Ravintolatyötekijä avustaa ravintolan keittiön ja salipuolen tehtävissä. Hän osallistuu ruoanvalmistukseen, ruoan jakeluun ja myyntiin sekä huolehtii keittiön tilojen ja laitteiden puhdistuksesta. Tyypillisiä työpaikkoja ovat kahvilat ja kahvilaravintolat. Työssä vaaditaan asiakaspalveluhenkisyyttä ja ripeää työskentelyotetta.
Ravintolatyöntekijän työtehtävät ovat monipuolisia ja vaihtelevat sen mukaan työskennelläänkö keittiö- vai asiakaspalvelutiloissa. Joissakin ravintoloissa avustetaan sekä keittiössä että salin puolella.
Ravintolatyöntekijän työtehtäviä ovat esimerkiksi ruokien esivalmistelut sekä raaka-aineiden ja puolivalmisteiden kypsentäminen ja jakaminen. Tehtäviin voi kuulua myös esimerkiksi leipominen.
Muita tehtäviä ovat esimerkiksi osallistuminen myyntityöhän itsepalvelulinjastossa, astioiden kerääminen salin puolelta sekä keittiön tilojen ja laitteiden puhdistaminen. Astiahuoltoon kuuluu astioiden koneellista pesua, pestävien ja pestyjen astioiden lajittelua ja ruoanvalmistusastioiden pesua.
Tyypillinen työympäristö on ravintolan tai kahvilan keittiö tai sali tai molemmat. Keittiön työskentelyolosuhteet ovat usein kuumat ja lattiat voivat olla liukkaat, myös melu on yleistä.
Työaika ja työn luonne vaihtelevat ravintolan koosta riippuen. Usein työssä toteutetaan työkiertoa eli työpisteitä vaihdetaan viikoittain. Työ on kiireistä vuorotyötä, johon kuuluu myös viikonlopputyötä, joten arkivapaat ovat yleisiä.
Tyypillisiä työpaikkoja ovat ravintolat, kahvilat, kahvilaravintolat ja henkilöstöravintolat.
Ravintolatyöntekijäksi voi työllistyä ilman alan peruskoulutusta. Tällöin työhön perehdyttäminen tapahtuu työpaikalla.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa catering-alan perustutkinnon ja hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon.
Perustutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena ja näyttötutkintona.
-
1 840 EUR