Näyttää 1-20 koulutusta 21 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 21 tuloksesta
1
2

Televisio- ja radioalan koulutus

Televisio- ja radioalaa on mahdollista opiskella Suomessa kaikilla koulutusaloilla. Lähes kaikissa yliopistoissa on mahdollista opiskella viestintää, mutta opintojen painotus vaihtelee yliopistoittain. Myös ammattikorkeakoulujen elokuva ja television sekä journalismin ja viestinnän koulutustarjonta vaihtelee oppilaitoksesta riippuen. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon sekä lisäksi kansanopistoissa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia syventyä televisio- ja radioalaan.

Televisioalaa voi opiskella yliopistotasolla esimerkiksi elokuva- ja lavastustaiteen osastolla. Ammattikorkeakouluissa voi myös suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon elokuvan ja television opintoihin suuntautuen. Lisäksi kansanopistoissa on mahdollista erikoistua televisioalaan.

Radioalaa voi opiskella Suomessa erilaisissa toimittajakoulutuksissa. Yliopistoissa vaihtoehtona on opiskella journalistiikkaa ja ammattikorkeakouluissa alaan voi perehtyä suorittamalla medianomin tutkinnon. Kansanopistoissa voi puolestaan erikoistua nimenomaan radioalaan. Lisäksi viestintää voi opiskella ammattikouluissa media-assistentin koulutuksessa.

Radiotoimittaja ja televisiotoimittaja

Radio- ja televisiotoimittajan työ on tietojen hankkimista, muokkaamista ja välittämistä kuuntelijoille ja katselijoille. Radio- ja televisiotoimittajien työnkuvaan vaikuttaa se, minkä kanavan palveluksessa työskennellään ja mitä ohjelmaa tehdään. Tiedon välittämisen lisäksi nykyään on tärkeää lähetyksen viihteellisyys ja elämyksien välittäminen. Toimittajan työhön liittyy juontamisen lisäksi myös haastattelun suunnittelu. Taustatyön tekeminen kuuluu työnkuvaan ja toimittajalta odotetaan omia ideoita.

Radiotoimittajat juontavat uutislähetyksiä ja radioselostuksia sekä tekevät dokumenttiohjelmia, radiokuunnelmia ja musiikkiformaattiohjelmia, kun taas televisiotoimittajat juontavat monenlaisia televisio-ohjelmia sekä tekevät ohjelmien taustatoimittamista. Työajat riippuvat pitkälti työpaikasta ja toimituksesta. Työ voi olla toisinaan hyvinkin kiireistä ja toimittajilta vaaditaan sopeutumiskykyä mitä erilaisempiin tilanteisiin.

Televisiokuvaaja

Televisiokuvaaja on suunnitteleva kuvaaja, jonka vastuulla on ohjelman visuaalinen ilme. Televisiokuvaaja on osa taiteellista ja teknistä työryhmää, jonka tehtävänä on muuttaa studiossa tehty ohjelma tai muualla järjestetty tilaisuus, esimerkiksi urheilutapahtuma, televisiokuvaksi ja ääneksi. Kuvaajan tulee suunnitella ja järjestää kuvausten toteuttaminen kuvauspaikalla. Hän myös esimerkiksi ohjeistaa kameramiehiä mikrofonien ja kuulokkeiden käytössä. 

Televisiokuvaajan työn ehdoton edelletys on kuvallinen lahjakkuus ja hahmotuskyky. Lisäksi hänen tulee kuitenkin tuntea myös kameroiden ominaisuudet sekä muiden työryhmän (esim. ohjaajien) jäsenten työ. Televisiokuvaajan työssä tarvitaan hyviä yhteistyötaitoja ja kykyä itsenäiseen päätöksentekoon.

Palaa sivun alkuun

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!