Näyttää 1-20 koulutusta 30 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 30 tuloksesta
1
2

Tarjoilijan koulutus valmistaa alan monipuolisiin työtehtäviin

Tarjoilijan ammatti on monelle tuttu – ainakin asiakkaan näkökulmasta. Mutta mitä kaikkea kuuluu tarjoilijan työhön ja millaista koulutusta ammatti vaatii?

Tarjoilijan työtehtäviin kuuluu muun muassa ruokien ja juomien esitteleminen, tilausten vastaanottaminen, ruoka-annosten ja juomien tarjoilu sekä asiakkaan tilausten laskuttaminen.

Tarjoilijan koulutus painottaa käytännön työtä ja tekemällä oppimista.

Tarjoilijan työn vaatimukset

Tarjoilijalta edellytetään ennen kaikkea palveluhenkisyyttä ja asiakaspalvelutaitoja. Myös kielitaidot ovat usein tärkeät. Tarjoilijan on tunnettava ravintolan tuotteet ja palvelut ja osattava kertoa niistä asiakkaille. Tarjoilijan ammatti edellyttää asiallista suhtautumista alkoholiin sekä alkoholilainsäädännön tuntemusta.

Ravintola-alalla keskiössä ovat myös hyvät yhteistyötaidot, sillä tarjoilijan on puhallettava yhteen hiileen muiden ravintolan työntekijöiden kanssa. 

Kiireinen työ vaatii hyvää muistia ja kykyä järjestelmälliseen työskentelyyn. Myös hyvästä laskutaidosta on apua työssä. On tärkeää, ettei tarjoilija hermostu kiireessä tai hankalissa tilanteissa.

Tarjoilijan on oltava fyysisesti kunnossa, sillä työssä on kyettävä liikkumaan, kantamaan ja nostamaan paljon myös hankalissa työasennoissa. Erityisesti selkä ja jalat joutuvat tarjoilijan työssä alttiiksi rasitukselle. Tarjottimien kantaminen edellyttää hyvää liikkeiden hallintaa ja fyysistä kuntoa.

Harkitessa tarjoilijan ammattia on hyvä huomioida, että työ on yleensä vuorotyötä, ja työrytmi vaihtelee paljon. Vilkkaat ja kiireiset hetket vaihtelevat vuorokauden, viikonpäivien ja vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi ravintolassa voi olla kiireistä erityisesti viikonloppuisin.

Tarjoilijan koulutus eri oppilaitoksissa

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon tarjoilijaksi suuntautuen.

Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena ja näyttötutkintona.

Alalla on mahdollista suorittaa myös tarjoilijan ammattitutkinto ja baarimestarin erikoisammattitutkinto.

Tarjoilija työelämässä

Tarjoilijan työpaikkana voi olla esimerkiksi hotellin ravintola, ruokaravintola, lounas- tai henkilöstöravintola, juomaseurusteluravintola, pubi, yökerho, disko, musiikkibaari, ravintola junassa tai laivassa tai tanssiravintola. Vilkas kahvilakulttuuri on avannut tarjoilijoille työpaikkoja myös kahviloihin.

Ammattinimikkeenä voi olla esimerkiksi tarjoilija, kassatarjoilija, kokoustarjoilija tai aamiaistarjoilija.

Ravintola- ja majoitusala työllistävät yhteensä noin 80 000 henkilöä. Alalla työskentelee paljon osa-aikaisia työntekijöitä sekä vuokratyöläisiä, sillä palvelujen kysyntä vaihtelee sesonkien mukaan.

Palaa sivun alkuun

Lähteet:  Ammattinetti.fi, Omnia.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!