Klassilliset kielet ja antiikin kulttuuri, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Latinan opiskelu
Latinan kieli on indoeurooppalainen kieli, jonka merkitys eurooppalaisen kulttuuriperinnön välittäjäna on suuri. Tänä päivänä latinaa ei puhuta äidinkielenä, mutta latinaa opetetaan edelleen kouluissa ja yliopistoissa. Latinan kieli on nykyään katolisen kirkon pääkieli ja sitä käytetään edelleen lääketieteen tautiluokituksissa, eliöiden tieteellisissä nimissä ja oikeustieteen periaatteiden nimityksissä.
Latinan kieltä voi opiskella Suomessa monilla paikkakunnilla useissa eri oppilaitoksissa kurssimuotoisesti ja myös yliopistossa tutkintokoulutuksena.
Latina kielen opiskelu yliopistossa
Helsingin yliopiston kielten kandiohjelmassa on mahdollisuus opiskella latinan kieltä. Latinan opintosuunnan opiskelija perehtyy latinan kielen lisäksi myös Rooman kirjallisuuteen, antiikin kulttuuriin ja niiden jälkivaikutukseen. Alussa opinnot keskittyvät antiikin latinaan ja sillä kirjoitettuun kirjallisuuteen, myöhemmin voi erikoistua myös keskiajan ja humanismin kulttuurihistoriaan.
Latinan opiskelun voi aloittaa alkeista, ja kielitaidon kehittyessä opiskelija oppii tulkitsemaan antiikin kirjoitettuja lähteitä ja tutkimaan niitä historian, kulttuurin ja kirjallisuuden näkökulmista. Opiskelija saavuttaa laajan asiantuntemuksen antiikin henkisestä ja aineellisesta kulttuurista sekä länsimaisesta kulttuuriperinnöstä.
Latinan kielen opinnot antavat valmiuksia opetus-, tutkimus-, kirjasto-, käännös-, kulttuuri- ja viestintäalojen töihin. Muiden valinnaisten opintojen avulla opiskelija voi kehittää asiantuntemustaan moniin muihinkin yhteiskunnallisiin tehtäviin, esimerkiksi hallinnon ja liike-elämän palveluksessa.
Latinan kielen opiskelu yksittäisinä kursseina
Latinan kieltä voi opiskella yksitäisinä kursseina esimerkiksi avoimessa yliopistossa tai yliopistojen kielikeskuksissa. Myös työväenopistoissa, kansalaisopistoissa ja aikuisopistoissa on tarjolla yksittäisiä latinan kielen kursseja.
Lähteet: Helsingin yliopisto