Hotellin myyntisihteeri työskentelee hotellin vastaanoton yhteydessä olevassa myyntipalvelussa, tilauspalvelussa tai hotellin tai hotelliketjun keskusvaraamossa. Hän toimii myyntineuvottelijana sekä vastaanottaa huone- ja tilavarauksia ja hoitaa laskutusta. Asiakaspalvelutyö edellyttää joustavuutta, vuorovaikutustaitoja, stressinsietokykyä sekä organisointitaitoja.
Myyntisihteerin tehtäviin kuuluu hotellin sekä sen eri osastojen ja ravintoloiden palvelujen myyntiä ja markkinointia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille.
Suurissa hotelleissa ja ravintoloissa on usein myyntisihteeri, pienemmissä hotelleissa markkinoinnin hoitaa vastaanottovirkailija. Ammattinimikkeenä voi olla myös varaamovirkailija tai myyntineuvottelija.
Työhön kuuluu huone-, kokoustila- ja ravintolavarausten tekemistä sekä neuvottelua niihin liittyvistä palveluista. Myyntisihteeri osallistuu myös tuotekehittelyyn, mainonnan ja markkinoinnin suunnitteluun sekä lähettää tarjouksia eri asiakkaille ja ryhmille.
Tehtäviin kuuluu myös seurata ja raportoida hotellin myyntiä ja hoitaa laskutusta. Myyntisihteeri huolehtii myös hotellin tiedotustoiminnasta sekä vastailee esimerkiksi sähköposteihin ja saattaa vastata myös hotellin verkkosivujen päivityksestä.
Myyntisihteerin työtehtävät ovat itsenäisiä, mutta työssä ollaan jatkuvassa yhteistyössä hotellin muun henkilökunnan sekä asiakkaiden kanssa.
Työskentely tapahtuu toimistomaisissa tiloissa myyntipalvelussa, tilauspalvelussa tai hotellin tai hotelliketjun keskusvaraamossa. Tietokone on pääasiallinen työväline. Myyntisihteerin tulee hallita hotellissa käytössä oleva tietojärjestelmä.
Työtilanteet vaihtelevat toimistorutiineista puhelinmyyntiin ja sähköposteihin vastaamisiin. Työtä ei voi suunnitella etukäteen kovin pitkälle, sillä usein tulee keskeytyksiä ja uusia yhteydenottoja asiakkailta. Kiireajat vaihtelevat vuodenaikojen ja viikonpäivien mukaan.
Hotellit. Kylpylät. Hotelli- ja ravintolaketjujen keskusvaraamot ja -myyntipalvelut.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon, jossa voi suuntautua hotellipalveluihin, jolloin tutkintonimike on hotellivirkailija.
Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona ja oppisopimuskoulutuksena.
Näyttötutkintona voidaan suorittaa myös hotellivirkailijan ammattitutkinto.
Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon restonomi (AMK).