Laivakokki työskentelee aluksen keittiössä valmistaen matkustajille ja henkilökunnalle aterioita. Hän huolehtii myös keittiön puhtaanapidosta ja ruokavarastoista. Laivakokit työskentelevät matkustaja- ja rahti-aluksilla. Työskentely laivoilla vaatii sopeutumista ahtaisiin tiloihin, vaihteleviin olosuhteisiin ja pitkiin aikoihin merellä yhtäjaksoisesti.
Laivakokki työskentelee aluksen keittiössä valmistaen sen matkustajille ja henkilökunnalle aamiaisen, lounaan ja päivällisen. Laivoilla ateriat ovat monipuolisia, ja niiden tulee olla terveellisiä ja maukkaita.
Tehtäviin kuuluu kylmien ja lämpimien ruokien valmistus samoin kuin arkisten ja juhlavien ruokien valmistus. Pitkän linjan aluksilla kokki myös leipoo ruoka- ja kahvileivät. Matkustaja-aluksilla kokki voi erikoistua kylmäkön tehtäviin.
Laivakokin tehtäviin kuuluu myös huolehtia keittiön puhtaanapidosta ja varastojen kierrosta.
Yleisimmin rahtialuksella on vain yksi kokki. Matkustaja-aluksilla kokkien määrä riippuu laivan koosta, esimerkiksi suurella matkustajalaivalla tarvitaan monia kokkeja.
Työolot vaihtelevat sen mukaan työskennelläänkö pienellä rahtialuksella, matkustaja- aluksella, tropiikin risteilyllä tai jäänmurtajalla. Aluksilla työskentelytilat ovat yleensä ahtaat ja kapeat. Keittiön haittoina ovat usein mm. vetoisuus, kosteus ja suuret lämpötilojen vaihtelut.
Matkustaja-aluksilla työ on lähinnä ravintolatyötä laivaolosuhteissa. Työssä käytetään ravintoloiden keittiöissä käytettäviä laitteita ja välineitä uuneista paistinpannuihin ja vispilöistä kylmätiloihin.
Rahtialuksilla voi joutua työskentelemään kuukausia käymättä välillä maissa. Itämeren reittialuksissa työaika on yleensä 2-4 viikkoa töitä ja 2-4 viikkoa vapaata.
Laivakokit voivat työskennellä matkustaja-aluksilla, rahti-aluksilla sekä jäänmurtajilla ja hinaajilla.
Laivakokin koulutuksen saanut voi työskennellä myös maissa.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Tutkintonimike on kokki.
Laivakokilta vaaditaan myös merenkulkualan edellyttämä turvallisuuskoulutus, joka voidaan sisällyttää tutkintoon.
Alalla on mahdollista suorittaa myös ravintolakokin ammattitutkinto ja suurtalouskokin ammattitutkinto sekä dieettikokin ja majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinnot.