Meijeriteollisuuden laboratorioissa työskentelevät laborantit tekevät maitotuotteiden laadunvarmistusta, raaka-aineiden laadunvalvontaa ja tuotantohygienian valvontaa. Tehtäviin kuuluu näytteiden ottoa ja analysointia sekä raportointia. Ammatissa on tunnettava kemiaa ja mikrobiologiaa sekä hallittava näytteiden otto ja analysointi laatujärjestelmien mukaisesti. Tehtävien hoito edellyttää vastuullisuutta, tarkkuutta ja yhteistyötaitoja.
Meijeriteollisuudessa työskentelevän laborantin työ on valmiiden maitotuotteiden laadun varmistamista sekä erilaisten analyysien tekemistä raaka-aineista ja tuotantoympäristöstä. Työn tavoitteena on luotettavien analyysitulosten tekeminen nopeasti ja kustannustehokkaasti.
Laboratoriosta ja tehtävänkuvasta riippuen työ liittyy raaka-aineiden tai valmiiden tuotteiden laadunvalvontaan, tuotekehitykseen tai tuotantohygienian valvontaan. Tuotteiden on vastattava määriteltyjä laatuvaatimuksia ja oltava pakkauksessa ilmoitettujen tuotetietojen mukaisia. Tuotannon on puolestaan tapahduttava tiukkojen hygieniavaatimusten mukaisessa ympäristössä puhtaista raaka-aineista.
Laborantti analysoi laboratorioon saapuvat näytteet, jotka tulevat maidon tuottajilta, tuotantolaitoksesta (meijeristä), valvontaviranomaiselta tai joskus myös suoraan kuluttajalta. Laborantit ottavat myös itse ns. omavalvontanäytteitä meijerin tuotantoympäristöstä kuten laitteista, vedestä ja ilmasta.
Tutkimuksessa käytetään kohteesta ja halutuista analyyseistä riippuen kemiallisia, fysikaalisia, biologisia, mikrobiologisia ja aistinvaraisia menetelmiä.
Raakamaidolle tehdään bakteerimittauksia, maidoille fosfataasin pitoisuuksien mittauksia, hylatuotteille jäätymispistemittauksia tuotteiden vesimäärän selvittämiseksi, kermoille vatkauskokeita, rehuille kuiva-ainepitoisuuksien mittauksia ja pesuliuoksille pitoisuuksien mittaamista jne. Lisäksi tehdään analyysilaitteiden kalibrointinäytteitä toisille laboratorioille mittaustulosten oikeellisuuden varmistamiseksi.
Ennen tutkimuksia tehtäviin kuuluu näytteidenottovälineiden valmistelua. Lisäksi laborantti hankkii ja varastoi kemikaaleja ja valmistaa erilaisia tarvittavia yhdisteitä. Tutkimusten jälkeen tehtäviin kuuluu arvioida ja raportoida tulokset.
Laboratoriot ovat siistejä työympäristöjä, joissa työskennellään tiimissä laboratoriopäällikön tai vastaavan alaisuudessa. Työssä käytetään laboratorion erilaisia näytteenotto- ja analysointilaitteita sekä tietotekniikkaa. Työ on päivätyötä tai kaksivuorotyötä.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa laboratorioalan perustutkinnon. Tutkintonimike on laborantti.
Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella sekä näyttötutkintona.