🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 44 tuloksesta
1
2
3
Mainokset

Suositut koulutusalat

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Kasvatustiede

Kasvatustieteitä voi opiskella yliopistoissa. Suomessa kasvatustieteitä voi opiskella Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Lapin, Tampereen ja Turun yliopistoissa. Kasvatustieteen opinnot soveltuvat kaikille oppimisesta, kasvatuksesta ja koulutuksesta kiinnostuneille. 

Luokanopettajan ja lastentarhanopettajan koulutuksiin pyrkijät suorittavat VAKAVA-kokeen. Suomen yliopistojen kasvatustieteelliset tiedekunnat ja laitokset kuuluvat VAKAVA-verkostoon (Valtakunnallinen kasvatusalan valintayhteistyöverkosto), jonka kehittämässä valintakokeessa testataan hakijoiden pätevyyttä kasvatustieteiden alalla.

Kasvatustieteen tutkimuskohteita on esimerkiksi varhaiskasvatus, erityispedagogiikka ja aikuiskasvatus. Kasvatustiede perehtyy koko ihmisen elämänkaaren aikana tapahtuvaan oppimiseen, kasvuun ja kehitykseen.

Kasvatustieteiden opinnot sisältävät kielen ja viestinnän opintoja, orientoivia opintoja, kasvatustieteen ja kasvatuspsykologian pääaineopintoja, sivuaineopintoja sekä valinnaisia opintoja. Kasvatustieteiden kandiksi valmistuu noin kolmessa tai neljässä vuodessa, kasvatustieteen maisteriopinnot kestävät noin kaksi vuotta.

Kasvatustieteilijä työelämässä

Suuri osa kasvatustieteen opiskelijoista päätyy luokanopettajiksi, lastentarhanopettajiksi tai opinto-ohjaajiksi. Muita ammattinimikkeitä voi olla esimerkiksi kunnan koulutussuunnittelija, kouluttaja, suunnittelija, tutkija tai henkilöstöasiantuntija.

Kasvatustieten opiskelijat työllistyvät usein kunnan palvelukseen tai valtion virastoihin, mutta myös yritys- tai järjestösektoreille. Yliopistossa valitut suuntautumisopinnot kasvatustiede-opintojen rinnalla ohjaavat pitkälti sitä, mihin työelämän alueelle työllistyy.

Kasvatustietelijät työllistyvät melko hyvin, mutta etenkin uran alkuvaiheessa määräaikaiset työsuhteet ovat melko yleisiä. Vakituista tai toistaiseksi voimassaolevaa työtä voi olla vaikea saada. Etenkin julkisen sektorin työsuhteet ovat useimmiten määräaikaisia, tutkimustehtävissä ne ovat erittäin tyypillisiä.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Oulun yliopisto, ammattinetti.fi, Töissä.fi, Turun yliopisto