Palkka ja tietoa ammatista Leipuri

Samankaltaiset ammatit: Dieettikokki Baarimestari Emäntä
Lisätietoa ammatista

Leipuri on leipomoteollisuuden ammattilainen, joka työskentelee erikokoisissa leipomoissa valmistaen kahvi- ja ruokaleipiä sekä muita leipomotuotteita. Ammatissa on tunnettava leipomotuotteet ja niiden valmistus sekä leipomon tuotantoprosessi. Leipomotyö edellyttää kädentaitoja, koneiden käyttötaitoa, huolellisuutta sekä hyvää näköä ja herkkää haju- ja makuaistia.

 

 

Lue lisää ammatista Leipuri

Leipuri valmistaa kahvi- ja ruokaleipiä sekä muita leipomotuotteita. Perinteisen leipurin ammattinimikkeen tilalla käytetään usein työtehtävää kuvaavia taikinantekijä, ylöslyöjä tai paistaja -nimikkeitä.

Leipominen alkaa taikinanteolla. Taikinantekijä annostelee ainekset ja valmistaa taikinoita ja massoja. Työ tehdään pääosin koneellisesti. Joissain leipomoissa työvaihe on kokonaan automatisoitu.

Ylöslyöjän tehtävänä on valmistaa taikinasta eri tuotteet. Työssä käytetään usein erilaisia koneita tai konelinjaa. Käsin ylöslyötäessä leipuri muotoilee kohonneesta taikina-aihiosta halutun näköisiä ja kokoisia tuotteita. Paistaja huolehtii tuotteiden paistamisesta automaatti- tai puoliautomaattiuuneilla.

Työvälineinä käytetään leipomon koneita ja laitteita. Automatisoidulla linjalla työntekijän tehtävänä on valvoa erilaisten täyttö-, rullaus-, rasvaus- ja sokerointiasemien toimintaa sekä huolehtia tarvittavista raaka-aineiden lisäyksistä.

Työympäristönä on usein teollisuusleipomo, mutta kyseessä voi olla myös pienempi leipomo, jonka tuotantotiloissa työskennellään. Muiden työyhteisön jäsenten lukumäärä riippuu työpaikan koosta.

Työaika leipomoissa on vaihteleva. Yleisesti työt aloitetaan aamuyöstä, osan työtekijöistä aloittaessa jo keskiyön jälkeen. Suurleipomoissa tehdään myös 3-vuorotyötä.

 

Lue lisää ammatista Leipuri

Leipomot. Ravintolan keittiöt. Myymälät.

 

Lue lisää ammatista Leipuri

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua leipomoalaan, jolloin tutkintonimike on leipuri-kondiittori.

Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös leipurin ammattitutkinto ja leipomoteollisuuden ammattitutkinto sekä leipurimestarin erikoisammattitutkinto.

 




Lue lisää ammatista Leipuri
Mainokset