Palkka ja tietoa ammatista Geologi

Lisätietoa ammatista

Geologi tekee tutkimustyötä sekä toimii erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Työhön kuuluu kartoittaa maa- ja kallioperää, etsiä malmeja, tutkia maapallon synty- ja kehityshistoriaa sekä ympäristöasioihin liittyviä tehtäviä. Työpaikkoja on valtiolla ja kunnilla, kaivosyhtiöillä sekä insinööri- ja konsulttitoimistoilla. Ammatissa tarvitaan geologista asiantuntemusta, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja pitkäjännitteisyyttä. Kentällä toimiva geologi tarvitsee hyvää peruskuntoa ja erätaitoja.

Lue lisää ammatista Geologi

Geologin työhön kuuluu suunnitella, toteuttaa ja johtaa erilaisia tutkimuksia. Tehtäviin kuuluu myös tutkimustulosten tulkintaa ja raportointia. Työtehtävät vaihtelevat työpaikan mukaan.

Geologit kartoittavat maa- ja kallioperää, etsivät malmeja, tutkivat maapallon synty- ja kehityshistoriaa sekä toimivat maa- ja kallioperään liittyvissä ympäristökysymyksissä. Luonnonvarojen, kuten malmien, maa-ainesten ja pohjavesien etsimisen ja kartoittamisen lisäksi geologit toimivat asiantuntijoina niiden hyödyntämisessä.

Geologit tutkivat myös, miten luonnonvarat syntyvät ja ovat alueellisesti jakautuneet sekä miten niitä voidaan hyödyntää kestävästi. Ympäristöongelmien ehkäisy ja hoitaminen kuuluu geologin työhön.

Geologeja toimii myös hallintotehtävissä. Kunnissa geologit hoitavat ympäristö- ja rakennettavuusasioita, joissa geologisen tiedon tarve on kasvussa. He tutkivat mm. maaperän koostumusta ja sen rakennettavuutta.

Yksityisellä sektorilla työtehtävät painottuvat raaka-aineiden tuotantoon ja rakennusgeologian konsultointiin, jolloin tutkitaan geologisten rakenteiden ja ilmiöiden vaikutusta rakentamiseen.

Geologian tutkimuksessa käytetään ja sovelletaan muiden tieteiden, kuten fysiikan, kemian ja biologian käsitteitä, teorioita ja menetelmiä. Kenttätyössä varusteisiin kuuluvat mm. vasara, näytereppu, muistiinpanovälineet, kompassi, kamera, suurennuslasi, kartta ja ilmavalokuvia.

Ammattiin kuuluu paljon kenttätyötä, jolloin työskennellään vaihtelevissa ympäristöissä ja olosuhteissa. Suomalaisia geologeja työskentelee kaikilla mantereilla sademetsistä jäätiköille. Työskentelyn tuloksia käsitellään toimistossa.

Työaika on valtiolla ja kunnilla virka-aika. Kenttätyöhön kuuluu välttämättömänä osana matkustaminen tutkimusalueelle, jolloin työajat vaihtelevat. Geologilla voi olla useampia hankkeita meneillään yhtä aikaa.

 

Lue lisää ammatista Geologi

Ympäristöhallinto. Ympäristöministeriö. Suomen ympäristökeskus. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY). Geologian tutkimuskeskus. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Säteilyturvakeskus (STUK). Liikennevirasto. Yliopistot. Kunnat. Kaivosyhtiöt. Malminetsintäorganisaatiot. Insinööritoimistot. Konsulttitoimistot.

 

Lue lisää ammatista Geologi

Yliopistojen luonnontieteellisellä koulutusalalla voi opiskella geologiaa pääaineena. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri. Alempi korkeakoulututkinto on luonnontieteiden kandidaatti.

 




Lue lisää ammatista Geologi
Mainokset