Näyttää 1-20 koulutusta 39 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 39 tuloksesta
1
2

Toimittajan koulutus

Toimittajaksi voi valmistua useasta eri paikasta. Toimittajana voi periaatteessa työskennellä kuka tahansa ilman koulkutusta, joka tekeekin alasta ja työllistymisesta aika-ajoin haastavaa.

Toimittajaksi voi kuitenkin opiskella esimerkiksi ammattikorkeakoulussa suorittaen medianomin tutkinnon, jolloin on mahdollista työskennellä myös toimittajana. Yliopistoissa toimittajan koulutus tarkoittaa tiedotusopin, journalistiikan tai viestinnän opiskelua – ja kaikista näistä valmistuneet voivat työskennellä toimittajina.

Monet toimittajat ovat itseoppineita, mutta haluavat pätevyyden ammattiin ja päätyvät opiskelemaan joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Taitojaan voi syventää myös suorittamalla esimerkiksi ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Myös kansanopistot järjestävät toimittajakoulutusta. Esimerkiksi HEO:ssa voi suorittaa radio- tai urheilutoimittajan opintoja, mutta ne eivät ole tutkintoon johtavaa koulutusta.

Toimittaja työelämässä

Toimittajat työskentelevät usein eri mediatalojen palveluksessa tai freelancereina. Työnkuvat vaihtelevat suuresti. Toimittajan koulutus on monipuolista ja avaa monia eri ovia työelämään.

Mediataloissa työt voivat olla uutisten kirjoittamista, videoiden tekoa tai suurten juttukokonaisuuksien työstämistä. Mediataloissa työ voi olla hektistä, sillä verkkouutisten on tultava nopeasti julki. Uutistoimituksissa on oltava hereillä silloin, kun jotain tärkeää tapahtuu.

Työpaikat esimerkiksi aikakauslehdissä eroavat perinteisen uutismedian parissa työskentelystä. Aikakauslehdissä juttuihin saa yleensä enemmän aikaa ja ne tehdään laajemmin sekä suuremmassa tiimissä.

Toimittajat voivat työllistyä myös tv- tai radioalalle esimerkiksi taustatoimittajiksi tai juontajiksi. Toimittajan koulutus mahdollistaa työskentelyn monella eri osa-alueella.

Työn vaatimukset

Työpaikasta riippuen työ saattaa olla hektistä ja kiireistä, ja aikatauluista on pidettävä kiinni. Työpäivät saattavat venyä, ja töitä saatetaan tehdä myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Myös epävarmuus töiden jatkuvuudesta saattaa olla joillekin stressaavaa.

Media-alan murroksen myötä vakituisia työsuhteita voi olla vaikea solmia. Useat toimittajat tekevätkin pätkätöitä ja sijaisuuksia. Freelancerina työskentely on tyypillistä etenkin työuran alussa. Kun jalka on saatu oven väliin, myös freelancer voi olla levollisin mielin töiden suhteen. Toimittajan koulutus valmistaa hyvin erilaisiin työnkuviin.

Töissä on osattava käyttää tietokonetta ja erilaisia ohjelmistoja. Kameran ja muiden toimittajan töissä käytettävien laitteiden, kuten äänentallentimien, käyttö on hallittava. 

Toimittajan koulutus ja toimittana työ on monelle unelma ja intohimo. Toimittajien on pysyttävä ajan tasalla maailman menosta ja oltava kiinnostunut omasta työstään. Toimittajat voivat myös erikoistua esimerkiksi politiikkaan tai talouteen, jolloin heidän on oltava aina ajan tasalla.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Haaga-Helia, ammattinetti.fi, Opintopolku, HEO

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!