Taitaja2025 kokoaa yhteen Suomen kirkkaimmat nuoret osaajat. Tapahtumassa nähdään lajikohtaisia tapahtumia, esittelyjä sekä seminaareja – ja paljon muuta! Tapahtuma on maksuton, kurkkaa lisätiedot täältä!

Palkka ja tietoa ammatista Luonto- ja ympäristöneuvoja

Samankaltaiset ammatit: Asiakastukihenkilö Eräopas Iktyonomi
Lisätietoa ammatista

Luonto- ja ympäristöneuvojan tehtäviin kuuluu neuvontaa, opastamista ja ohjaamista. Työn tavoitteena on lisätä tietoutta luonnosta ja ympäristöstä sekä ohjata kulutusta vähentävään käyttäytymiseen ja luonnon hyödyntämiseen virkistäytymisen lähteenä. Työpaikkoja on kunnilla ja järjestöissä. Työssä tarvitaan luontotietoutta, ympäristökasvatuksen perusteiden hallintaa, pedagogista osaamista ja yhteistyötaitoja.

Lue lisää ammatista Luonto- ja ympäristöneuvoja

Luonto- ja ympäristöneuvoja edistää ihmisten tietoutta luonnosta ja ympäristöstä sekä ohjaa ympäristövastuulliseen toimintaan. Työhön kuuluu neuvontaa, tiedottamista ja opastamista sekä koulutus- ja tiedotustilaisuuksien järjestämistä.

Tehtäviin kuuluu ohjata kestävään kehitykseen ja antaa ympäristökasvatusta ryhmille, joiden osalliset vaihtelevat lapsista vanhuksiin. Käyntejä tehdään esimerkiksi kerhoihin, kouluihin ja hoitolaitoksiin, minkä lisäksi pidetään luontokouluja. Tällöin opastetaan ekologiseen toimintaan, kulutuksen vähentämiseen ja luonnonvarojen säästämiseen sekä annetaan kierrätykseen, kierrätysmateriaalien käyttöön ja jätehuoltoon liittyvää neuvontaa.

Asiakkaiden kanssa voidaan arvioida esimerkiksi ekologista jalanjälkeä, sitä kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmisen tai ihmisryhmän kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen ja tästä syntyneiden jätteiden käsittelyyn. Ekologista selkäreppua kartoitettaessa arvioidaan sitä, miten paljon eri materiaaleja tarvitaan kilogrammoina tietyn tuotteen valmistamiseen, sen käyttöön ja jätehuoltoon.

Neuvontaan kuuluu tuntien tai tilaisuuksien pitämisen lisäksi myös koulutuksen sisällön suunnittelua, kirjallisten ja muiden aineistojen hankintaa sekä tilojen varausta. Työhön voi kuulua myös kestävän kehityksen mukaisten toimintasuunnitelmien laatimista esimerkiksi yrityksille.

Työhön voi kuulua luontoretkien tai leirien järjestämistä, jolloin ihmisiä ohjataan esimerkiksi seikkailu- ja luontokasvatuksen menetelmin. Ohjaus voi painottua myös luonnon hyvinvointivaikutuksiin, jolloin havainnoidaan luontoa ja saadaan siitä elämyksiä. Työ voi liittyä myös matkailun ohjelmapalveluihin, jolloin painopiste on virkistäytymisessä.

Luonnosta saatavien hyvinvointituotteiden, joiden pohjana ovat esimerkiksi yrtit ja sienet, valmistuksen ja käytön opastaminen voi kuulua tehtäviin. Luonnonmateriaaleja kuten pajua hyödyntämällä voidaan samalla kehittää asiakkaiden kädentaitoja. Ohjaus voi painottua niin ikään hyvinvoinnin tuottamiseen tähän soveltuvien eläinten avulla.

Työtä tehdään vaihtelevissa ympäristöissä. Toimistossa työskennellään kuntien virastoissa ja järjestöjen tiloissa, asiakkaiden luona käydään kerhoissa, kouluissa ja hoitolaitoksissa. Ulkona luonnossa järjestetään retkiä ja leirejä. Työssä ollaan tekemisissä eri-ikäisten ihmisten kanssa. Yhteistyötahoja ovat esimerkiksi järjestöt, oppilaitokset, kunnat ja yritykset.

Työssä käytetään ympäristökasvatuksen menetelmiä, esimerkiksi aistihavaintomenetelmiä, toiminnallisia ja osallistavia menetelmiä. Työvälineinä käytetään kirjallisia aineistoja, tietotekniikkaa, puhelinta ja luonnonmateriaaleja. Työajat vaihtelevat. Leirejä ja retkiä järjestetään myös viikonloppuisin.

Lue lisää ammatista Luonto- ja ympäristöneuvoja

Kunnat. Järjestöt. Luontoyritykset.

Lue lisää ammatista Luonto- ja ympäristöneuvoja

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon. Luontoalaan suuntautuen tutkintonimikkeitä ovat luonto- ja ympäristöneuvoja, luonto-ohjaaja ja luonnonvaratuottaja.

Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunnattu joustava tutkinnon suorittamistapa. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Näyttötutkintona voidaan suorittaa myös luonnontuotealan ammattitutkinto sekä luonnontuotealan erikoisammattitutkinto.




Lue lisää ammatista Luonto- ja ympäristöneuvoja
Mainokset