Kahvilatarjoilijan työ on myynti- ja asiakaspalvelutyötä, jossa myydään ja tarjoillaan kahvilan tuotteita sekä tehdään kahvilan muita töitä, joihin kuuluu mm. järjestelyä, siistimistä ja tiskaamista. Työpaikkana ovat monenlaiset kahvilat. Asiakaspalvelutyö edellyttää palveluhenkisyyttä, joustavuutta ja kielitaitoa.
Kahvilatarjoilija palvelee kahvilan asiakkaita ottamalla heiltä vastaan tilauksen, esittelemällä tuotteita sekä laskuttamalla ne. Useimmiten hän myös annostelee tilatun tuotteen sekä valmistaa erikoiskahvit kuten esimerkiksi cappuccinon.
Joissakin kahviloissa tarjoilija tarjoilee suoraan pöytiin. Kahvilatyöntekijä voi myös erikoistua baristaksi, jolloin hän on erityisesti perehtynyt erikoiskahvien valmistukseen. Kahvilatyöntekijä huolehtii myös asiakas- ja työtilojen siisteydestä ja puhtaudesta.
Suuremmissa kahvilaravintoloissa on useita tarjoilijoita ja muita ravintola-alan ammattilaisia.
Työympäristönä on kahvilan asiakaspalvelu- ja keittiötilat. Joissakin kahviloissa on ulkoterassi. Työympäristön haittoina voivat olla joissakin tapauksissa melu ja huono yleisvalaistus tai vetoisuus ja suuret lämpötilan vaihtelut.
Työ on yleensä vuorotyötä, jossa työrytmi vaihtelee paljon. Vilkkaat ja kiireiset mutta toisaalta hiljaiset hetket vaihtelevat vuorokaudenaikojen ja viikonpäivien mukaan. Esimerkiksi lounasajat ovat usein kahviloissa kiireisiä.
Kahvilatarjoilijan työpaikkana voi olla kahvila, kahvilaravintola tai henkilöstöravintola.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon.
Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena ja näyttötutkintona.
Ammattitaidon kartuttua alalla voi suorittaa tarjoilijan ammattitutkinnon.