Palkka ja tietoa ammatista Vartija

Lisätietoa ammatista

Vartijan työn tarkoituksena on erilaisten turvallisuusriskien ennaltaehkäisy. Vartijat työskentelevät vartiointiliikkeiden palveluksessa. Ammatissa edellytetään vaadittavaa koulutusta sekä asiakaspalveluosaamista, luotettavuutta ja oma-aloitteisuutta.

Lue lisää ammatista Vartija

Vartijan työn tarkoituksena on ennaltaehkäistä yritysten turvallisuusriskejä, kuten esimerkiksi omaisuuteen kohdistuvia vahinkoja ja rikoksia. Vartija voi toimia esimerkiksi piiri- tai paikallisvartioinnissa, vahtimestaritehtävissä, raha- ja arvokuljetuksessa tai myymälätarkkailijana. Vartija voi työskennellä myös hälytystehtävissä, valvomotehtävissä ja turvatarkastajana.

Piirivartiointi on koottu useamman asiakkaan kohteista, joissa vartija tekee määräajoin sopimuksenmukaisia tarkistuskäyntejä ja asiakaskohtaisia palvelutehtäviä. Hän liikkuu yleensä autolla eri kohteiden välillä.

Piirivartijan tekemät turvallisuustarkastukset koskevat esimerkiksi paloalttiita tiloja, lukituksia, ovia, ikkunoita ja henkilöitä. Lisäksi hänen tehtäviinsä saattaa kuulua ovien lukitsemiset ja avaamiset, laitteiden päälle- ja poiskytkennät, poistumistarkastukset sekä ajoneuvotarkastukset.

Paikallisvartija perehtyy yhteen vartiointikohteeseen. Paikallisvartijan työn tavoitteena on varmistaa tuotantotilojen ja isojen toimistokokonaisuuksien häiriötön toiminta. Työympäristönä voi olla esimerkiksi teollisuuslaitos, toimistorakennus, varasto tai pankki.

Paikallisvartija toimii asiakkaan tiloissa ja työskentelee usein valvomossa, jossa hän teknisin laittein valvoo koko kiinteistöä ja siellä liikkuvia. Paikallisvartijan keskeisiä työtehtäviä ovat palo-, LVI- ja hissihälytysten seuranta, ilkivallan torjunta sekä tarkastuskäynnit kiinteistön eri osissa.

Vahtimestari toimii yritysten ja yhteisöjen vastaanotoissa. Toimenkuva rakentuu yrityksen tarpeiden mukaan. Tehtäviin kuuluu valvoa yritysten sisääntulossa henkilöliikennettä. Vieraiden vastaanottoon liittyy asiakaspalvelua, opastusta, vierailijakorttien valvontaa sekä kulunvalvontaa. Työhön voi kuulua turvallisuuden ja järjestyksen ylläpito vastaanotossa.

Arvokuljettajan tehtävänä on hoitaa erilaisia rahahuollon tehtäviä kuten kuljettaa ja käsitellä raha- ja arvotavaraa, suojata kuljetuksia sekä täyttää, tyhjentää ja ylläpitää raha- ja arvotavaraa sisältäviä laitteita.

Myymälätarkkailijan tehtävänä on valvoa myymälän, kaupan tai kauppakeskuksen yleistä järjestystä sekä estää varkaushävikkiä ensisijaisesti kiinniotoilla. Työhön voi sisältyä kameravalvontaa tai visuaalista valvontaa myymälän sisällä joko siviilivaatteissa tai vartijan asussa. Lisäksi työtehtäviin saattaa sisältyä esimerkiksi poistumistarkastuksia, koeostoja tai muuta erikoistarkkailua sekä muita turvallisuustehtäviä.

Vartija käyttää työvälineinään lukuisia teknisiä valvontalaitteita sekä viestintä- ja turvallisuustekniikkaa. Kohteissa on yhä enemmän erilaisia kameroita ja muita turvalaitteita, jotka osaltaan korvaavat vartijan suorittamia kierroksia. Vartijan käytössä on yleensä myös raportointijärjestelmä, jonka tarkoituksena on antaa asiakkaalle seurantatietoa vartioinnista.

Työympäristö vaihtelee tarkemmasta toimenkuvasta ja tehtävästä riippuen. Pääosa vartioista työskentelee iltaisin ja öisin kaikkina vuoden päivinä.

Lue lisää ammatista Vartija

Turvallisuusalan yritykset. Vartioimisliikkeet. Yritykset.

Lue lisää ammatista Vartija

Vartioimisliikkeen palveluksessa toimivalta vaaditaan vartijakortti, joka edellyttää lain vaatimaa pakollista vartijan peruskoulutusta. Koulutusta järjestävät eri koulutusyhteisöt sekä suurimmat vartiointialan yritykset. Vartijakortin voi anoa poliisilta vartijakurssin läpäisyn jälkeen.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa turvallisuusvalvojan perustutkinnon. Tutkintonimike on turvallisuusvalvoja.

Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.

Näyttötutkintoina voi suorittaa myös vartijan ammattitutkinnon ja turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon.




Lue lisää ammatista Vartija
Keskipalkka (kunnat ja valtio, kaikki)
Naisten keskipalkka sektoreittain
Miesten keskipalkka sektoreittain
Nyt näytetään:
  • 3 278 EUR
  • 3 081 EUR
  • 3 318 EUR
Mainokset