Nuoriso-ohjaajan koulutus
Nuoriso-ohjaajaksi opiskellaan suorittamalla kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, jolloin valmistutaan nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Opintojen kesto määräytyy oman aiemman osaamisen mukaan. Nuoriso-ohjaajan koulutuksen voi opiskella myos oppisopimuksella.
Myös ammattikorkeakouluissa voi suorittaa yhteisöpedagogin (AMK) tai sosionomin (AMK) tutkinnon, joissa suuntautuen nuorisotyöhön voi toimia myös nuoriso-ohjaajana.
Nuoriso-ohjaajan koulutus sisältää monipuolisia ohjaamisen eri menetelmiä, joista opiskelija valitsee omiin vahvuuksiinsa soveltuvan syventävän ohjaamisen menetelmän. Vuorovaikutus- ja ryhmänhallintataidot sekä yhteiskunnallisen tietouden kasvattaminen ovat osa nuoriso-ohjaajan koulutusta.
Nuoriso-ohjaaja työelämässä
Nuoriso-ohjaajan työ on nuorten parissa työskentelyä erilaisissa ohjaustöissä. Nuoriso-ohjaajan koulutus valmistaa työskentelemään esimerkiksi vapaa-ajan toiminnan suunnittelun ja toteutuksen tehtävissä. Kulttuuri-, liikunta-, seikkailu-, leiri-, retki- ja elämystoiminnan suunnittelu ja toteutus kuuluu usein nuoriso-ohjaajan työhön.
Työpaikkoina nuoriso-ohjaajalla on muun muassa kunnat, seurakunnat ja erilaiset järjestöt. Töitä tehdään enimmäkseen nuorisotiloissa, mutta joskus myös erilaissa tapahtumissa. Nuoriso-ohjaaja on aikuisena paikalla valvomassa ja ohjaamassa toimintaa.
Työn vaatimukset
Nuoriso-ohjaajan on oltava kiinnostunut ihmisten kasvamisesta ja kehittymisestä sekä oltava auttamishaluinen ja empatiakykyinen. Nuorten kanssa on osattava toimia oikein. Luotettavuus ja hyvät vuorovaikutustaidot ovat niin ikään tärkeitä ominaisuuksia nuoriso-ohjaajalle.
Koska nuoriso-ohjaajan koulutus opettaa nuorten kanssa toimimista, suunnittelu ja organisointi on myös hyvä hallita. Nuoriso-ohjaajien on hallittava kokonaisuuksia työssään.
Nuoriso-ohjaajien on myös tunnettava opiskeluasiat ja erilaiset tahot, jotka voisivat erilaisia nuoria auttaa. Nuoriso-ohjaajan työ on kannustaa nuoria tulevaisuuden suunnitelmissa, ja auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.
Lähteet: Kankaanpään opisto, Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, ammattinetti.fi
Oletko miettinyt EU-vaihtoa tai opiskelua toisessa EU-maassa? Tai kiinnostaisiko sinua tehdä vapaaehtoistyötä EU:ssa?
Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua?