Näyttää 1-14 koulutusta 14 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-14 koulutusta 14 tuloksesta

Henkilökohtaisen avustajan koulutus

Henkilökohtainen avustaja auttaa vammaista henkilöä arkipäiväisissä ja luottamuksellisissa askareissa tämän kotona, harrastuksissa ja muissa kodin ulkopuolisissa toiminnoissa. Henkilökohtaisen avustajan työssä tarvitaan sujuvia vuorovaikutustaitoja, hyvää fyysistä kuntoa, joustavuutta sekä mielenkiintoa ihmisläheiseen työhön.

Henkilökohtaisen avustajan opinnot

Henkiökohtaisen avustajan tehtäviin ei ole muodollisia pätevyysvaatimuksia. Sopivuus työhön määräytyy usein tehtävän mukaan. Perehdytys henkilökohtaisen avustajan tehtäviin tapahtuu usein työssä.

Henkilökohtaisen avustajan ammattiin voi opiskella toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa ja kansanopistoissa. Koulutuksessa suoritetaan kaksi perustutkinnon osaa: 

  • Kuntoutuksen tukeminen ( Sosiaali-  ja terveysalan perustutkinnon osa)
  • Asiakkaiden avustaminen ( Kotityö- ja puhdistuspalveluiden perustutkinnon osa)

Henkilökohtainen avustaja työelämässä

Henkilökohtainen avustaja on työsuhteessa avustettavaan vammaiseen henkilöön, mikä tekee avustettavasta hänen työnantajansa. Henkilökohtaisen avustajan tehtäviin kuuluu avustaa työnantajaansa tämän ohjeiden mukaisesti niissä tehtävissä, joista he ovat työsopimuksessa sopineet. 

Tyypillisiin työtehtäviin kuuluu avustaminen arkipäivän askareissa työnantajan kotona. Henkilökohtainen avustaja auttaa liikkumisessa, peseytymisessä, pukeutumisessa, wc-käynneillä ja muissa itsehuoltoon liittyvissä toimissa. Avustaja voi auttaa myös ruoanlaitossa ja kodinhoidossa saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Henkilökohtainen avustaja työskentelee usein myös avustettavan mukana tämän harrastuksissa, oppilaitoksissa tai työpaikalla. Avustaja voi huolehtia myös työnantajan luottamuksellisista toimista, kuten pankkiasioinnista ja muusta yhteiskunnallisesta toiminnasta.

Henkilökohtainen avustaja auttaa myös kommunikoinnissa ja toimii tarvittaessa puuttuvana aistina, jolloin hän kuvailee ympäristöä työnantajalleen. Työaika vaihtelee riippuen työnantajan tarpeista. Avustajan tehtävistä ei ole yksiselitteistä kuvausta, vaan niistä sovitaan työsopimuksella.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, jhl.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!