Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-17 koulutusta 17 tuloksesta

Perusopetus

Perusopetuksen tavoitteena on suorittaa peruskoulun oppimäärä sekä saada peruskoulun päättötodistus ja sitä myöten kelpoisuus jatko-opintoihin lukioissa tai ammatillisissa oppilaitoksissa.

Perusopetus mielletään yleisesti kouluksi, jota käydään aina 1. luokasta 9. luokkaan, jonka jälkeen oppivelvollisuus päättyy teini-ikäisenä. Vaihtelua kuitenkin on. Esimerkiksi kymppiluokka kuuluu perusopetuksen piiriin. Lisäksi perusopetusta järjestetään myös aikuisille, jotka eivät syystä tai toisesta ole suorittaneet suomalaisen perusopetuksen oppimäärää tai jotka haluavat korottaa perusopetuksen arvosanoja.

Perusopetus voi olla tilanteesta riippuen myös etäopiskelua tai kokonaan verkon välityksellä tapahtuvaa opetusta. Perusopetus on maksutonta.

Kymppiluokka

Perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka antaa mahdollisuuden niille, jotka haluavat korottaa peruskouluaineiden arvosanoja. Kymppiluokalla voit opiskella henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti. 

Kymppiluokalla voi pohtia tulevaa ammatinvalintaa ja kehittää opiskelutaitoja. Samalla opiskelija oppii tärkeitä elämänhallinnan taitoja. Kymppiluokkaa suositellaan, jos yhteishaussa jää ilman opiskelupaikkaa tai ammatilliset opinnot ovat jääneet kesken.

Maahanmuuttajien peruskoulutus

Maahanmuuttajien peruskoulutus on suunnattu erityisesti aikuisille maahanmuuttajille, ulkomaalaisille ja ulkosuomalaisille, jotka tarvitsevat tietojensa ja taitojensa täydentämistä päästäkseen toisen asteen ja muihin jatkokoulutuksiin.

Peruskoulun tavoitteena on suorittaa perusopetuksen päättötodistus aikuisille tarkoitetun perusopetuksen oppimäärän mukaisesti ja saavuttaa hyvä suomen kielen taito jatko-opintoja sekä työelämää varten.

Aikuisten perusaste

Aikuisten perusopetus on tarkoitettu heille, jotka ovat ylittäneet oppivelvollisuusiän, mutta joilta puuttuu perusopetuksen päättötodistus tai joilla on tarve täydentää perusopetuksen tutkintoaan tai korottaa oppiaineiden arvosanojaan.

Aikuisten perusopetuksessa opiskelija voi suorittaa perusopetuksen oppimäärän, perusopetuksen oppiaineita tai niiden osia kursseina. Aikuisten perusopetuksessa myös aiemman perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja voi korottaa.

Aikuisten perusopetuksessa jokaiselle tehdään oma henkilökohtainen opintosuunnitelma, jota tehdessä otetaan huomioon aikaisemmat opinnot, muut tiedot ja taidot sekä elämäntilanne. Opiskelu voi olla kokonaan itsenäistä (verkko-opiskelu), tai siihen voi liittyä lähiopetusta

Lähteet: Opetushallitus, Raudaskylän kristillinen opisto, Jyväskylän kristillinen opisto

Usein kysytyt kysymykset

  • Perusopetuksen tavoitteena on suorittaa peruskoulun oppimäärä sekä saada peruskoulun päättötodistus. 

  • Oppivelvollisuuus on voimassa aina kahdeksaantoista ikävuoteen saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella perusopetuksen päättävällä on velvollisuus hakea toisen asteen tai nivelvaiheen koulutukseen. Hakeminen ja kouluun pääseminen velvoittaa myös opintojen loppuun saattamista.

  • Aikuisten perusopetus on tarkoitettu heille, jotka ovat ylittäneet oppivelvollisuusiän, mutta joilta puuttuu perusopetuksen päättötodistus tai joilla on tarve täydentää perusopetuksen tutkintoaan tai korottaa oppiaineiden arvosanojaan.

  • Perusopetus on tarkoitettu peruskouluiässä oleville lapsille ja nuorille. Suomessa perusopetus kattaa yleensä oppilaiden ikäryhmän seitsemän vuodesta 16 vuoteen.

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!