Näyttää 1-20 koulutusta 26 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 26 tuloksesta
1
2

Liikunnanohjaajakoulutus

Omaatko innostavan asenteen ja pidät liikkumisesta? Liikunnanohjaajaksi voit opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa. Alan koulutuksessa pääset oppimaan lisää eri liikuntalajeista ja suunnittelemaan liikuntapalveluita eri-ikäisille ihmisille. Työn tavoitteena on edistää ihmisten terveyttä muokkaamalla liikuntatottumuksia. 

Liikunnanohjaajat suunnittelevat liikuntapalveluja sekä toimivat ohjaajina liikuntapalveluita tuottavissa organisaatioissa, kuten esimerkiksi kouluissa, järjestöissä tai alan yrityksissä. Liikunnanohjaajalle tärkeitä taitoja ovat ihmissuhdetaidot, positiivinen asenne ja eri liikuntalajien tuntemus. Lisäksi suunnittelutehtävissä tarvitaan järjestelmällisyyttä ja verkostoitumistaitoja.

Liikunnanohjaajan koulutus

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa liikunnan ammattikorkeakoulututkinnon, liikunnanohjaaja (AMK). Toisella asteella voi suorittaa liikunnanohjauksen perustutkinnon, liikuntaneuvoja. Aikuisopiskelijat voivat suorittaa tutkinnon näyttötutkintona. Vaihtoehtoisia näyttötutkintoja ovat myös liikunnan ammattitutkinto ja valmentajan ammattitutkinto.

Liikunnanohjaajakoulutus ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen, josta valmistuu liikunnanohjaajaksi (AMK). Opintojen laajuus on 210 op ja niiden suorittaminen kestää noin 3,5 vuotta. Opiskelija voi saada hyväksiluettua joitakin opintojaksoja osoittamalla aikaisemmin hankittua osaamistaan.

Liikunnanohjaajakoulutuksen opinnot koostuvat liikunta-alan työelämätaidoista, pedagogiikasta, johtamisesta, palvelusta, myynnistä ja yrittäjyydestä. Koulutukseen sisältyy myös tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa, joka kytketään läheisesti oppimista edistäviin työelämäprojekteihin. Suuntautumisopinnoissa opiskelija voi synventyä kilpa- ja huippu-urheiluun, kunto- ja terveysliikuntaan tai liikuntapalveluiden toimintaympäristöjen mukaisen ammattitaidon kehittämiseen.

Liikunnanohjauksen koulutus ammatillisessa oppilaitoksessa (liikuntaneuvoja)

Liikunnanohjauksen perustutkinto on toisen asteen tutkinto, joka antaa valmiudet toimia erilaisissa liikunnanohjaustehtävissä esimerkiksi kuntien, liikuntajärjestöjen, urheiluseurojen ja liikunta- ja kuntokeskusten palveluksessa. Liikuntaneuvoja ohjaa liikuntaa erilaisille ja eri-ikäisille ryhmille, laatii tarvittaessa fyysistä toimintakykyä ja terveyttä edistäviä henkilökohtaisia liikuntaohjelmia sekä suunnittelee ja johtaa liikuntaan liittyviä projekteja ja tapahtumia.

Peruskoulupohjainen liikunnanohjauksen perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä ja sen suorittaminen kestää kolme vuotta. Joissakin oppilaitoksissa on mahdollista suorittaa opintojen aikana myös Personal Trainer -koulutus.

Liikunnanohjaajakoulutus

Liikunnanohjaaja työelämässä

Liikunnanohjaajat järjestävät ohjattua liikuntaa. Työpaikka voi löytyä esimerkiksi vapaa-ajan liikunnan palveluita tuottavista yrityksistä, koululiikunnasta tai erityisryhmien ohjauksesta. Liikunnanohjaajalle on tärkeää hallita eri lajimuodot, sillä ohjattavat lajit voivat vaihdella esimerkiksi aerobicista lasketteluun. Ohjaustyössä ollaan tekemisissä niin yksilöiden kuin liikuntaryhmien kanssa, mikä tekee työstä hyvin sosiaalista. Ammatissa on mahdollista työskennellä myös koulutus-, suunnittelu-, kehittämis-, projekti- ja markkinointitehtävissä.

Liikunnanohjaajana on mahdollista toimia niin julkisella ja yksityisellä sektorilla kuin myös järjestöissä. Alalle tavanomaista on osa-aikainen työnteko ja tuntityö. Liikunta-alan työtilanteen uskotaan tulevaisuudessa parantuvan entisestään väestön ikääntymisen, tulojen kasvun sekä terveys- ja hyvinvointitrendien myötä. Työajat vaihtelevat työpaikan, toimenkuvan ja työtehtävien mukaan.

Palaa sivun alkuun


Lähteet: Ammattinetti.fi, Opintopolku.fi, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kuortaneen Urheiluopisto

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!