Kemisti tutkii aineita sekä niiden ominaisuuksia ja reaktioita. Työnkuva vaihtelee pitkälti työpaikan mukaan. Laboratoriossa tehtävän tutkimus- ja kehitystyön lisäksi tarjolla on hallinnollisia töitä ja markkinointitehtäviä. Työpaikkoja on mm. kemianteollisuudessa, yliopistoissa ja kuntien laboratorioissa. Ammatissa tarvitaan kemian tuntemusta, luovuutta, tarkkuutta ja yhteistyötaitoja.
Kemisti tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita. Työnä voi olla myös keinojen etsiminen aineiden tunnistamiseksi ja valmistamiseksi. Kemistien työllä on suuri vaikutus ihmisten terveyteen ja arkipäivän turvallisuuteen.
Kemistin työnkuva vaihtelee paljolti työpaikan mukaan. Laboratoriossa työskentelevä tekee tutkimustyötä omalla erikoistumisalueellaan. Esimerkiksi orgaaniseen kemiaan erikoistunut tutkii orgaanisia yhdisteitä, epäorgaaniseen kemiaan erikoistunut puolestaan mm. suoloja, metalleja ja happoja.
Analyyttiseen kemiaan suuntautuneet kemistit tutkivat aineiden koostumuksia sekä menetelmiä niiden määrittämiseksi. Biokemiassa taas tutkitaan eliöissä havaittavia kemiallisia yhdisteitä ja reaktioita.
Fysikaalisen kemian parissa tutkitaan mm. kemian teoreettista perustaa, spektroskooppisia menetelmiä sekä reaktioiden syntyehtoja. Muita kemian erikoistumisaloja ovat mm. lääkekemia, ympäristökemia ja materiaalikemia.
Tutkimus- ja kehitystyössä tehdään paljon kokeellista työtä ja kehitetään uusia menetelmiä. Laboratorioissa työ on suureksi osaksi tulosten arviointia. Sairaaloissa kemistit vastaavat mm. laboratoriotutkimusten luotettavuudesta. Kuntien elintarvike- ja ympäristölaboratorioissa korostuvat erilaiset valvontatehtävät.
Teollisuuden palveluksessa kemistien työ painottuu laadunvalvontaan ja tuotekehitykseen. Kaupan alalla kemisteille on tarjolla mm. lääkkeiden myynti- ja markkinointitehtäviä.
Hallinnon asiantuntijatehtäviä on tarjolla kunnilla ja valtiolla. Opettajan pätevyyden hankkinut kemisti voi toimia opettajana eri oppilaitoksissa, kemian alan kouluttajana tai oppimateriaalin tekijänä.
Tutkimus-, kehitys- ja asiantuntijatehtävien lisäksi kemistin työhön kuuluu raporttien laatimista, kokouksiin osallistumista sekä perehtymistä alan kirjallisuuteen ja tutkimustuloksiin.
Työyhteisön jäsenten määrä riippuu tutkimusyksikön tms. koosta. Kemistit työskentelevät usein yksin tai pienissä ryhmissä.
Tutkimustyötä tekevät kemistit työskentelevät laboratoriossa. Työssä käytetään apuna erilaisia välineitä, mittalaitteita ja kemikaaleja. Perinteisiä tutkimusvälineitä ovat mm. pipetit, koeputket, mitta-astiat ja tislauslaitteet.
Nykyaikaisessa kemian tutkimuksessa käytetään apuna myös tietotekniikkaa, esimerkiksi kemian piirto-ohjelmia. Spektroskooppiset menetelmät edustavat kehittyneimpiä tutkimusmenetelmiä. Niillä saadaan selville mm. tutkittavan kohteen alkuainekoostumus.
Kemistin työ on pääosin säännöllistä päivätyötä. Työssä voi joutua matkustamaan esimerkiksi seminaareihin tai markkinoimaan.
Tutkimuslaitokset. Kuntien sairaala-, elintarvike- ja ympäristölaboratoriot. Kemianteollisuus. Kaupan ala. Yliopistot. Oppilaitokset.
Yliopistoissa voi opiskella luonnontieteellisellä koulutusalalla kemiaa. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri.
Teknillistieteellisellä koulutusalalla voi opiskella kemian tekniikkaa. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri.
Matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opettajan virat peruskouluissa ja lukioissa ovat usein kolmen opetettavan aineen virkoja. Tämän vuoksi kemiaa opiskelevien kannattaa lukea sivuaineina matematiikkaa ja fysiikkaa.
Palkkatilastot
-
5 792 EUR
-
5 792 EUR