Hovimestari myy ravintolan tuotteita ja palveluja ravintolasalin "myyntipäällikkönä" sekä toimii tarjoilijoiden esimiehenä. Hovimestarin tehtäviin kuuluu ohjata ja valvoa tarjoilijoiden työtä sekä asiakspalvelua ja anniskelua. Työpaikkana voi olla esimerkiksi hotellin ravintola, yökerho tai laivan ravintola. Työ edellyttää ravintolan tuotteiden tuntemuksen lisäksi asiakaspalvelu- ja kielitaitoa sekä yhteistyökykyä ja organisointitaitoja.
Hovimestarin tehtäviin kuuluu ohjata ja valvoa tarjoilijoiden työtä, asiakaspalvelua ja anniskelua. Hovimestari toimii tarjoilijoiden esimiehenä, jolloin hän suunnittelee tarjoilijoiden viikoittaiset työajat ja päivittäisen työnjaon.
Hovimestarin työ on vaihtelevaa ja vastuullista. Hovimestari ottaa usein itse asiakkaita vastaan, esittelee ravintolan tuotteita sekä osallistuu vaativaan tarjoiluun.
Pienissä ravintoloissa hovimestari käy asiakkaiden kanssa myyntineuvotteluja ja tekee tarjouksia tilaisuuksista ja juhlista. Suuremmissa yrityksissä hän vastaa tilausten hoidosta myyntipalvelusta saamiensa tilausvahvistusten mukaisesti.
Hovimestarin esimiehenä on tavallisesti ravintolapäällikkö. Hovimestari voi edetä työkokemuksen kautta ravintolapäälliköksi.
Työtä tehdään ravintolan salissa asiakkaiden keskuudessa. Työympäristö voi toisinaan olla meluinen ja himmeästi valaistu.
Työ on vuorotyötä, ja usein työssä ollaan myös viikonloppuisin. Työaika ei rajoitu määrätunteihin etenkään kiireisinä aikoina, jolloin työpäivät voivat venyä pitkiksi. Kiireinen ja hiljainen aika vaihtelevat vuodenaikojen, viikonpäivien ja vuorokauden aikojen mukaan.
Hovimestarin työpaikkana voi olla esimerkiksi hotellin ravintola, ruoka-, tanssi- ja laivaravintola tai yökerho.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon restonomi (AMK).
Hovimestariksi voidaan edetä myös urakehityksen kautta. Lähtökohtana voi olla esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, jossa voi suuntautua asiakaspalveluun.
Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.
Osaamista ja ammattitaitoa kerrytetään käytännön työkokemuksella ja täydennyskoulutuksella. Ennen hovimestarin tehtäviä toimitaan usein vuoropäällikkönä.
Ammattitaidon kerryttyä voi näyttötutkintona suorittaa hotelli-, ravintola- ja suurtalousesimiehen erikoisammattitutkinnon.