Lääkäri

Lääkäri

Lääkäri

Lääkärin ammattiin vaaditaan lääketieteen lisensiaatin tutkinto, jonka suorittaminen kestää noin 6 vuotta. Opintojen jälkeen saadaan oikeus harjoittaa itsenäisesti ammattiaan laillistettuna lääkärinä. Lääkäriksi voi opiskella Helsingin, Kuopion, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa. Lääkäri voi työskennellä esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa, työterveydenhuollossa tai yksityisellä sektorilla. He voivat toimia myös tutkijoina tai opettajina.

Näyttää 1-23 yhteensä 23 tulosta
Kansanopistot
Luonnontieteet Paikkakunta Arvostelut Oppilaitokset
Luonnontieteiden ja lääketieteen linja | Natur och medicin Karjaa Västra Nylands folkhögskola
Lääketiede / Farmasia
Lääketieteelliseen suuntaavat opinnot Turku          
(2)
Turun kristillinen opisto
Lääketieteen linja Ilmajoki Etelä-Pohjanmaan Opisto
Lääketieteen linja Helsinki HEO Kansanopisto
Lääketieteen valmentavat opinnot Jyväskylä Alkio-opisto
Lääketieteeseen suuntaavat opinnot Jyväskylä Alkio-opisto
Lääkikseen-linja Lappeenranta Joutsenon Opisto
Valmennuskurssit
Lääketiede / Farmasia
Lääketieteen valmennuskurssi Useita (11) Eximia
Lääketieteen valmennuskurssi Useita (10) Valmennuskeskus
Yliopistot ja korkeakoulut
Pääaineopinnot ja kandidaatin tutkinnot
Lääketiede / Farmasia
Lääketiede Helsinki Helsingin yliopisto
Lääketiede Kuopio          
(1)
Itä-Suomen yliopisto
Lääketiede Oulu          
(1)
Oulun yliopisto
Lääketiede Tampere Tampereen yliopisto
Lääketiede Turku          
(1)
Turun yliopisto
Lääketiede, Medical University of Bialystok Bialystok Medicinareutbildning utomlands
Lääketiede, Pomeranian Medical University Szczecin Medicinareutbildning utomlands
Lääketieteen opinnot Unkarissa Useita (3) Veridium Education
Lääkärikoulutus englanniksi Kyproksella Nicosia Study for a better future
Lääkärikoulutus englanniksi Prahassa Praha Interstudies
Lääkärikoulutus englanniksi Riikassa Riika Interstudies
Lääkärikoulutus englanniksi Slovakiassa Martin Interstudies
Lääkärikoulutus englanniksi Valenciassa Valencia Study for a better future
Studies in English
Riga Stradiņš University Latvia HeiHei! Travel
  • = Videoesittely
Näyttää 1-23 yhteensä 23 tulosta
 

Lääkäri -aiheisista koulutuksista lisätietoa alla:

Lääkäri on lääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittanut alan ammattilainen, jolla on oikeus harjoittaa lääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä. Euroopan Unionin jäsenvaltioissa suoritettu lääketieteen lisensiaatin tutkinto antaa samat pätevyydet toimia myös Suomessa. Lääketieteen tohtorin tutkinto on lisensiaattitutkinnon jälkeen suoritettava jatkotutkinto.

Lääketieteen opinnoissa perehdytään aluksi ihmisen anatomiaan. Myöhemmin taitoja pääsee kartuttamaan käytännön harjoittelun myötä opetussairaaloissa. Peruskoulutuksen jälkeen lääkäri voi erikoistua jollekin lääketieteen erikoisalalle. Erikoistumisopintoja voi peruskoulutuksen jälkeen suorittaa esimerkiksi lasten kirurgian, psykiatrian, silmätautien tai yleislääketieteen opintoaloilla.

viiva

Lääkäri

Lääkärin koulutus

Lääkäreitä koulutetaan Helsingin, Kuopion, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistojen lääketieteellisissä tiedekunnissa. Lisäksi lääkärin ammattiin on mahdollista valmistua ulkomailla. Euroopan Unionin jäsenvaltiossa suoritettu lääketieteen lisensiaatin tutkinto antaa yhtäläiset valmiudet toimia lääkärinä myös Suomessa. Lääketieteen lisensiaatin tutkinto on lääkärin perustutkinto. Peruskoulutuksen jälkeen lääkärit laillistetaan. Peruskoulutuksen jälkeen on mahdollista suorittaa erikoislääkärin tutkinto, johon kuluu vähintään viisi vuotta. Erikoistumisaloja on jopa 49 erilaista. Tutkijan työhön voi suuntautua jo opintojen alkuvaiheessa.

Suomen ainoa ruotsinkielinen lääkärin koulutus löytyy Helsingin yliopistosta. Osa opetuksesta on ruotsiksi ja osa suomeksi (noin puolet). Enintään viisi prosenttia kaikista koko maan uusista lääketieteen opiskelijoista hyväksytään ruotsinkielisellä opintolinjalle. Opiskelijoiksi hyväksytään myös ruotsin kieltä hyvin taitavia suomenkielisiä opiskelijoita.

Lääkärin työ

Lääkäri tutkii potilaiden sairauksia tutkimusten ja haastattelujen avulla, jonka jälkeen määritellään jatkotoimenpiteet. Ennaltaehkäiseminen kuuluu myös olennaisena osana lääkärin työnkuvaan. Lisäksi esimiestehtävät voivat olla mahdollisia esimerkiksi laitoksen tai osaston johtamisen rooleissa. Yleislääkärin pätevyyden lisäksi voidaan erikoistua useammalle eri alalle kuten kirurgiksi tai psykiatriksi.

Lääkärin ammatti on vaativa ja vastuullinen. Työnkuva vaatii myös itseltä hyvää terveyttä, nopeaa päättelykykyä ja stressinhallintaa. Työajat voivat olla vaihtelevia ja mahdolliset pitkät päivystysajat vaativat omistautumista. Lääkäri edistää terveitä elintapoja ja kykenee näkemään potilaan kokonaisuutena - ei pelkästään hoidettavaa sairautta.

Lääkärin ammatissa pääsee työskentelemään alati kehittyvän lääketieteen aallonharjalla, jonka vuoksi ammattitaitoa on päivitettävä jatkuvasti. Lääketiede kehittyy koko ajan ja ammattitaidon ylläpitämiseksi lääkärin onkin seurattava alaa jatkuvasti.

Työpaikat

Suurin osa lääkäreistä työskentelee sairaaloissa, terveyskeskuksissa, työterveydenhuollossa tai yksityisillä lääkäriasemilla. Osa lääkäreistä on päätoimisia yksityislääkäreitä ja osa pitää sivutoimista yksityisvastaanottoa. Muut mahdolliset työpaikat voivat löytyä esimerkiksi lääketeollisuudesta, hallinnosta, erilaisista yrityksistä ja järjestöistä, puolustusvoimista sekä opetuksen ja tutkimuksen parista.

Palkkaus

Lääkärien ansiot koostuvat peruspalkasta, siihen kuuluvista lisistä, mahdollisista lisätyöpalkkioista ja päivystyskorvauksista. Lisien osuus voi olla jopa 20-50 prosenttia palkasta. Kuntasektorilla lääkärit kuuluvat Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen piiriin ja valtiolla Valtion yleisen virka- ja työehtosopimuksen piiriin. Yksityisellä sektorilla pääsääntöinen palkka muodostuu potilaiden käynti-, toimenpide- ja todistuspalkkioista.

viiva

Lue lisää aiheeseen liittyvää sisältöä

» Työelämäosio: Sosiaali- ja terveysala

» Yliopistot ja korkeakoulut

Lähteet: ammattinetti.fi, opintoluotsi.fi, med.helsinki.fi