin ammattitutkinto Espoo Omnia Koulutus
Leipurin ammattitutkinto Joensuu Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Leipurin ammattitutkinto Kuopio Savon ammatti- ja aikuisopisto
Lihanjalostajan ammattitutkinto Joensuu Pohjois-Karjalan aikuisopisto
Suurtalouskokin ammattitutkinto | suurtalouskokki Kuopio Savon ammatti- ja aikuisopisto
Kauppatiede / Liiketalous
Myynnin ammattitutkinto | palvelutiskissä toimiville Kokkola Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutus
Maatalous / Metsätalous / Puutarha
Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinto Loimaa Novida – ammattiopisto ja lukio
Sosiaali- ja terveysala
Ravintoterapian perusteet Kälviä Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Tekniikka
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus | insinööri | monimuotototeutus Seinäjoki Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Ympäristö / Luonto
Yrkesexamen inom branschen för naturprodukter Kemiö Axxell
Ammatilliset oppilaitokset
Elintarvikeala
Elintarvikealan perustutkinto Kuopio Savon ammatti- ja aikuisopisto
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja Kokkola Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja Seinäjoki Koulutuskeskus Sedu
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja Oulu Oulun seudun ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | elintarvikkeiden valmistaja, leipuri-kondiittori ja lihatuotteiden valmistaja Useita (2) Tampereen seudun ammattiopisto | Tredu
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Kokkola Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Seinäjoki Koulutuskeskus Sedu
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Espoo Omnia Koulutus
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Oulu Oulun seudun ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Joensuu Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu Palvelut
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Porvoo Porvoon ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Helsinki Stadin ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Sastamala Vammalan ammattikoulu
Elintarvikealan perustutkinto | leipuri-kondiittori Iisalmi Ylä-Savon ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja Kokkola Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja Seinäjoki Koulutuskeskus Sedu
Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja Oulu Oulun seudun ammattiopisto
Elintarvikealan perustutkinto | meijeristi Hämeenlinna Hämeen ammatti-instituutti
Hotelli- ja ravintola-ala
Hotelli- ja ravintola- ja cateringalan perustutkinto | kokki Vaasa Vamia
Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto | kokki Joensuu Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu Palvelut
Svenskspråkiga utbildningar
Allergi informatör – distans Verkko- tai etäopiskelu Bergklint education
Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare Tukholma Bergklint education
Diplomerad/Licensierad Kostrådgivare – distans Verkko- tai etäopiskelu Bergklint education
Diplomerad/Licensierad Livsstilsrådgivare Useita (2) Bergklint education
Diplomerad/Licensierad Livsstilsrådgivare – distans Verkko- tai etäopiskelu Bergklint education
Hälsoinformatör – Inriktning mot barn och ungdomar Tukholma Bergklint education
Hälsoinformatör – Inriktning mot barn och ungdomar – distans Verkko- tai etäopiskelu Bergklint education
Hälsoinspiratör – distans Verkko- tai etäopiskelu Bergklint education
Idrottsnutrition – Vidareutbildning – distans Verkko- tai etäopiskelu Bergklint education
Kostombud – Kost för äldre – distans Verkko- tai etäopiskelu Bergklint education
Kostrådgivare – Fördjupningskurs – distans Verkko- tai etäopiskelu Bergklint education
  • = Videoesittely
  • = Yo-pohjaiset koulutukset
Näyttää 1-50 yhteensä 63 tulosta
12
Näytä kaikki (13) koulutukset

Elintarvikeala -aiheisista koulutuksista lisätietoa alla:

Elintarvikeala kattaa ruoan tuotannon ja jalostuksen koko tuotantoketjun. Tukipalveluina ovat tutkimus, koulutus, neuvonta ja hallintoalat. Elintarvikealan suorat vaikutukset ovat merkittäviä monille lähialoille ja laajemmin maakunnan elinkeinorakenteelle. Nykypäivän ruokateollisuus on innovatiivinen ja uudistuva teollisuudenala, jossa tarvitaan käden­taitojen osaajia ja asiantuntijoita. Elintarviketeollisuus työllistää noin 32 500 henkeä ja on siten neljänneksi suurin teollisuudenala sekä suurin kulutustavaroiden valmistaja.

Elintarviketeollisuudessa työskentelee ihmisiä useissa kymmenissä eri työtehtävissä ja ammateissa. Ala tarjoaa haastavia ja palkitsevia tehtäviä: tuotekehittäjä tutkii ja kehittää tuotteita, kondiittori pääsee käyttämään luovuuttaan ja käsien taitoaan tai markkinointijohtaja hankkii esimieskokemusta ja kaupallisia haasteita. Ruokien, herkkujen ja janonsammuttajien tekemiseen tarvitaan päteviä osaajia joka päivä.

Elintarvikealan koulutusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Lisäksi koska ruokaa syödään joka päivä, elintarviketeollisuus on moniin muihin aloihin verrattuna vakaa maailmantalouden suhdanteissa.

Elintarvikeala

Leipomoala

Elintarvikealan opinnoissa voi suuntautua leipomoalalla. Leipomoala työllistää toisen asteen oppilaitoksista, ammatti- ja tiedekorkeakouluista valmistuvia osaajia vuosittain150 - 200 henkilöä. Taikinantekijä, ylöslyöjä, leipuri, paistaja, tuotesuunnittelija, kondiittori ovat ammatteja joihin opiskelijat valmistuvat. Elintarviketeollisuudessa työskentelevistä 32 500 työntekijästä noin 8500 - 9 000 työskentelee leipomoissa.

Liha-ala

Liha-ala kattaa Suomessa sian, naudan ja siipikarjan tuotannon. Suomen lihateollisuuden yrityksissä työskente­lee yhteensä lähes 11 000 työntekijää. Liha-ala työllistää monipuolisesti; työpaikkoja on alkutuotannosta laadun tarkkaillun saakka. Kansainvälistymisprosessi on ollut viime vuosina merkittävää Suomalaisilla yrityksillä.

Meijeriala

Meijerialalla voit työskennellä tuotantoketjun eri osissa kuten alkutuotannossa, maidon keräilyssä, meijerissä, pakkaamisessa, laadunvarmistuksessa sekä varastoinnin ja jakelun parissa.

Elintarvikealan toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Hämeen ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa meijerialan ammattikorkeakoulutusta tarjoava oppilaitos. Hämeen ammattikorkeakoulun meijerialan opetusta järjestetään sekä Hattelmalan kaupunginosassa että Hämeen ammatti-instituutin yhteydessä Sairiossa sijaitsevassa opetusmeijerissä. Helsingin yliopisto tarjoaa yliopistotasoista meijeriteknologian opetusta Suomessa. Helsingin yliopiston meijeriteknologian opetusta annetaan Viikissä.

Elintarvikeala Elintarvikeala yliopistoissa ja korkeakouluissa

Yliopisto- ja korkeakoulutasolla elintarvikealaa voit opiskella muun muassa Helsingin yliopistossa, Turun yliopistossa ja Kuopion yliopistossa. Elintarvikehygienia on yksi monista yliopistoissa opiskeltavista opintojaksoista. Elintarvikehygienian opintojaksossa käsitellään elintarvikkeista aiheutuvia terveydellisiä vaaroja, elintarvikkeiden laatua heikentäviä tekijöitä sekä näiden haittojen ennaltaehkäisyä.

Elintarvike- ja ravitsemustieteet on myös yksi yliopistollinen elintarvikealan koulutus. Elintarvike- ja ravitsemustieteissä opiskelija voi syventyä muun muassa seuraaviin pääaineisiin: biotekniikka, kuluttajaekonomia, ravitsemustiede, elintarvike-ekonomia ja elintarviketeknologia.

Elintarvikeala ammattikorkeakouluissa

Ammattikorkeakouluista elintarvikealan koulutusta tarjoavat muun muassa Metropolia, Hämeen ammattikorkeakoulu, Savonia, Seinäjoen ammattikorkeakoulu sekä Turun ammattikorkeakoulu.

Bio- ja elintarviketekniikka on yksi ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmista. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat monissa eri asiantuntija- ja johtotehtävissä elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa mm. tuotanto-, tuotekehitys-, tutkimus-, markkinointi-, ympäristönsuojelu- tai hallintotehtävissä.

Elintarvikeala ammatillisessa peruskoulutuksessa

Useat eri ammatilliset oppilaitokset tarjoavat elintarvikealan koulutusohjelmia. Ammatillisessa peruskoulutuksessa voi opiskella esimerkiksi elintarviketeknologian koulutusohjelmassa, leipomoalan koulutusohjelmassa, liha-alan koulutusohjelmassa tai esimerkiksi kalatalouden koulutusohjelmassa. Vaihtoehtoja on monia ja oppilaitoksia ympäri Suomen.

Elintarvikealan tulevaisuus

Suomalaisella elintarviketeollisuudella on johtava markkina-asema kotimaassa. Elinatarvikealan asiakkaita ovat muu elintarviketeollisuus, kaupan keskusliikkeet ja myymäläketjut, vähittäiskaupat ja kioskit, suurtaloudet ja ravintolat, kuluttajat. Positiivista elintarvikealalla työskennellessä on sen vakaus: se on verraten vakaa maailmantalouden suhdanteissa, sillä ruokaa syödään joka päivä.

» Lue lisää elintarvikealan työllisyystilanteesta ja ammateista työelämäosiostamme

Lisää elintarvikealaan liittyvää sisältöä

» Työelämäosio: Elintarvikeala

» Maa- ja metsätaloustieteellisen pääsykokeet



lähde: etl.fi