Sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-30 yhteensä 30 tulosta
 • = Haastattelu
Näyttää 1-30 yhteensä 30 tulosta
 

Lahden kaupunki / Pertti Klemola

"Lahti on urheilukaupunki henkeen ja vereen. Siellä on lyhyet välimatkat, mikä helpottaa liikkumista ja pyörällä pääsee joka paikkaan kätevästi. Vesijärvi ja satama yleisesti ovat tosi kauniita, varsinkin kesällä, ja ne yhdessä ovat sellainen lahtelaisten olohuone kesäisin." Petra, 22-v

Lahti sijaitsee noin tunnin ajonmatkan päästä Suomen pääkaupungista Helsingistä. Yli 100 000 asukkaan Lahti on vireä kulttuurikaupunki, joka sijaitsee Vesijärven rannalla. Kaupungissa voi nauttia korkeatasoisesta teatterista ja taidenäyttelyistä. Kaupungin Taidemuseo ja lukuisat galleriat ovat laadukkaita ja niitä tullaan katsomaan pitkänkin matkan päästä. Vuosittain lahdessa järjestetään lukuisia kansainvälisiä tapahtumia. Näitä ovat muun muassa Finlandiahiihto, Salpausselän kisat, Lahden kansainvälinen kirjalijakokous, Urkuviikot sekä Jazztori. Lisäksi satamassa sijaitsevassa puisessa Sibeliustalossa järjestetään laadukkaita konsertteja ja kongresseja ympäri vuoden.

Liikuntapalvelut Lahdessa

Lahti on merkittävä suomalainen ja myös kansainvälinen liikunta- ja urheilukaupunki. Kaupungin liikuntatoimi vastaa liikuntapaikkojen kunnossapidosta ja siten kaupungissa on loistavat edellytykset eri-ikäisten kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle liikunnan avulla. Liikuntapalvelut on kiinteästi mukana luomassa olosuhteita Lahdessa järjestettäville liikunta- ja urheilutapahtumille ympäri vuoden.

Lahden alueella on noin 100 liikuntapaikkaa. Kolmen uimahallin, Launeen harjoitusjäähallin, Suurhallin, Lahden jäähallin ja Urheilutalon lisäksi merkittävä sisäliikuntatila löytyy Mustankallion väestönsuojasta, jossa voidaan harrastaa mm. telinevoimistelua, yleisurheilun heittolajeja ja kuntosaliharjoittelua. Lahdesta löytyy myös useita ulkokenttiä ja lähiliikuntapaikkoja. Lisäksi Salpausselän ja Lahden alueen maastojen yli 100 km laajuinen latu- ja retkeilyreittiverkosto on kaupunkiympäristöön kiinteästi liittyvä ja helposti saavutettavissa oleva luontoliikunnan harrastuspaikka niin kesällä kuin talvellakin.

Asuminen ja opiskelija-asunnot Lahdessa

Lahdessa vuokra-asunnon voi löytää verrattain edulliseen hintaan. Oppilastalo Oy tarjoaa asuntoja ensisijaisesti päätoimisesti opiskelijoille. Oppilastalo Oy:n asuntoa haettaessa opiskelijalta vaaditaan opiskelutodistus ja verotustodistus, puolisolta verotustodistus ja tulotiedot kuluvalta vuodelta. Hakemuslomakkeita voit pyytää suoraan asuntotoimistosta. Tämän lisäksi asuntoja voi vuokrata myös yksityisiltä markkinoilta.

Lukio-opiskelu Lahdessa

Lahden seudulla on yleislukioiden vaihtoehtona monia erikoislukioita. Lukiot tarjoavat joustavaa opiskelua ja mahdollisuuden rakentaa opintokokonaisuuksista jokaiselle sopivia, yksilöllisiä kokonaisuuksia.

Lukiokoulutusta on tarjolla yksistyisessä yleislukiossa Lahden yhteiskoulussa sekä neljässä kunnallisessa lukiossa. Näistä jokaisella lukiolla on omat ominaispiirteensä ja erityistehtävänsä:

 • Kannaksen lukio - kuvataide, muotoilu ja teatteriopintoja sekä uutena IB-linja, jossa opiskellaan kansainvälisen ohjelman mukaisesti englanniksi
 • Lahden lyseon lukio - yleislukio, matemaattis-luonnontieteellinen painotus
 • Salpausselän lukio - liikunta ja urheilu
 • Tiirismaan lukio - musiikki

1.8.2014 alkaen Lahden lyseon lukio ja Salpausselän lukio yhdistyvät Lahden lyseon lukioksi, jossa säilyvät yllämainitut linjat.

Ammatillinen koulutus Lahdessa

Koulutuskeskus Salpaus tarjoaa ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille sekä lisäksi lukiokoulutusta ja koulutus-, asiantuntija- ja kehittämispalveluja yrityksille ja yhteisöille. Salpauksessa opiskelee yhteensä 20 000 nuorta ja aikuista, joista 5 470 ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa. Perustutkintoja on tarjolla lähes 60 ja valinnanvaraa löytyy kahdeksalta alalta. Salpauksessa voi myös hankkia ammatillisen tutkinnon ohella valkolakin suorittamalla yhdistelmätutkinnon. Myös Lahden hierojakoulu tarjoaa ammatillista koulutusta.

Ammattikorkeakoulut Lahdessa

Lahden ammattikorkeakoulussa LAMK:issa opiskelee yhteensä 5 300 opiskelijaa. LAMK on tunnettu erityisesti laadukkaasta muotoilukoulutuksestaan. LAMK:issa on 8 koulutusohjelmaa ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa sekä alemmassa ammattikorkeakoulututkinnossa 18 koulutusohjelmaa neljällä koulutusalalla:

 • Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala
 • Kulttuuriala
 • Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
 • Tekniikan ja liikenteen ala

Lahden yliopistokampus

Lahden yliopistokampus on verkostomallinen tiedeyhteisö, joka profiloituu kaupunkiympäristöjen ja niiden elinkeinoelämän tutkimukseen. Yliopistokeskus toimii vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä edistää toiminnan alueellista vaikuttavuutta.

Lahden yliopistokeskuksen yksiköt:

 • Helsingin yliopiston Avoin yliopisto, Lahden toimipiste
 • Helsingin yliopisto, koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Lahden yksikkö
 • Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksem ympäristöekologian yksikkö
 • Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lahti School of Innovatio
 • Aalto-yliopisto Lahdessa
 • Yliopistokampuksen koordinaatioyksikkö
 • Korkeakoulujen yhteiskirjasto

Yksiköt tarjoavat yliopistotason opetusta sekä tutkintoon tähtäävänä perus- ja jatko-opetuksena että eripituisina täydennyskoulutusohjelmina ja avoimen yliopiston opintoina. Koulutustarjontaan kuuluu myös yrityksille räätälöityjä koulutuksia.

» Tutustu Lahden koulutustarjontaan

Sataman Pianopaviljonki / Ilona Reiniharju

Lähteet

www.lahti.fi
www.salpaus.fi
www.lyk.fi
www.lamk.fi
www.lahdenyliopistokeskus.fi
www.oppilastalo.fi

Kuvat

Lahden kaupungin kuvapankki, Pertti Klemola ja Ilona Reiniharju

Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.
Vertaile koulutuksia